Huumeet ja liikenne: Näitä myyttejä suomalaiset pohtivat
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntijat kohtaavat valtakunnallisesti paljon nuoria sekä nuorten parissa toimivia ammattilaisia. Keskusteluissa huumeet ja liikenne on noussut usein esille aiheena, joka herättää ajatuksia. Suurimmassa osassa keskusteluista tuli selvästi ilmi, etteivät huumeet ja lääkkeet kuulu millään tavalla liikenteeseen. Kuitenkin huumeisiin ja lääkkeiden käyttöön liikenteessä liittyy myös monia myyttejä, joita EHYT purki asiantuntijoiden avustuksella.
Myytti: Skuutilla voi ajaa, vaikka olisikin juonut jonkin verran.
Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Petri Pahkin muistuttaa, että sähköpotkulaudoillakin voi syyllistyä rikokseen. Jos sähköpotkulaudalla liikkuu kävelyvauhtia ei syyllisty rattijuopumukseen, mutta jos liikenteessä liikkuessa aiheuttaa vaaraa muille tiellä liikkujille voi syyllistyä niin sanottuun tankojuopumukseen.
Myytti: Huumeita käyttävä on aina toimintakyvytön törmäilijä, joka erottuu heti liikenteestä.
Ylikomisario Petri Pahkinin mukaan huumeiden vaikutuksen alaisena oleva kuski ei ole aina erottuva, koska eri aineet vaikuttavat käyttäjään yksilöllisesti. Yleisesti päihteet heikentävät koordinaatiokykyä ja vaikuttavat reaktioaikaan, riskinottoon ja vireystilaan. Yksilötasolla päihteen vaikutus ajokykyyn vaihtelee käytetyn aineen, sen määrän, toleranssin ja monen muun tekijän mukaan. Poliisilla on monia eri tapoja arvioida, tarvitseeko kuskia pysäyttää ja testata huumeiden käytön varalta.
Myytti: Vanhemmat ajattelevat, ettei oma lapsi voi käyttää huumeita, koska hänellä menee koulussa hyvin ja on paljon kavereita.
EHYTin asiantuntija Kim Kannussaari muistuttaa, että huumeita käytetään kaikenlaisissa ryhmissä, eikä koulumenestys tai harrastuneisuus ole tae käyttämättömyydestä. Onkin hyvä keskustella huumeista omien lasten kanssa, vaikka itse olisi "satavarma", ettei minun lapseni käytä.
Myytti: Liikenteessä kiinni jääminen päihteiden vaikutuksen alaisena ei vaikuta mihinkään tulevaisuudessa.
Huumeiden käytöllä on psyykkisten ja fyysisten haittojen lisäksi myös sosiaalisia haittoja, jolloin poliisille kiinni jääminen tarkoittaa merkintää heidän rekistereihinsä ja voi vaikuttaa opiskeluihin ja työ- ja harjoittelupaikan saantiin. EHYTin tekemällä videolla Budin jäljillä kerrotaan hyvin, miten kiinni jääminen voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Video löytyy BuenoTalkin YouTube-kanavalta, sanoo Kim Kannussaari.
Myytti: Vanhemmat ajattelevat, että kotona ei tarvitse puhua huumeista, koska niistä puhutaan jo koulussa.
Huumeista pitää puhua myös kotona, kuten muistakin nuorten elämään liittyvistä asioista. Hyvä tapa aloittaa keskustelu on vaikka kysyä suhtautumista huumeisiin ja antaa turvallisuusvinkkejä tilanteisiin, missä nuori voi kohdata huumeiden käyttöä, Kim Kannussaari sanoo.
Vastuu kuuluu kaikille nuoria kohtaaville aikuisille
Vastuu nuorten päihdekasvatuksesta on huoltajilla, mutta kaikkien nuoria kohtaavien aikuisten on hyvä ottaa aiheesta koppia.
– Päihdekasvatuksen tulisi olla avointa ja vuorovaikutuksellista keskustelua nuoren kanssa. Huoltajien tulisi rohkeasti ottaa päihteet puheeksi myös liikenneturvallisuuden näkökulmasta, sanoo EHYTin asiantuntija Elisa Aarnio.
Nuoret saavat ja etsivät paljon tietoa mediasta ja internetistä, jolloin on hyvä olla aikuisena vieressä keskustelemassa, mikä tieto on luotettavaa.
–On myös tärkeää kuunnella nuoren mielipiteitä. Näin saamme murrettua nuorten parissa liikkuvia myyttejä esimerkiksi kannabiksesta, Aarnio jatkaa.
EHYT on kehittänyt huumeiden ja lääkkeiden väärinkäytön puheeksiottamisen tueksi Huumeita liikenteessä -kampanjan. Kampanjalla pyritään sekä lisäämään kasvattajien ymmärrystä huumausaineiden vaikutuksista nuorten liikennekäyttäytymiseen, että kannustamaan aiheesta puhumiseen nuorten kanssa. Kampanjan materiaaleja ovat video, kaksi julistetta sekä sosiaalisen median julkaisut, jotka antavat faktatietoa huumeista liikenteessä. Kampanja pyörii 4.-8. huhtikuuta EHYTin sosiaalisen median kanavilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elisa AarnioAsiantuntijaEhkäisevä päihdetyö EHYT ry
Puh:050 517 0480elisa.aarnio@ehyt.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme