Nämä asiat ratkaisevat, saako työnhakija paikan – ikäsyrjintä tuttu ilmiö rekrytoijille

Tänään julkaistu Kansallinen rekrytointitutkimus 2022 kertoo rekrytointien määrän lisääntyvän entisestään, mutta osoittaa osaajapulan piinaavan yhä usempaa työnantajaa.
Yli puolet rekrytoinnin ammattilaisista uskoo rekrytointien määrän kasvavan tulevan vuoden aikana. Samalla 58 prosenttia kertoo pätevien osaajien löytämisen vaikeutuneen edellisvuodesta. Viime vuoden tutkimuksessa samoin koki vain 35 prosenttia.
Osaajapulasta huolimatta yli 50-vuotias työnhakija jää usein rekrytoinnissa rannalle.
Kansallinen rekrytointitutkimus kartoittaa vuosittain rekrytointialan käytäntöjä ja tärkeimpiä trendejä.
Lataa Kansallinen rekrytointitutkimus 2022 täältä »
Työnhakijan motivaatio ratkaisee
Avoimia työpaikkoja on siis tarjolla, mutta miten työnhakija voi erottua hakijoiden joukosta? Kansallisen rekrytointitutkimuksen perusteella vastaus on selvä: motivaatio ratkaisee.
Motivaatio on ollut jo vuosien ajan ylivoimaisella ykkössijalla, kun on selvitetty rekrytointipäätöksen ratkaisevia tekijöitä. Myös tänä vuonna jopa 95 prosenttia vastaajista pitää sitä tärkeänä tai erittäin tärkeänä tekijänä.
5 tärkeintä tekijää rekrytointipäätöksen kannalta:
- Motivaatio
- Sopivuus organisaatiokulttuuriin
- Erityistaidot
- Kotimaisten kielten taito
- Edellinen työtehtävä
”Oppii nopeasti, on utelias, oma-aloitteinen, haluaa kehittää työtään, on oikeasti kiinnostunut ja sitoutunut. Kaiken muun voi oppia ja opettaa”, kuvailee eräs tutkimuksen vastaaja ihannekandidaattiaan.
Onko asia kuitenkaan näin suoraviivainen? Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto vastaa:
”Motivaatiolla on ilmeinen rooli siinä, menestyykö ja viihtyykö ihminen työssään. Ihmiset kuitenkin motivoituvat erilaisista asioista, eikä hakijoiden laittaminen paremmuusjärjestykseen yksin sen perusteella ole tarkoituksenmukaista. Työnhakijan kannattaa silti ehdottomasti miettiä työhaastatteluun valmistautuessaan, mikä motivoi itseä työelämässä ja haetussa tehtävässä. Toisaalta myös työnantajan on syytä miettiä tarjoamiaan motivaation lähteitä perusteellisesti – erityisesti osaajapula-aloilla.”
5 yleisintä syytä ei kiitos -viestiin
Mitkä tekijät sitten johtavat siihen, että hakija jää rannalle rekrytoinnissa? Seuraavat kompastuskivet toistuivat usein rekrytointitutkimuksen avoimissa vastauksissa:
- Hakija ei tiedä mitä on hakemassa tai hakee työpaikkaa ”pakosta”
- Vääränlainen tai puutteellinen kokemus
- Motivaation puute
- Hakija vaikuttaa ylimieliseltä tai ei tunnista kehityskohteitaan
- Hakija vaikuttaa kiinnostuneelta lähinnä palkasta ja eduista
”Jos hakemuksesta näkee heti, että se on tehty yleisellä tasolla ja lähetetty useampaan paikkaan sellaisenaan. Sitä ei ole ’räätälöity’ juuri haettavaan yritykseen ja tehtävään”, luettelee eräs vastaaja syitään hylätä työhakemus.
”Pakosta hakemisella” rekrytoinnin ammattilaiset viittaavat oletettavasti työnhakumalleihin, joissa työttömän työnhakijan on haettava tiettyä määrää työpaikkoja kuukaudessa, jotta oikeus työttömyysturvaan säilyy.
”Työttömien niin kutsuttu aktivointi hakemusten tehtailemiseen kuormittaa myös niiden vastaanottajia. Siinä ovat pähkinänkuoressa rekrytointialan terveiset työvoimapoliittiseen keskusteluun. Yleisesti ottaen työnhakijan kannattaa ottaa perusasiat haltuun ennen yhteydenottoa. Taseen loppusummaa ei välttämättä tarvitse muistaa, mutta jos työnantajan toimiala on veikattu hakemuksessa väärin, se ei välttämättä jää pinon päällimmäiseksi.”
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen erityisen vaikeaa
Kansallinen rekrytointitutkimus selvittää vuosittain toistuvien kysymysten lisäksi ammattilaisten näkemystä alan trendeistä ja puheenaiheista.
Tänä vuonna tutkimuksessa kysyttiin ensimmäisen kerran, miten vastaajat näkevät yli 50-vuotiaiden työnhakijoiden työllistymismahdollisuudet. Vastausten perusteella hakijan ikä vaikuttaa rekrytoinnissa menestymiseen.
Lähes kaksi kolmesta vastaajasta on sitä mieltä, että yli 50-vuotiaan on vaikeampi työllistyä kuin nuoremman. Näin uskovat sekä yli 50-vuotiaat vastaajat että rekrytoinnin ammattilaiset.
Avoimissa vastauksissa asia jakaa mielipiteitä. Osa vastaajista näkee rekrytoinnissa selvää ikäsyrjintää:
”Työnantaja ei osaa huomioida tai arvioida vanhemman työntekijän työnantajalle tuomia etuja (mm. motivaatio, asenne työhön, kokemus), vaan tuijottaa liikaa siihen, että kokeneemmalle ja osaavammalle työntekijälle on maksettava parempaa palkkaa.”
Toiset taas näkevät syitä yli 50-vuotiaissa työnhakijoissa:
”50-vuotiaalla tyypillä osaaminen on usein vanhentunutta ja palkkatoive liikaa verrattuna tuoreeseen asiantuntijaan.”
”Johtuu terveysriskeistä ja lyhyestä jäljellä olevasta työiästä.”
Toisaalta 61 prosenttia vastaajista uskoo, että rekrytoinneissa tulee edistää monimuotoisuutta.
”On ristiriitaista, että työmarkkinoilla sekä podetaan pulaa kokeneista osaajista että vieroksutaan osaajia, joilla on eniten kokemusta. Nykyisten viisikymppisten tavoite-eläkeikä on 68 vuotta. Matkaa työelämässä on siis jäljellä yhtä paljon kuin vastasyntyneellä äänioikeuteen. On selvää, että yksilön täytyy pitää huolta osaamisensa ajantasaisuudesta, mutta työmarkkinat kaipaavat myös laajempaa asenteiden uudelleenarviointia. Puhumme kestävästä kehityksestä, mutta samalla haaskaamme surutta ihmisten osaamista”, Lauri Vaisto sanoo.
Kymmenettä kertaa toteutettu Kansallinen rekrytointitutkimus 2022 julkaistiin 7.4.2022. Tutkimukseen osallistui yhteensä 519 rekrytoinnin ja muun henkilöstöhallinnon, viestinnän, markkinoinnin ja liiketoimintajohdon ammattilaista. Tutkimus toteutettiin sekä avoimen linkin kautta että Taloustutkimuksen verkkopaneelissa 16.2–2.3.2022.
Kaipaatko lisätietoa?
Tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun tai tietoa työelämästä? Ole yhteydessä! Tutustu myös Duunitorin kaikille avoimeen työmarkkinapalveluun, joka kertoo avoimien työpaikkojen kysynnästä ja tarjonnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri VaistoJohtava työnantajakuva- ja strategiakonsulttiDuunitori Oy
Puh:+358 40 550 1103lauri.vaisto@duunitori.fiKuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Toinen Linja 7
00530 Helsinki
Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitesti, palkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Kesätöiden määrä syöksyi alas – paikoista kilpailevat nyt myös kokeneet osaajat12.5.2025 06:43:34 EEST | Tiedote
Kesätyöpaikkojen määrä on laskenut viime vuosista. Duunitorin data kertoo, millä aloilla paikkoja on eniten. Lue myös, mitä kokeneet osaajat toivovat kesätöiltä.
Rekrytoinnit ovat nyt jäissä – työnantajat ennustavat käännettä parempaan6.5.2025 11:58:03 EEST | Tiedote
Avoimien työpaikkojen määrä on romahtanut kahden viime vuoden aikana. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta: Duunitorin tuoreen tutkimuksen mukaan suuret työnantajat uskovat henkilöstömäärän kasvuun. Lue myös, mikä vaikeuttaa rekrytointeja eniten.
Työnantajat ovat varautuneet palkka-avoimuuteen yllättävän hyvin – nämä ovat suurimmat ongelmat15.4.2025 11:46:29 EEST | Tiedote
EU-direktiivi haastaa työnantajia edistämään palkka-avoimuutta. Duunitorin tuore tutkimus kertoo, miten suuret organisaatiot ovat valmistautuneet palkka-avoimuuteen ja mikä siinä on hankalinta.
Näillä työnantajilla on paras maine – suurten organisaatioiden päättäjät kertovat9.4.2025 10:09:52 EEST | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, mitkä suomalaiset työnantajat ovat tehneet vaikutuksen suurten organisaatioiden päättäjiin. Asiantuntija avaa, miksi tietyt työnantajabrändit menestyvät ja mihin työnantajien pitäisi panostaa.
Työpaikkojen määrä romahti – näillä aloilla ja alueilla on eniten töitä3.4.2025 05:03:00 EEST | Tiedote
Alkuvuonna julkaistiin huomattavasti vähemmän työpaikkailmoituksia kuin viime vuonna. Lue myös, miltä työmarkkinatilanne näyttää eri aloilla ja alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme