Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon arvokkaita suo- ja metsäkohteita suojeltiin 1247 hehtaaria vuonna 2021

Jaa
Suojelua toteutetaan perustamalla pysyviä yksityisiä suojelualueita ja hankkimalla alueita valtiolle luonnonsuojelutarkoitukseen.
Suojeltua metsää Pohjois-Savossa.
Suojeltua metsää Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon ELY-keskus suojeli Helmi-ohjelman, METSO-ohjelman ja vanhojen suojeluohjelmien toteutuksen kautta 1247 hehtaaria vuoden 2021 aikana. Suojelusta maksettavat rauhoituskorvaukset ja kauppahinnat ovat yksityisille maanomistajille verotonta tuloa.

Soiden suojeluun uusia kohteita

Maanomistajalle vapaaehtoisen Helmi-ohjelman soidensuojelu alkoi Pohjois-Savossa vuonna 2020. Kahden vuoden aikana soita on suojeltu n. 1280 hehtaaria. Suojeluun soveltuvia soita ovat mm. soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteet ja muut valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaat suot. Tavoitteena on laajentaa soiden suojeluverkostoa ja edistää siten suoluontotyyppien suojelua. Suojeluun haetaan erityisesti luonnontilaisia korpia ja reheviä soita, kuten lettoja.

Helmi-ohjelman kautta suojeltiin viime vuonna 630 suohehtaaria n. 30 suon alueella. Korvauksiin käytettiin rahaa n. 1,45 miljoonaa euroa. Suurimpia suojelukohteita olivat soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteet: Sonkajärven Salmensuo-Riekkisensuo-Oravinsuo n. 137 ha, Kaavin Riihivaaran ympäristön suot n. 110 ha ja Tuusniemen Palokankaan ympäristön suot n. 92 ha.

Suurimmat METSO-ohjelman kohteet Kuopiossa ja Vieremällä

Maanomistajalle vapaaehtoisen Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO-ohjelma) kautta suojeltiin viime vuonna 355 hehtaaria metsäalueita 40:llä eri kiinteistöllä. Rauhoituskorvauksia ja kauppahintoja maksettiin n. 2,85 miljoonaa euroa. Suurimpia suojelukohteita olivat Kuopion kaupungin metsien yhteensä n. 81 hehtaarin alueet ja Vieremän Valkeiskankaan n. 34 hehtaarin kohde. METSO-ohjelman kokonaistavoite 6600 suojeluhehtaaria saavutettiin Pohjois-Savossa vuosien 2005-2021 aikana. Jatkossakin voidaan toteuttaa arvokkaimpia kohteita määrärahojen puitteissa.

ELY-keskus on neuvotellut aktiivisesti maanomistajien kanssa viimeisten vanhoihin luonnonsuojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon sisältyvien kohteiden suojelusta. Viime vuoden aikana suojeltiin n. 262 hehtaaria 38:ssa eri kohteessa ja korvauksia maksettiin 677 000 euroa. Vanhoihin luonnonsuojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon kuuluvia alueita on suojelematta Pohjois-Savossa noin 220 hehtaaria, jotka jakautuvat noin sadan kiinteistön alueelle. Valtaosa viime vuonna suojelluista ja jäljellä olevista suojelemattomista kohteista on lintuvesialueita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja METSO-ohjelmasta saa metsänhoitaja Marko Haavistolta, marko.haavisto@ely-keskus.fi, puh. 0295 026781 ja luonnonsuojelun ylitarkastaja Anne Grönlundilta,
anne.gronlund@ely-keskus.fi, puh. 0295 026779.


Lisätietoja Helmi-ohjelman soidensuojelusta saa luonnonsuojeluasiantuntija Toni Nevalaiselta, toni.nevalainen@ely-keskus.fi, puh. 0295 016200.


Lisätietoja luonnonsuojeluohjelmien ja Natura-ohjelman toteutuksesta saa metsänhoitaja Marko Haavistolta, marko.haavisto@ely-keskus.fi, puh. 0295 026781 ja luonnonsuojelun ylitarkastaja Arto Saarelta, arto.saari@ely-keskus.fi, puh. 0295 016 075.

Kuvat

Suojeltua metsää Pohjois-Savossa.
Suojeltua metsää Pohjois-Savossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme