Suomen Punainen Risti SPR

Rasisminvastainen viikko alkaa!

Jaa
Rasisminvastaista viikkoa vietetään 21.–27.3. Haluamme muistuttaa, että mikään ei oikeuta rasismia. Punainen Risti myöntää viikon aikana Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia henkilöille, ryhmille tai yhteisöille, jotka edistävät toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta.
Kuva: Eeva Anundi, Suomen Punainen Risti
Kuva: Eeva Anundi, Suomen Punainen Risti

Vuoden 2022 kampanjan ydinviesti on "Tunnista, tiedosta, toimi". On tärkeää tunnistaa rasismi arjessa ja rakenteissa, tiedostaa omat ennakkoluulot ja oppia lisää, sekä toimia aktiivisesti rasismia vastaan. Kampanjalla halutaan tänä vuonna erityisesti lisätä tietoisuutta nuorten kokemasta rakenteellisesta rasismista.

Haastamme kaikki ottamaan rasisminvastaiset toimintaohjeet osaksi omaa arkea. Ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.punainenristi.fi/rasisminvastainen-viikko/rasisminvastaiset-ohjeet-jokaiselle/ 

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus annetaan Punaisen Ristin ulkopuoliselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka on toiminut esimerkillisesti sosiaalisen osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden puolesta riippumatta kielestä, kansallisuudesta tai kulttuurista. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tunnustuksista päättävät Punaisen Ristin piirit ympäri Suomen.

Nuorten hyvinvoinnin tukeminen, yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen yhdistää palkittuja

Nuorten parissa työskenteleviä tahoja halutaan palkita useilla paikkakunnilla.

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri myöntää ennakkoluuloton edelläkävijä tunnustuksen turkulaiselle HangFlow ry:lle. HangFlow toimii aktiivisesti yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta, muun muassa mahdollistamalla kaikille yhdenvertaista vapaa-ajan viettoa sekä turvallisia tiloja. Järjestössä on myös perehdytty erityisesti nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyden tukemiseen.

Helsingissä palkitaan Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö ry:n Mentoring for Future -hanke.

Mentoring for Future -hankkeen vapaaehtoiset mentorit kannustavat eri taustoista tulevia nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan. Vapaaehtoiset järjestävät muun muassa työpajoja, seminaareja ja webinaareja yläkouluikäisille ja lukiolaisille. Tavoitteena on yhdessä opinto-ohjaajien kanssa tarjota nuorille kattava kuva eri koulutusmahdollisuuksista. Hankkeen tiimoilta on myös järjestetty valokuvanäyttely, jossa eri taustaiset julkisuuden henkilöt kertovat uratarinoistaan. Tarinat taas innostavat nuoria omien unelmiensa tavoitteluun.

Länsi-Suomen piiri on valinnut tunnustuksen saajaksi Erityishuoltojärjestöjen liitto Ehjä ry:n Kokkolan toimipisteen ja maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnatun avoimen tukitoiminnan.

Kokkolan toimipisteen maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnattu avoin toiminta tarjoaa matalan kynnyksen toimintamahdollisuuksia ja kohtaamispaikkoja ja on merkittävä paikallinen toimija onnistuneen kotoutumisen tukena. Ehjä ry:n kautta nuorille tarjotaan esimerkiksi erilaisia leirejä, kursseja ja retkiä, joiden avulla edistetään yhdenvertaisuutta. Samalla tunnistetaan nuorten tarpeita ja haasteita heidän arkielämässään ja annetaan näihin tukea ja ohjausta. Toiminnan tavoitteena on ehkäistä lasten, nuorten ja nuorten aikuisten syrjäytymistä.

Tampereella ja Oulussa halutaan palkita yksityishenkilöitä uraauurtavasta työstä yhdenvertaisuuden eteen

Punaisen Ristin Hämeen piiri haluaa antaa ennakkoluuloton edelläkävijä tunnustuksen Joonas Kivirannalle Tampereelle, joka on aktiivisesti kehittänyt Hervannan yhteisökeskus L8:aa.

Yhteisökeskus L8 kokoaa saman katon alle Tampereen aikuissosiaalityön ja kolmannen sektorin matalan kynnyksen palveluita sekä kansalaistoimintaa. Yhteisökeskus tarjoaa ennaltaehkäisevää tukea sosiaalisten ongelmien kohtaamiseen monipuolisen ja monikielisen neuvonnan, ohjauksen ja toiminnan kautta sekä kehittää julkisten sosiaalipalvelujen ja yhdistystoimijoiden yhteistyötä.

Kiviranta ajaa rohkeasti eteenpäin tärkeäksi kokemiaan asioita ja on toiminnallaan edistänyt eritaustaisten ihmisten kohtaamismahdollisuuksia ja vuoropuhelua.

Oulussa palkitaan Monikulttuurikeskus Villan suunnittelija Mia Lindbergin. Lindberg on koordinoinut Oulun Rasisminvastaisen viikon suunnitteluverkostoa sekä Oulu loves me -tapahtumaa vuodesta 2020. Mia on myös yksi Oulu loves me -tapahtuman kehittäjistä ja hän on osallistunut aktiivisesti viikon suunnitteluun sekä toteutukseen vuodesta 2011 lähtien.

Rasisminvastainen kampanja näkyy monenlaisissa tapahtumissa ja tempauksissa eri puolilla maata sekä erityisesti sosiaalisen median kanavissa. Seuraa somessa Punaisen Ristin kanavia ja aihetunnistetta #RasisminvastainenViikko!

Lisätietoja: viestinnän asiantuntija Aku Suomalainen, p. 040 581 0346 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Eeva Anundi, Suomen Punainen Risti
Kuva: Eeva Anundi, Suomen Punainen Risti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning går till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen för att de skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Röda Korset ger utmärkelsen Humanitär handräckning till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen, som skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin, för att de öppnade en viktig debatt och gav en gripande beskrivning av de ungdomar och barn som hamnat utom räckhåll för många tjänster och stöter på många problem.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye