HUS

Vatsakeskuksessa aloitetaan uusi hoitomuoto eturauhassyövän hoitoon 

Jaa
HUSin Vatsakeskuksessa aloitetaan maaliskuussa 2022 eturauhassyövän HIFU-hoidot. Kyseessä on uusi hoitomuoto Suomessa. HIFU-hoitoa käytetään paikallisessa, kohtalaisen riskin eturauhassyövässä sekä sädehoidon jälkeen uusiutuneessa eturauhassyövässä.

HIFU-hoidossa eturauhasta kuumennetaan ilman leikkausta peräsuolen kautta ultraäänienergialla niin, että syöpäkasvain menee kuolioon. Hoitoalue räätälöidään HIFU-hoidossa halutun laajuiseksi ja muotoiseksi. HIFU:lla voidaan myös hoitaa vain yksi eturauhasen lohkoista, jossa syöpä sijaitsee tai koko eturauhanen. HIFU:a voidaan antaa eturauhassyövän ensilinjan hoitona sekä syövän uusiutuessa sädehoidon jälkeen.   

“Leikkaus tai sädehoito, jotka ovat tällä hetkellä eturauhassyövän parantavat hoidot, aiheuttavat osalle paikallista eturauhassyöpää sairastavista potilaista merkittäviä haittavaikutuksia ja ovat osalle ylihoitoa. Ei-aggressiivisten, pienialueisten syöpien kohdalla voidaan jäädä seurantalinjalle. Osassa pienialueisista keskiaggressiivista eli kohtalaisen riskin eturauhassyövistä parantava tulos saavutetaan hoitamalla kasvainalue kohdennetusti eturauhasen sisällä. HIFU-hoito on juuri tällainen. Radikaalihoitojen rinnalle tarvitaan mahdollisuus kevyempään hoitoon pienemmillä haittavaikutuksilla”, sanoo urologian ylilääkäri Mika Matikainen.   

HIFU-hoidossa vähäisemmät haittavaikutukset kuin leikkaushoidossa ja sädehoidossa 

HIFU-hoito on ollut vakiintunut hoitomuoto eturauhassyöpään monessa maassa jo yli 10 vuoden ajan. Tästä huolimatta sitä pidetään vielä kokeellisena hoitomuotona. Eturauhassyövän HIFU-hoidosta ei ole vielä yhtä pitkää seurantatietoa kuin eturauhassyövän leikkaus- ja sädehoidosta eikä satunnaistettua tutkimusnäyttöä perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna. Hoito on kuitenkin arvioitu potilaille turvalliseksi. 

HUSissa HIFU-hoitoja tehdään urologian erikoisalalla Puistosairaalan leikkausosastolla 12 kuukauden testijaksolla, jonka aikana tavoitteena on hoitaa 50 potilasta. Hoitoa tarjotaan potilaille, joilla on todettu koepaloilla varmistettu paikallinen kohtalaisen riskin eturauhassyöpä. Potilaan yleiskunnon tulee sallia nukuttaminen tai selkäydinpuuduttaminen.  

“Hoidon jälkeen potilas voi palata kevyeen toimistotyöhön muutaman päivän levon jälkeen ja raskaampaan työhön ja urheiluun yhden viikon jälkeen. HIFU-hoito on tyypillisesti kertahoito, joten potilaan ei tarvitse matkustaa yhtä usein sairaalaan kuin sädehoidossa, eikä hoitoon liity myöhempää riskiä virtsarakon tai peräsuolen sekundaarisyövästä”, kertoo urologian erikoislääkäri Kanerva Lahdensuo.   

HIFU-hoidon jälkeen potilaat käyvät urologin seurannassa. Seurantaan kuuluu PSA-arvojen mittaukset, virtsausoireiden seuranta, eturauhasen magneettikuvaukset ja seurantakoepalat. Myös tietoa potilaiden kokemista haitoista ja elämänlaadun muutoksista kerätään. Mikäli syöpä uusiutuu HIFU-hoidon jälkeen, voidaan käyttää toisen vaiheen hoitoina paikallisesti uusiutuneessa syövässä leikkaus- tai sädehoitoa. 

Kaikki HIFU-hoitoon tulevat potilaat pyydetään mukaan HUSissa tehtävään lääketieteelliseen tutkimukseen, jotta saadaan tietoa hoidon turvallisuudesta ja pitkäaikaistehosta. HIFU-hoidon ja siihen liittyvän tieteellisen tutkimuksen tulokset julkaistaan vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä julkaisuissa.  

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Väestön ikääntyessä paikallista eturauhassyöpää todetaan jatkuvasti lisää. Syöpä 2019 -tilastoraportissa arvioitiin eturauhassyövän ilmaantuvuuden nousevan 27 % vuoteen 2035 mennessä.   
 

Lisätiedot 
HUS Vatsakeskus, urologian linja, dosentti, ylilääkäri Mika Matikainen
p. 050 428 86 80
mika.matikainen@hus.fi 
 
HUS Vatsakeskus, urologian linja, erikoislääkäri Kanerva Lahdensuo
p. 050 428 4631
kanerva.lahdensuo@hus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Vårdansvaret för personer som är använder livsuppehållande respirator överförs – inga förändringar i klienternas vardag26.6.2024 11:48:11 EEST | Tiedote

I och med den nya funktionshinderservicelagen som träder i kraft vid årsskiftet överförs vården av personer som är beroende av respiratorbehandling från den specialiserade sjukvården till välfärdsområdena. HUS Helsingfors universitetssjukhus, Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden bereder som bäst förändringen. Målet är att förändringen inte ska medföra ändringar i klienternas vardag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye