Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon järvien jäänpaksuudet ovat pysyneet maaliskuussa ennallaan

Jaa
Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jäiden paksuuksia 20.3.2022 viidellä järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Järvien jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat järvestä riippuen 55–62 cm:n välillä, mutta järven sisällä jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja.
Keväinen jää. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Keväinen jää. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.

Kokonaisjäänpaksuus ei ole edellisen mittauksen jälkeen kasvanut merkittävästi, mutta yöpakkaset ovat jäädyttäneet sohjoisen ja kerrostuneen kohvajään yhtenäiseksi kohvajääksi. Kohvajään osuus onkin mittauspaikoilla nyt hieman yli puolet kokonaisjäänpaksuudesta.

Jäänpaksuudet ovat kasvaneet maaliskuun aikana keskimäärin vain muutaman sentin. Valtakunnallisilla havaintopaikoilla jäänpaksuus on hieman suurempi kuin maaliskuussa keskimäärin ja alueellisilla havaintopaikoilla jonkin verran suurempi. Eri järvien jäänpaksuuksien erot ovat keskimäärin pienempiä kuin aikaisempina vuosin, koska järvien jäätyminen tapahtui hyvin samaan aikaan.

Tällä hetkellä jään päällä on ohut kerros lunta ja yöpakkasten ansiosta jäällä liikkuminen on vaivatonta. Lumikerros osaltaan estää kevätauringon aiheuttamaa jään puikkoontumista, joten jää ei ollut havaintopaikoilla vielä haurastunut. Kevätauringon vaikutus kannattaa kuitenkin huomioida jäillä liikuttaessa, sillä jäät voivat haurastua hyvinkin nopeasti erilaisten rakenteiden, kuten esimerkiksi poijujen ja laitureiden ympärillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031
Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192

Kuvat

Keväinen jää. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Keväinen jää. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Seuranta-asemien perusteella Etelä-Savon jäätilanteessa ei ole muutosta, virtapaikkojen sulaminen jatkunut21.3.2024 14:51:38 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 44–52 senttimetrin välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 5–10 senttiä keskimääräistä paksumpaa.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Itä-Suomen yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta 107 miljoonaa euroa vuonna 202321.3.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Uuden oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) käyttöönotto vuonna 2023 lisäsi merkittävästi Etelä-Savon ELY-keskuksen mahdollisuuksia myöntää yrityksen kehittämisavustusta itäsuomalaisille yrityksille. ELY-keskus myönsi vuoden 2023 aikana itäsuomalaisille yrityksille ja yhteisöille yhteensä 107 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye