Vuoden lähiruokateko 2022 -palkinto Hakamaan Lammastilalle

Edit: tiedotteeseen on liitetty kuvat klo 12.00
Hakamaan Lammastilan toiminta on laajentunut kolmesta kesälampaasta liha- ja villatuotantoon, tilan omaan ravintolaan, elämysmatkailuun, marja- ja hedelmäjalosteisiin sekä virtuaalisiksi tuotteiksi. Tila tuottaa elintarvikkeita ja muita tuotteita mahdollisimman pienellä peltopinta-alalla, ekologisesti ja kestävästi. Tilan eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla ylläpitäen luonnon monimuotoisuutta ja eläinten hyvinvointia seurataan ja kehitetään aktiivisesti. Hävikkiä ehkäistään kaikissa tuotannon ja toiminnan vaiheissa.
Tilalla vieraileva näkee ruoan alkuperän ja arjen, jossa eläintenhoito on luonnollista ja eläinten tarpeita kunnioittavaa, saa puuhastella maatilan askareissa lampaiden ja muiden tilan eläinten kanssa sekä oppia kestävän kehityksen mukaisesta lampaankasvatuksesta. Oma ravintola ja tilapuoti tarjoavat antimia lähialueella tuotetuista raaka-aineista.
– Hakamaan Lammastila vie lähiruoan ilosanomaa eteenpäin kerrassaan herkullisesti. Hyödynnetyiksi tulevat sekä oman tilan tuotteet että lähialueiden muiden tuottajien antimet. Yrittäjäpari jakaa apuaan ja osaamistaan anteliaasti myös muille yrittäjille. Hakamaa on laajentanut toimintaansa myös ruokamatkailuun: Suomi-kuvan edistämiseen, tuotepakettien myyntiin, virtuaalisuuteen ja kansainvälisten vieraiden houkutteluun ennakkoluulottomalla markkinoinnilla, perustelee raadin valintaa puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
– Tämä palkinto tuntuu erityisen hyvältä, sillä pienenä toimijana olemme yleensä väliinputoajina. Emme ole varteenotettava maatila, koska pinta-alaa on niin vähän ja tuotantomäärät pieniä, mutta koska meillä on alkutuotantoa, emme ole tavanomainen yrityskään. Toisaalta meitä ei ole kahlittu siihen, mitä pitäisi tehdä, vaan olemme voineet kokeilla sitä, mitä haluamme tehdä ja moni idea on lähtenyt lentoon. Meillä on myös ollut onni löytää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, jotka jakavat kanssamme samat arvot, sanoo yrittäjä Maija Suutarinen Hakamaan Lammastilalta.
– Maailmassa, jossa nyt elämme, jokainen tuotettu kilo ruokaa on tärkeä. Hävikin vähentäminen koko ruokaketjussa on meidän kaikkien yhteinen asia. Jokainen suupala on jonkun kasvattama, jonkun keräämä ja jonkun valmistama. Ja jokainen hukkaan heitetty suupala hukkaa työtä ja luonnonvaroja. Olemme halunneet olla osa tätä ratkaisua ja kiitollisina palkinnosta jatkamme tätä työtä, sanoo Suutarinen.
Yleisöäänestyksen voitti Lihhoo Lieksasta
Lähiruoka & luomu -kilpailussa valittiin myös yleisön suosikki seitsemän finalistin joukosta. Nettiäänestyksessä annettiin ennätykselliset 3163 ääntä. Voittajaksi valikoitui Lihhoo Lieksasta, kolmen pientuottajan yhteishanke Pohjois-Karjalasta.
Kunniamaininnan raati myönsi keittiömestari Ulla Liukkoselle elämäntyöpalkintona. Maailman keittiömestariliiton kunniajäsen Liukkonen on ollut lähiruoan väsymätön puolestapuhuja jo vuosikymmenien ajan, itsekin hyvän ruoan tekijä ja suomalaisen lähiruoan lähettiläs maailmalla.
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään 7.-10.4.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Samaan aikaan ovat avoinna myös Kevätmessut sekä Lautasella-messut (la–su). www.lahiruokaluomu.fi, #lahiruokaluomu2022
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hakamaan Lammastila, Maija Suutarinen, 040 506 5372, maija@hakamaanlammastila.fi
Lihhoo Lieksasta:
Isäntärenki, Ville Kuivalainen, 050 336 6740, isantarenki@gmail.com
Palviaisen tila, Jari Palviainen, 040 585 8452, palviaisentila@gmail.com
Tapiola Highland, Jaana Jääskeläinen, 040 829 1153, jaana_jaaskelainen@hotmail.com
Keittiömestari Ulla Liukkonen, 050 352 9006, ulla.liukkonen@ullaliukkonen.fi
Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, 040 509 8986, kirsi.viljanen@mmm.fi
Lähiruoka & luomu -messut, viestintäpäällikkö Tarja Gordienko, 050 584 7262, tarja.gordienko@messukeskus.com, www.messukeskus.com
Kuvat









Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Kennelliiton Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain.
Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Omistajayritys Suomen Messut perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The realsocial media. www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congresses and business events every year.
Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel. The events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre last year brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
Kuljetus- ja logistiikkanäyttely palaa Helsingin Messukeskuksen ohjelmaan toukokuussa 20273.7.2025 15:22:53 EEST | Tiedote
Kuljetus- ja logistiikkanäyttely täyttää Helsingin Messukeskuksen jälleen 20. - 22.5.2027. Kyseessä on raskaan kaluston ja hyötyajoneuvojen suurtapahtuma, joka nähtiin Messukeskuksen ohjelmassa edellisen kerran ennen pandemiaa.
Koneet automatisoituvat ja työ tehostuu27.6.2025 08:46:10 EEST | Tiedote
Maarakennuskonealalla työskentely on monipuolista ja erityisen kiinnostavaa. Alan tehtävissä rakennetaan tulevaisuutta – konkreettisella tavalla. Koneita automatisoidaan, mutta työt eivät maarakennus- ja ympäristöalalta lopu.
Messukeskus Areena rakentuu Pasilaan kesän aikana – 5000 henkilön liikuteltava katsomo nähdään Nordic Business Forumissa syyskuussa27.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin Messukeskuksen uuden tapahtuma-areenan rakennus- ja asennustyöt ovat alkaneet Pasilassa. Kesän lopussa käytössä on 5000 henkilön liikuteltava katsomokokonaisuus, joka nähdään Nordic Business Forumissa syyskuussa ja Suomen suurimmassa vuosittaisessa sisäurheilutapahtumassa Helsinki International Horse Show:ssa helmi–maaliskuussa 2026. Messukeskus Areena täydentää Helsingin tapahtumatilatarjontaa keskikokoisten areenojen osalta.
Veneelle uusi elämä -kisa etsii kunnostettuja veneitä26.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Vene 26 Båt -messuilla järjestetään nyt toistamiseen Veneelle uusi elämä -kisa, jossa esitellään kiinnostavia kunnostusprojekteja. Tällä kertaa kisaan voi osallistua viimekertaista suurempia veneitä. Valmiit tai lähes valmiit veneet esitellään Venemestarin Telakalla venemessuilla 6. – 15.2.2026 Helsingin Messukeskuksessa ja ne kisaavat keskenään palkinnoista.
Viini & Ruoka -tapahtuman Piazza tarjoilee huippuravintoloiden makuja lokakuussa26.6.2025 11:36:43 EEST | Tiedote
Herkuttelijoiden vuosittaiseen vakikalenteriin kuuluva Viini & Ruoka tarjoilee jälleen makuelämyksiä Piazza-ravintola-alueella lokakuussa Helsingin Messukeskuksessa. Mukana olevat ravintolat on nyt julkistettu, ja ne tarjoavat sekä suolaisia että makeita maisteluannoksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme