Vatsakeskuksessa aloitetaan uusi hoitomuoto eturauhassyövän hoitoon
HIFU-hoidossa eturauhasta kuumennetaan ilman leikkausta peräsuolen kautta ultraäänienergialla niin, että syöpäkasvain menee kuolioon. Hoitoalue räätälöidään HIFU-hoidossa halutun laajuiseksi ja muotoiseksi. HIFU:lla voidaan myös hoitaa vain yksi eturauhasen lohkoista, jossa syöpä sijaitsee tai koko eturauhanen. HIFU:a voidaan antaa eturauhassyövän ensilinjan hoitona sekä syövän uusiutuessa sädehoidon jälkeen.
“Leikkaus tai sädehoito, jotka ovat tällä hetkellä eturauhassyövän parantavat hoidot, aiheuttavat osalle paikallista eturauhassyöpää sairastavista potilaista merkittäviä haittavaikutuksia ja ovat osalle ylihoitoa. Ei-aggressiivisten, pienialueisten syöpien kohdalla voidaan jäädä seurantalinjalle. Osassa pienialueisista keskiaggressiivista eli kohtalaisen riskin eturauhassyövistä parantava tulos saavutetaan hoitamalla kasvainalue kohdennetusti eturauhasen sisällä. HIFU-hoito on juuri tällainen. Radikaalihoitojen rinnalle tarvitaan mahdollisuus kevyempään hoitoon pienemmillä haittavaikutuksilla”, sanoo urologian ylilääkäri Mika Matikainen.
HIFU-hoidossa vähäisemmät haittavaikutukset kuin leikkaushoidossa ja sädehoidossa
HIFU-hoito on ollut vakiintunut hoitomuoto eturauhassyöpään monessa maassa jo yli 10 vuoden ajan. Tästä huolimatta sitä pidetään vielä kokeellisena hoitomuotona. Eturauhassyövän HIFU-hoidosta ei ole vielä yhtä pitkää seurantatietoa kuin eturauhassyövän leikkaus- ja sädehoidosta eikä satunnaistettua tutkimusnäyttöä perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna. Hoito on kuitenkin arvioitu potilaille turvalliseksi.
HUSissa HIFU-hoitoja tehdään urologian erikoisalalla Puistosairaalan leikkausosastolla 12 kuukauden testijaksolla, jonka aikana tavoitteena on hoitaa 50 potilasta. Hoitoa tarjotaan potilaille, joilla on todettu koepaloilla varmistettu paikallinen kohtalaisen riskin eturauhassyöpä. Potilaan yleiskunnon tulee sallia nukuttaminen tai selkäydinpuuduttaminen.
“Hoidon jälkeen potilas voi palata kevyeen toimistotyöhön muutaman päivän levon jälkeen ja raskaampaan työhön ja urheiluun yhden viikon jälkeen. HIFU-hoito on tyypillisesti kertahoito, joten potilaan ei tarvitse matkustaa yhtä usein sairaalaan kuin sädehoidossa, eikä hoitoon liity myöhempää riskiä virtsarakon tai peräsuolen sekundaarisyövästä”, kertoo urologian erikoislääkäri Kanerva Lahdensuo.
HIFU-hoidon jälkeen potilaat käyvät urologin seurannassa. Seurantaan kuuluu PSA-arvojen mittaukset, virtsausoireiden seuranta, eturauhasen magneettikuvaukset ja seurantakoepalat. Myös tietoa potilaiden kokemista haitoista ja elämänlaadun muutoksista kerätään. Mikäli syöpä uusiutuu HIFU-hoidon jälkeen, voidaan käyttää toisen vaiheen hoitoina paikallisesti uusiutuneessa syövässä leikkaus- tai sädehoitoa.
Kaikki HIFU-hoitoon tulevat potilaat pyydetään mukaan HUSissa tehtävään lääketieteelliseen tutkimukseen, jotta saadaan tietoa hoidon turvallisuudesta ja pitkäaikaistehosta. HIFU-hoidon ja siihen liittyvän tieteellisen tutkimuksen tulokset julkaistaan vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä julkaisuissa.
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Väestön ikääntyessä paikallista eturauhassyöpää todetaan jatkuvasti lisää. Syöpä 2019 -tilastoraportissa arvioitiin eturauhassyövän ilmaantuvuuden nousevan 27 % vuoteen 2035 mennessä.
Lisätiedot
HUS Vatsakeskus, urologian linja, dosentti, ylilääkäri Mika Matikainen
p. 050 428 86 80
mika.matikainen@hus.fi
HUS Vatsakeskus, urologian linja, erikoislääkäri Kanerva Lahdensuo
p. 050 428 4631
kanerva.lahdensuo@hus.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme