Museovirasto jakoi valtionavustuksia yhteisöjen kulttuuriperintötyöhön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin

Kulttuuriperintötyön avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustettavat hankkeet voivat sisältää kulttuuriperintöön liittyvän tiedon tallennusta, dokumentointia ja tiedon välittämistä sekä toimenpiteitä, joilla lisätään yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia ja kulttuuriperinnön elinvoimaisuutta. Avustusta voidaan myöntää kansalaisjärjestöille ja muille oikeustoimikelpoisille yhteisöille.
”Avustuksia jakaessamme pyrimme alueelliseen tasapuolisuuteen, teemojen moninaisuuteen ja avustamaan sekä pieniä että isoja toimijoita. Pienille yhdistyksille ja toimijoille vähäinenkin avustus voi olla tärkeä ja generoida positiivisia seurannaisvaikutuksia omassa yhteisössä. Tämä on juuri avustuksen olennaisimpia lähtökohtia”, erikoisasiantuntija Risto Hakomäki Museovirastosta sanoo.
Vuosittaista avustusta jaettiin nyt kahdettatoista kertaa. Avustushakemuksia tuli yhteensä 30, ja haettujen avustusten yhteissumma oli 409 496 euroa. Keskimääräinen avustussumma oli 5 769 euroa. Museovirasto myönsi avustuksia erityisesti hankkeille, joissa tavoiteltiin erilaisten yhteisöjen osallistumista hankkeen toteuttamiseen, tavoiteltiin hankkeen tulosten monipuolista tiedottamista sekä rakennettiin uudenlaisia yhteistyömuotoja.
1800-luvun lopun Turku, Teijon kulttuurikeskus ja luovutetun Karjalan esineet
Karjalan Liitto sai 15 000 euron avustuksen Luovutetun Karjalan esineet kertovat -verkkonäyttelyn tekemiseen. Hanke on jatkoa viime vuoden arkistomateriaalien kartoitukselle, jota Museovirasto myös avusti.
”Karjalaista aineellista kulttuuriperintöä esittelevä virtuaalinen näyttely sopii tähän päivään, eikä karjalaisuudesta ole olemassa verkkonäyttelyä. Tavoitamme tällä tavoin myös nuoret ja eri puolilla maailmaa asuvat aiheesta kiinnostuneet”, vt. toiminnanjohtaja Mervi Piipponen Karjalan Liitosta sanoo.
Kulttuuria ja taidetta sekä niiden roolia 1800-luvun lopun turkulaisten elämässä tarkastellaan 8 000 euron avustuksen saaneessa akateemista tutkimusta ja nykyteknologiaa yhdistelevässä TURKU ENNEN/ÅBO FÖRR -virtuaalimuseohankkeessa.
”Kaksikielisessä Turussa kieli ja yhteiskuntaluokat ovat luoneet eroavaisuuksia. Virtuaalimuseossa tuomme esille kulttuurin ja taiteen kukoistusta ja turkulaisten arjen harrastuneisuutta usein synkäksi miellettynä ajanjaksona 1900-luvun vaihteessa. Turun yliopiston tutkijatohtori Topi Artukan johdolla pohdimme, pystyikö kulttuuri tuomaan ihmisiä yhteen tuona aikana, ylittyivätkö raja-aidat”, kertoo Katriina Ilmaranta Pixelmintistä.
Teijon Kulttuurimeijeri ry kehittää kulttuuritoimintaa 1800-luvun lopulla rakennetussa Teijon kartanon entisessä kivimeijerissä. Yhdistyksen tavoitteena on elävän ja yhteisöllisen kulttuurihistoriallisen tilan luominen meijerille sekä paikallisväestön ja kulttuurialan toimijoiden sekä yhdistysten jäsententarpeita varten. Saamallaan 5 000 euron avustuksella Kulttuurimeijeri ry toteuttaa dokumentaaris-taiteellista tutkimustyötä ja näyttelyn meijerin tiloihin.
Avustuksesta Museoviraston verkkosivulla
Avustuksen 2022 saaneet:
Elävän kulttuurin Koroinen ry
3 300 euroa Seminaari, elävöitettyjä opastuskierroksia ja pienoisnäyttelyitä Turun Koroistenniemen ja Koroisten tilan historiasta -hankkeeseen.
Eteläpohjalaiset Spelit Kansanmusiikkiyhdistys ry
6 000 euroa Eteläpohjalaiset Spelit Kansanmusiikkiyhdistys ry:n historiikin tekoon.
Harjunsalmen kyläyhdistys ry
5 000 euroa Harjunsalmen kylähistorian kokoamiseen kyläkirjaksi.
Itä-Suomen kulttuuripolut ry
6 400 euroa Tietokirjaan Outokummun kaivosyhdyskunnan ja taajaman rakennetun ympäristön historiasta.
Kansanvalistusseura sr
7 680 euroa Kansanvalistusseuran asiakirja- ja kuva-arkiston inventointiin ja valikoituun digitointiin.
Karjalan Liitto ry
15 000 euroa Luovutetun Karjalan esineet kertovat -verkkonäyttelyn suunnitteluun.
Kulttuurimeijeri ry
5000 euroa Kulttuurimeijeri ry:n dokumentaaris-taiteelliseen tutkimustyöhön Teijon meijeristä ja yhteisöllisen näyttelyn toteuttamiseen.
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry
4 500 euroa Pellavaperinteen elvyttämiseen ja materiaalisen ymmärryksen kasvattamiseen yhteisöllisin menetelmin.
Nuuksion Siikajärven asukasyhdistys ry
2 400 euroa "Siikajärven seutu vuosien varrella"-kulttuuriympäristöhankkeen toteutukseen ja julkaisuun.
Oulun Työväen Pursiseura ry
4 800 euroa Oulun Työväen Pursiseuran historiikin painatukseen.
Petäjävesi-seura ry
2 000 euroa Keskisuomalainen arki ja juhla 1940- ja 50-luvuilla -hankkeeseen sekä vanhojen valokuvien keräämiseen ja tallennukseen.
Ritz, Ratz and Roll Oy / Pixelmint
8 000 euroa TURKU ENNEN/ÅBO FÖRR -virtuaalimuseosivustohankkeeseen.
Rääkkylä-Seura Ry
5 000 euroa Rääkkylän historiatiedon ja kulttuuriperinnön tallentamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja avustuksesta:
erikoisasiantuntija Risto Hakomäki, p. 0295 33 6385, risto.hakomaki@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Eija Liukkonen, puh. 0295 33 6009, eija.liukkonen@museovirasto.fi
Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. yhteisöiltä ja kansalaisjärjestöiltä.
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Avustushaku paikallismuseoiden hankkeille avattu21.9.2023 09:57:33 EEST | Tiedote
Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 2. marraskuuta 2023 klo 15.00 mennessä.
Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202219.9.2023 12:50:54 EEST | Tiedote
Museovirasto on julkaissut vuoden 2022 Museotilaston tietoja esittelevät Tilastokortit. Tilastot kertovat laajasti museoiden monipuolisesta toiminnasta. Koronarajoitusten hellittäessä erityisesti museokäynnit ja yleisötapahtumat lisääntyivät reippaasti.
Museovirasto avasi avustushaun aineettoman kulttuuriperinnön hankkeisiin31.8.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Aineettoman kulttuuriperinnön hankeavustukset on tarkoitettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 12.10.2023 klo 15.00 mennessä.
Museovirasto on avannut avustushaku maailmanperintökohteiden kehittämis- ja tutkimushankkeisiin30.8.2023 21:33:58 EEST | Tiedote
Maailmanperintökohteiden kehittämis- ja tutkimushankkeiden avustukset ovat nyt haettavissa. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 12.10.2023 klo 15.00 mennessä.
Avustukset kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin jälleen haettavissa21.8.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Museovirasto avaa 29.8.2023 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2024–2025 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten asiointipalvelun kautta 10.10.2023 klo 15 mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme