Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ottanut tutkittavaksi väitettyä syrjintää työntekijän oleskelulupaa hakiessa

Valittaja saapui Suomeen vuonna 2015 turvapaikanhakijana. Maahanmuuttovirasto hylkäsi vuonna 2018 valittajan hakemuksen työntekijän oleskeluluvasta, sillä valittaja ei pystynyt todistamaan henkilöllisyyttään. Koska valittajalle ei myönnetty oleskelulupaa, hänelle ei myönnetty myöskään muukalaispassia. Valittaja valitti viraston päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Valittaja kertoi joutuneensa irtisanoutumaan vakituisesta työstään.
Valittaja katsoi, että asiassa on loukattu Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa 14 (syrjinnän kielto) luettuna yhdessä artiklan 8 (oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta) kanssa sekä 12. pöytäkirjan artiklaa 1 (kaikkinaisen syrjinnän kielto). Valittaja katsoi häntä syrjityn, koska Somalian kansalaiset eivät voi saada työntekijän oleskelulupaa, sillä Somalian passia ei Suomessa lähtökohtaisesti hyväksytä, ja koska Somalian kansalaiset eivät myöskään voi saada muukalaispassia, sillä heille ei myönnetä työntekijän oleskelulupaa.
EIT toteaa, että Suomen lainsäädäntö edellyttää kaikkia työntekijän oleskelulupaa hakevien todistavan henkilöllisyytensä. EIT katsoo, ettei Euroopan ihmisoikeussopimus edellytä mahdollisuutta poiketa tästä vaatimuksesta, sillä sopimus ei takaa oikeutta työhön. EIT katsoo niin ikään, että vaatimus henkilöllisyyden todistamisesta on vaatimuksena sillä tavalla tasapuolinen, että se kohtelee kaikkia samalla tavalla riippumatta heidän kansallisuudestaan.
Mitä tulee epäsuoraan syrjintään ja siihen, ettei Somalian passia lähtökohtaisesti hyväksyttäisi henkilöllisyystodistuksiksi, EIT huomauttaa, ettei valittaja ole tukeutunut Somalian passiin hakiessaan oleskelulupaa. EIT toteaa, että käsillä olevan asian ydin on siinä, ettei valittaja ole todistanut henkilöllisyyttään. Tältä osin EIT hyväksyy Suomen perustelut siitä, että vaatimuksella henkilöllisyyden todistamisesta työntekijän oleskelulupaa hakiessa on yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät kohtuulliset perusteet.
Päätös on luettavissa EIT:n verkkosivuilla.
Lisätietoja:
Lainsäädäntösihteeri Tuomas Kaivola, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, p. 0295 350 887
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme