Kustannusosakeyhtiö Otava

Muinaissuomalaisesta maailmasta ammentava Laakson linnut, Aavan laulut on romaani yhteisön asettamista rooleista ja niistä irtautumisesta

Jaa
Kuinka kehrätä uusi laulu ja muuttaa ikiaikaista tarinaa? Aavan kylässä laulut ovat hajonneet ja kansa näkee nälkää. Laakson tuvissa eletään kylläisyydessä, jota sampo turvaa. Katri Kauppisen unohtumattoman lumoava romaani kertoo valinnoista ja kohtalosta.

Kaksi kylää, Laakso ja Aava, joilla on yhteinen historia ja yhteinen sampo.

Kylien yhteinen menneisyys on sotaisa, eikä kummassakaan suhtauduta myönteisesti yrityksiin löytää rauha. Puutoksessa elävän Aavan kylän päällikön poika Lemek lähtee uhkarohkealle matkalle pyytämään sammon voimia avuksi, ja hän saa vastaansa Laaksossa Pihlajan, joka saa linnuilta viestin uhkaavasta vaarasta.

Laaksossa elävän Pihlajan on kuitenkin vaikea vastustaa tummaa Aavan poikaa. Pihlaja ja Lemek solmivat salaisen sopimuksen, joka muuttaa molempien elämän ja uhkaa ajaa Laakson ja Aavan kansat toisiaan vastaan. Aavalla kuohuu, ja Laakson tyynen pinnan alla on pimeää. On laulettava uusi laulu, ennen kuin vanha viha ajaa kansat jälleen toisiaan vastaan.

Laakson linnut, Aavan laulut -kirjan ytimessä ovat yhteisön jäsenilleen asettamat roolit ja niihin mukautuminen tai niistä irtautuminen. Matriarkaattisessa Laaksossa on käännetty päälaelleen tyttöjen historiallinen asema naimakauppatavarana: naisten johtamassa kylässä poikalapset ovat heikommassa asemassa, jossa esimerkiksi oma, tuleva kumppani ei ole pojan itse päätettävissä.

Katri Kauppisen YA-romaanin fiktiiviset Aavan ja Laakson kylät sijoittuvat muinaissuomalaisesta maailmasta ammentavaan maahan, ja kirjan henkilöiden arki vilisee muinaissuomalaisia tapoja, kuten eläimiin liittyviä uskomuksia, linnuista ennustamista ja henkieläimiä. Pohjoismaista mytologiaa on versioitu suomalaisessa kirjallisuudessa pitemmän aikaa, mutta entisaikojen Suomen käsittely on jäänyt vähemmälle.

”Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun meilläkin on paljon kiinnostavia mytologioita, joista ammentaa?”, Kauppinen toteaa.

Katri Kauppinen (s. 1983) on Liperistä lähtöisin oleva, nykyään espoolainen kirjailija ja kielten opettaja. Ennen Laakson linnut, Aavan laulut -kirjaansa hän on julkaissut omakustanteena viihdetrilogian nimellä Katri Sisko. Hän kirjoittaa myös Kirjoittamisen kepeä sietämättömyys -kirjailijablogia.

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kuva: Jonne Räsänen / Otava
Kuva: Jonne Räsänen / Otava
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye