Etelä-Savon ELY-keskus

Puulan säännöstelyä kehitetään - selvityksestä tietoa yleisötilaisuudessa 23.3.

Jaa
Puulan ja siihen liittyvän Ryökäsvesi-Liekuneen säännöstelyn kehittämisestä on valmistumassa padotus- ja juoksutusselvitys tänä keväänä. Selvitys nostaa esille ilmastonmuutoksen vaikutukset, joihin todennäköisesti kuuluu hyvin runsasvetisten ja toisaalta hyvin kuivien tilanteiden yleistyminen Selvitystä esitellään etäyhteydellä järjestettävässä yleisötilaisuudessa 23.3.2022. Selvityksen ovat laatineet Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus.
Puulan rantaa. Kuva: Teemu Tuovinen. Vapaa julkaistavaksi.
Puulan rantaa. Kuva: Teemu Tuovinen. Vapaa julkaistavaksi.

Selvityksen tavoitteena on ollut löytää keinoja tulvasta tai kuivuudesta aiheutuvien haitallisten vaikutuksien ja vahingollisten seurauksien vähentämiseksi. Selvitys kattaa Puulan lisäksi myös alapuolisen Mäntyharjun reitin vesistöalueen.  

Selvityksen mukaan Puulan kevätalennusta, eli vedenpinnan laskemista kevättulvaan varautumiseksi, on tarpeen aikaistaa ja muuttaa joustavaksi ilmastonmuutoksen aiheuttaman keväiden aikaistumisen ja vähälumisten talvien pienien kevättulovirtaamien myötä.

Kesän yläohjerajan nostaminen on tarpeen kuivuusvaaran välttämiseksi sekä Puulalla että alapuolisessa vesistössä. Yläohjeraja tarkoittaa vedenkorkeutta, jonka ylittymistä on mahdollisuuksien mukaan vältettävä ja jonka yläpuolella on juoksutukselle asetettu kulloistakin vedenkorkeutta vastaavan vähimmäisjuoksutusmäärä. Yläohjerajan nostamisella vettä riittää paremmin juoksutettavaksi alapuoliseen vesistöön.

Vaikeasti ennakoitaviin talvitulviin on varauduttava jo syksyisin. Myös vähimmäisjuoksutusmäärä on tarpeen asettaa alapuolisen vesistöreitin riittävän vesittämisen turvaamiseksi.  

Selvitystä esitellään yleisötilaisuudessa 23.3. 

Puulan padotus- ja juoksutusselvityksen sisältöä esitellään avoimessa etäyhteydellä (Teams) järjestettävässä tilaisuudessa 23.3.2022 klo 13–15.  

Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautumislomakkeella voi esittää etukäteen kysymyksiä tilaisuuden puhujille. Tilaisuuteen ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostitse. Tilaisuuteen osallistuminen ei edellytä erillisten ohjelmien lataamista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, p.0295 024 224, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Puulan rantaa. Kuva: Teemu Tuovinen. Vapaa julkaistavaksi.
Puulan rantaa. Kuva: Teemu Tuovinen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

ELY-keskus myönsi touko-elokuussa noin 25 miljoonaa euroa avustusta itäsuomalaisille yrityksille ja 17 miljoonaa euroa työllistymiseen ja osaamiseen21.9.2023 08:10:09 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi touko-elokuun aikana lähes 25 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta 53 itäsuomalaisen yrityksen hankkeeseen, joilla yritykset kehittävät kilpailukykyään sekä hakevat kasvua. Myönnetty rahoitus on osa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta ja oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahoitusta. Elokuun loppuun mennessä tänä vuonna yrityksille myönnetty avustusmäärä on jo lähes 45 miljoonaa euroa. Kesän aikana rahoitusta on myönnetty Itä-Suomessa osaamista ja työllisyyttä lisääville yleisille kehittämishankkeille noin 17 miljoonaa euroa.

Understöd kan sökas för förbättrande av vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerhet20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Man kan ansöka om understöd från NTM-centralen i Södra Savolax för att förbättra vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerheten under perioden 2.10–30.11.2023. För att genomföra projekten har jord- och skogsbruksministeriet anvisat NTM-centralen i Södra Savolax ett anslag på 2,5 miljoner euro. Ansökan är riksomfattande och understödet kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dessa samt andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar med undantag av statliga ämbetsverk och inrättningar. Understödet kan inte beviljas privatpersoner.

Avustusta haettavana vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskukselta voi hakea avustusta vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen 02.10–30.11.2023 välisenä aikana. Hankkeiden toteuttamiseksi maa- ja metsätalousministeriö on osoittanut Etelä-Savon ELY-keskukselle käytettäväksi 2,5 miljoonan euron määrärahan. Haku on valtakunnallinen ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja näiden omistamat yhtiöt ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme