Mari-Leena Talvitie: Nuorille tukea jaksamiseen nyt – ensi vuonna on myöhäistä

Jo ennen koronaa eli vuonna 2019 tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista 41 prosenttia oli useita kertoja tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan. Toisena koronasyksynä eli vuonna 2021 luku oli noussut jo 51 prosenttiin.
– Kahden vuoden korona-aika muutti nuoren elämän totaalisesti. Kun rajoitukset poistuivat ja kampukset avautuivat, elämä ei palannutkaan entiselleen. Uutena varjona tuli Venäjän aloittama sota Ukrainassa eikä ilmastonmuutoksen varjo ole väistynyt. Olen huolissani erityisesti nuorten mielenterveydestä ja jaksamisesta. On tarjottava apua nuorten jaksamiseen nyt – ensi vuonna on myöhäistä, TEKin hallituksen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie sanoo.
Naisilla on enemmän jaksamishuolia kuin miehillä. TEKin opiskelijatutkimuksen 2021 naisvastaajista 68 prosenttia koki huolta jaksamisestaan usein tai jatkuvasti, kun miehistä vastaava osuus oli 41 prosenttia. Tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia tekniikan alan opiskelijoista kokee, ettei oma jaksaminen huoleta.
Vähemmistöön kuuluminen näyttää TEKin tutkimuksen mukaan lisäävän jaksamishuolia. Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvista opiskelijoista jaksamishuolia koki usein tai jatkuvasti 76 prosenttia. Rodullistettuun vähemmistöön kuuluvilla vastaava kokemus oli noin kolmella viidestä.
– Meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta tulevaisuuden toivoa opiskeluvaiheessa. Jokaista tarvitaan. Meillä on Suomessa muutenkin osaajapula. Nämä ovat syitä, joiden vuoksi TEK on panostanut lukuvuoden 2021–2022 aikana erityisesti mielenterveyden tukemiseen, Talvitie sanoo.
TEK toteutti lukuvuoden 2021–22 aikana yhdessä opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän Nyyti ry:n kanssa mielenTEKoja-hankkeen, joka tarjosi niin ohjattua ryhmätoimintaa kuin vertaistukea opiskelijoille. Tämä on ollut kauaskantoista työtä.
– TEKin hallitus yhdessä TEKin Nuorten valiokunnan sekä opiskelijatoimijoiden kanssa pureutuu opiskelijoiden jaksamiskriisiin toukokuun alussa. Kartoitamme, miten TEK voi olla opiskelijoiden tukena jatkossakin. Meillä ei ole varaa menettää yhtään tulevaisuuden toivoa työkyvyttömyyseläkkeelle. Opiskelijoiden jaksamisen ja yhteisöllisyyden tukeminen tarvitsee tekoja nyt – ja siinä myös TEKin monipuolisella opiskelijatoiminnalla on merkittävä roolinsa.
Mari-Leena Talvitie avasi Tekniikan akateemiset TEKin valtuuston kevätkokouksen seminaariosuuden 24.3. Helsingin Pasilassa. Seminaari jatkuu TEKin tulevaisuuden skenaariotyön esittelyllä. Avainpuheenvuorot pitävät Itä-Suomen yliopiston työterveyden professori Tuula Oksanen, futuristi ja keksijä Perttu Pölönen sekä Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva. Seminaarin aiheena on ihmisen ja teknologian tulevaisuus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari JokinenToiminnanjohtaja
Puh:0400 914 839jari.jokinen@tek.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme