Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kasbono Oy ei saa harjoittaa vapaaehtoista perintätoimintaa – lue toimintaohjeet, jos sait kirjeen yritykseltä

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Kasbono Oy:tä harjoittamasta vapaaehtoista perintätoimintaa, eikä ole merkinnyt sitä perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Edellä mainitusta huolimatta Kasbono Oy saa kuitenkin harjoittaa oikeudellista perintää. Lue tiedotteesta toimintaohjeet, jos epäilet saaneesi aiheettoman perintäkirjeen tai maksuvaatimuksen yritykseltä.

Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu on saanut alkuvuodesta paljon yhteydenottoja Kasbono Oy:n toiminnasta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Kasbono Oy:tä harjoittamasta vapaaehtoista perintätoimintaa eikä ole merkinnyt sitä perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos havaitset, että Kasbono Oy jatkaa esim. perintäkirjeiden tai maksuvaatimusten lähettämistä saatavista tai neuvottelee maksusuunnitelmasta, voit tehdä asiasta ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Aluehallintovirasto on sinänsä jo saanut tarpeellisen määrän epäkohtailmoituksia toimenpiteiden käynnistämistä varten, eli ilmoituksia Kasbono Oy:n toiminnasta ei enempää tarvita. Lomakkeen ja ohjeet ilmoituksen tekemiseen löydät suomi.fi-palvelusta: Ilmoitus perintätoimen harjoittajan lain tai hyvän perintätavan vastaisesta menettelystä.

Edellä mainitusta huolimatta Kasbono Oy saa kuitenkin harjoittaa oikeudellista perintää. Oikeudellinen perintä eli tuomioistuimen velkomusoikeudenkäynnin tai ulosoton kautta tapahtuva velan perintä ei edellytä rekisteröintiä. Jos asia on laitettu vireille velkomuskanteella käräjäoikeudessa, voit tarvittaessa pyytää apua asian oikeudenkäyntikäsittelyyn. Avustuspyynnön voi tehdä kuluttaja-asiamiehelle Kilpailu- ja kuluttajaviraston kirjaamon kautta: kirjaamo@kkv.fi.

Velka on mielestäni aiheeton, mitä teen?

Jos vaadittu velka on velallisen mielestä kokonaan tai osittain aiheeton, voi velallinen riitauttaa sen kokonaan tai osittain aiheettomana. Riitauttaminen on mahdollista esimerkiksi silloin, jos velka on vanhentunut tai perintäkulut ovat kohtuuttomia. Riitauttaminen tehdään velkaa perivälle taholle. Riitauttaminen tulee perustella, ja se on hyvä tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse. Kun velka on riitautettu, velkojan täytyy luopua velasta tai viedä asia tuomioistuimeen. Tuomioistuin ratkaisee viimekädessä pitääkö velallisen maksaa kyseinen velka.

Jos perintäkirjeessä vaaditun velan aiheellisuudesta, vanhentumisesta tai vaadittujen perintäkulujen kohtuullisuudesta on epäselvyyttä, voi velallinen pyytää selvityksen näistä asioista. Selvitys pyydetään yhtiöltä, joka perii velkaa. Velallisella on oikeus saada selvityksessä muun muassa seuraavat asiakirjat ja tiedot:

  • velkakirja, tilaussopimus tai muu velan perusteena oleva asiakirja
  • tieto velan vanhentumisen katkaisemisesta, esimerkiksi milloin perintäkirjeet on lähetetty ja mihin osoitteeseen
  • erittely vaadituista perintäkuluista
  • selvitys velan lyhennyksistä.

Jos olet saanut Kasbono Oy:ltä perintäkirjeitä ja tarvitset ohjausta ja neuvontaa, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Kuluttajaneuvonta auttaa kuluttajavelkojen perintään liittyvissä ongelmatilanteissa. Tarvittaessa asian voi viedä kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. Kuluttaja-asiamies on lisäksi toimivaltainen viranomainen kuluttajasaatavien perintää koskevissa asioissa. Tarvittaessa asiasta voi tehdä toimenpidepyynnön.

Aluehallintovirasto valvoo perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin merkittyjen perintätoimistojen toimintaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo koko Suomen alueella, että perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin merkityt perintätoimistot noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa.

Perinnällä tarkoitetaan velan vapaaehtoiseen suorittamiseen tähtääviä toimenpiteitä, kuten maksuvaatimusten lähettämistä. Rekisteröintiä edellyttävää perintätoimintaa on

  • saatavien perintä toisen henkilön tai tahon lukuun
  • omien saatavien perintä silloin, kun saatavat on otettu vastaan yksinomaan perintätarkoituksessa. Näin voi olla, kun saatavat on siirretty perintätoimistolle niiden erääntymisen jälkeen.

Kaikki perintä ei vaadi rekisteröintiä. Aluehallintovirasto ei valvo perintää, joka ei vaadi rekisteröitymistä perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Rekisteröitymistä ei edellytetä esimerkiksi saman konsernin saatavien perintään ja satunnaiseen perintään, jota ei markkinoida. Ilman rekisteröintiä saatavia saa periä myös esimerkiksi asianajaja, koska perintätoiminnan valvonta on muulla tavoin järjestetty.

Aluehallintoviraston on lisäksi kiellettävä perintätoiminta, jos rekisteröitymistä vaativaa perintää harjoittaa rekisteröitymätön taho.

Lisätietoa:

Lisätietoa medialle:

ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Åtgärder för aktiv utveckling av tjänsterna betonades vid Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finlands styrnings- och utvärderingsbesök13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland genomförde styrnings- och utvärderingsbesök i alla sina fem välfärdsområden i maj 2024. Under besöken diskuterades tillgången till och utvecklingen av rådgivnings-, skol- och studerandehälsovårdstjänster, tillgängliga personalresurser samt pågående åtgärder för att säkerställa jämlik tillgång till tjänsterna i välfärdsområdet.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjaus- ja arviointikäynneissä korostuivat palvelujen aktiivisen kehittämisen toimenpiteet13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteutti toukokuussa 2024 kullekin toimialueensa viidelle hyvinvointialueelle ohjaus- ja arviointikäynnin. Käynneillä keskusteltiin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden saatavuudesta ja kehittämistoimenpiteistä, henkilöstön riittävyydestä sekä hyvinvointialueella käynnissä olevista toimenpiteistä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye