Koronan koettelemuksia ja uutta puhtia – Luomuksessa nähtiin vaiheikas vuosi 2021

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha jälleen suositumpi kuin koskaan
Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta on muotoutunut vakituinen vierailukohde monelle helsinkiläiselle ja laajemminkin. Puutarha on saavuttanut suosiota vuosi toisensa perään. Puutarhan kesäkausi on kestänyt perinteisesti toukokuusta syyskuun loppuun, mutta vuonna 2021 aukioloa jatkettiin lokakuun viikonlopuille. Kasvitieteellisen puutarhan ruska herätti vierailijoissa ihastusta ja lisäksi koko kesäkauden ajan järjestettiin kasvitieteellisiä opastuksia, mikä innosti yhä useamman vierailulle puutarhaan.
Puutarhassa toimivan Kesäkahvila Kummun lounaat houkuttelivat pöydät täyteen ja kahvilan korvapuusteja tituleerattiin jopa Helsingin parhaiksi. Historiallisen Kumpulan kartanon tiloissa esillä olevat geologiset kokoelmat jäivät kuitenkin vielä monelle tuntemattomiksi.
Yhteensä kasvitieteellinen puutarha, geologiset kokoelmat ja kahvila Kumpu vetivät puoleensa ennätysmäärän ihmisiä vuonna 2021; puutarhassa vierailtiin koko kesäkauden aikana noin 35 400 kertaa. Onnistuneen vuoden jälkeen päätettiin, että seuraavana kesäkautena puutarha on avoinna entistä pidempään. Vuonna 2022 puutarha avautuukin jo huhtikuun viikonlopuiksi.
Yleisötoiminnan päällikkö Sanna Vuori paljastaa Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan ystäville vielä toisen hyvän uutisen:
– Kumpulan puutarhan saaminen Museokortti-kohteeksi on ollut monen asiakkaan ja meidän omana toiveenamme, ja se toteutuu tänä keväänä 2022!
Viiden kuukauden sulut puolittivat vuoden kävijäluvut
Koronavirusepidemian vuoksi sekä Luonnontieteellinen museo että Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet olivat suljettuna viisi kuukautta vuoden 2021 keväällä. Kuukausien sulut vaikuttivat yleisötoimintaan merkittävästi.
Ennen koronapandemiaa vierailuja museoon tehtiin noin 180 000 vuodessa, mutta vuonna 2021 kävijöitä oli tästä enää puolet, noin 90 000. Vuoden 2021 aikana Kaisaniemen kasvihuoneisiin vierailuja kertyi puolestaan noin 24 000 ja ulkopuutarhaan noin 115 000.
Luomus ei ole siis säästynyt koronan vaikutuksilta. Kuukausien sulut ja useiden tapahtumien, opastusten sekä näyttelyiden peruminen rajoittivat huomattavasti kävijöiden määrää.
Sulkujen aikana ei kuitenkaan jääty lepäämään laakereille. Kevään 2021 aikana Luomuksessa kehitettiin verkkosisältöjä ja tarjottiin ensimmäiset etäopastukset Luonnontieteelliseen museoon. Luomuksessa kehitettiin ja julkaistiin myös ensimmäinen virtuaalikierros museon näyttelysaleihin.
Uutta puhtia koronapandemian hellittäessä
Kun maailma alkoi avautua syksyllä 2021 koronapandemian hellittäessä, Luonnontieteellisen museon kuukausittaiset kävijämäärät olivat suuremmat kuin koskaan. Museolla saatiin jälleen vauhtiin opastukset, jotka ovat suosittuja varsinkin koulu- ja päiväkotiryhmien keskuudessa. Museolla ja kasvihuoneissa järjestetyt uudet lauantaiopastukset herättivät nekin kiinnostusta.
Vuoden 2021 aikana Luomuksen kolmessa kohteessa järjestettiin yhteensä 311 maksullista tai maksutonta opastusta – mikä on kuitenkin vähän verrattuna vuoteen 2019, jolloin pelkästään maksullisia opastuksia oli Luomuksessa 853. Vaikka syksy toikin uutta puhtia Luomuksen yleisötoimintaan, jäätiin vuositasolla lopulta murto-osiin aiemmin tavoitetuista ihmisistä.
Syksyn taittuessa talveen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden kävijämäärät paukkuivat. Toista kertaa järjestetyn Music for plants -tapahtuman houkuttelemana ja sitä seuranneen Kasvien viemää -polun ansiosta kasvihuoneiden salit täyttyivät innostuneista vierailijoista pitkälle joulun yli.
Yhteensä Luomuksen yleisökohteissa vierailtiin vuona 2021 noin 240 000 kertaa.
– Kun vihdoin päästiin yli korona-ajan suluista ja toiminta saatiin edes suurin piirtein normaaleille urilleen, luonnon ystävät löysivät jälleen tiensä sekä museolle että kasvihuoneisiin, iloitsee Vuori.
– Odotamme innolla tulevan kesän kokeilua pitää museo auki lomakaudella myös maanantaisin. Valmistelemme myös kovaa vauhtia kaikenlaista jännää museon 100-vuotsijuhlia varten vuodelle 2023, kertoo Vuori.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi Huotari
Markkinointikoordinaattori
0294128852
essi.t.huotari@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.
Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme