Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

Vähäinen liikunta haastaa omaishoitajien hyvinvointia

Jaa
Omaishoitoperheiden arjessa on useita tekijöitä, jotka estävät omaishoitajaa pitämästä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja liikkumisestaan. Omaishoitajat ohittavat helposti omat terveydelliset tarpeensa laittaessaan muun perheen ja apua tarvitsevan läheisen tarpeet omiensa edelle.

Tuoreen englantilaisen selvityksen mukaan yli 55-vuotiaat omaishoitajat liikkuvat muita ikäisiään selvästi vähemmän. Yleisimpiä syitä vähäiseen liikkumiseen olivat ajan ja motivaation puute, harrastusten kustannukset sekä se, ettei ollut ketään kenen kanssa liikkua.

Omaishoitajilla esiintyy usein fyysisiä vaivoja, jotka johtuvat muun muassa apua tarvitsevan läheisen nostoista ja siirtelyistä, liikunnan puutteesta sekä uupumuksen ja stressin aiheuttamista fyysisistä oireista.

Liikunta on yksi tärkeimmistä keinoista pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Pienikin liikunnan lisääminen tuo terveyttä javirkistystä niin keholle kuin mielellekin.

Paikallisyhdistysten liikuntatoimintaan osallistuneet omaishoitajat mainitsivat liikunnan hyötyjen lisäksi erittäin tärkeänä sen tuoman oman ajan. Liikunta tuo jaksamista ja iloa arkeen. Yhdessä ystävien kanssa liikkuessa on myös mahdollisuus vaihtaa kuulumisia.

Omaishoitajaliitto liikuttaa huhtikuussa

Huhtikuussa Omaishoitajaliitto ja sen jäsenyhdistykset kannustavat kaikkia läheisestään huolehtivia liikkumaan oman hyvinvointinsa parhaaksi ja hakemaan liikkeellelähdön sytykkeitä Syty liikkumaan -teemakuukauden tapahtumista.

Teemakuukauden aikana voi kokeilla vaikkapa hauskaa etäjumppaa näyttelijä, koomikko Minna Kivelän ohjaamana tai osallistua omaishoitajien paikallisiin liikuntaryhmiin ja -tapahtumiin.

Omaishoitajaliitto on tehnyt myös tulostettavan liikuntahaastekortin, johon voi merkata kokeilemiaan liikuntalajeja sekä hyötyliikuntaa ja osallistua liiton järjestämään arvontaan.

Tietoa teemakuukauden tapahtumista ja materiaaleista on koottu Omaishoitajaliiton nettisivuille omaishoitajat.fi/syty-liikkumaan. Teema esiintyy liiton somekanavilla aihetunnisteella #sytyliikkumaan.

Lähteet:

Kevajärvi M., Lindholm M. & Reiman A. 2020. Että joku näkee mut – omaishoitajan hyvinvointi ja tarpeet. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Carers UK 2021. Carers and Physical Activity: A study of the barriers, motivations and experiences of unpaid carers aged 55 and over in England.

Lisätietoja:

Juha Timoskainen, koordinaattori 020 7806 575, juha.timoskainen@omaishoitajat.fi

Kaisa Parviainen, kehittämispäällikkö 020 7806 512, kaisa.parviainen@omaishoitajat.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Naisten ja miesten tasa-arvo ei toteudu omaishoidossa3.10.2022 12:30:07 EEST | Tiedote

Omaishoitajaliitto vaatii toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Hoivatyön epätasainen jakautuminen sukupuolten kesken vaikuttaa naisten urakehitykseen, ansiotuloihin sekä eläkekertymään. Omaishoitajaliitto kampanjoi asiasta yhdessä eurooppalaisten omaishoitojärjestöjen kanssa Euroopan omaishoitajien päivänä 6. lokakuuta. Omaishoitajista valtaosa on naisia Suomessa ja koko EU:n alueella kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omais- ja läheishoitoa. Näistä hoitajista lähes 60 prosenttia on naisia. Suomessa on runsaat 350 000 omais- ja läheishoitajaa. Heistä 50 000 on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa. Näistä sopimusomaishoitajista noin 70 prosenttia on naisia. Naiset hoitavat sairaat, lapset ja vanhukset Euroopan tasa-arvoinstituutin (EIGE) tutkimuksen mukaan yksi suurimmista epätasa-arvoa aiheuttavista ongelmista johtuu kotitöiden ja palkattoman hoivavastuun jakautumisesta. Työssäkäyvät naiset tekevät palkatonta hoivatyötä keskimäärin 22 tuntia viikossa, mutta työssäkäyvät miehet alle

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme