Vaasan Sähkö Oy

Omakotitalouksien aurinkovoimalat entistä tehokkaampia

Jaa
Kevätaurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja saa yhä useamman harkitsemaan aurinkopaneeleja myös omalle katolle. Vaasan Sähköverkko ennustaa, että tämän vuoden loppuun mennessä omaa aurinkoenergiaa tuottaa jo noin yksi prosentti jakelualueen asiakkaista. Myös paneelien teho on kasvanut muutamassa vuodessa.
Aurinkopaneeleja omakotitalon katolla. Kuva: Mikko Lehtimäki
Aurinkopaneeleja omakotitalon katolla. Kuva: Mikko Lehtimäki

Kevät on tyypillinen aika pohtia aurinkopaneelien hankkimista. Syy ei kuitenkaan pelkästään ole lisääntyvässä auringonvalossa, vaan asia on myös ajankohtainen käynnistyvien kodinrakennushankkeiden vuoksi.

- Aurinkopaneeleja kytketään edelleen kovaa vauhtia verkkoomme, mutta kasvun trendi on hiukan loivempi kuin mitä se oli muutama vuosi sitten, kertoo erityisasiantuntija Ari Salo Vaasan Sähköverkolta.

- Uusien aurinkosähköjärjestelmien vuosittainen määrä on edelleen alueellamme ollut kasvussa. Olettaisin, että epävarmuus sähkön hinnan kehittymisen osalta vaikuttaa ainakin jonkin aikaa kiinnostukseen, Salo miettii.

- Ennusteemme mukaan tämän vuoden loppuun mennessä noin yksi prosentti jakelualueen asiakkaista tuottaa omaa aurinkoenergiaa.

Myös asennettavien paneelien keskiteho on muutaman vuoden aikana kasvanut noin parikymmentä prosenttia.

Salo arvioi, että luvussa näkyy tarjolla olevien paneelien hyötysuhteen kehittyminen.

Uudet toimintatavat lisäävät aurinkosähköstä saatavia säästöjä

Vaasan Sähköverkko pyrkii edistämään aurinkosähkön pientuotantoa luomalla käytäntöjä, joista kuluttajat hyötyvät. Yhtiön strateginen linjaus tehdä kestäviä valintoja tarkoittaa myös niiden mahdollistamista asiakkaille.

- Viime vuonna siirryimme niin sanottuun tuntinetotukseen. Se on tuonut lisää säästöjä aurinkosähköasiakkaillemme, kertoo toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

Netotus on yksinkertaisimmillaan sitä, että kulutetun ja tuotetun sähkön erotus siirtyy sähkölaskulle. Kun netotus tehdään tuntitasolla, kuten Vaasan Sähköverkolla, lasketaan erotus aina kokonaisen tunnin ajalta, eikä pelkästään yhtäaikaisesta kulutuksesta ja tuotannosta. Jälkimmäinen tapa on alalla vielä varsin tavallinen. Tuntinetotuksen ansiosta aurinkopaneeleista saatavat taloudellinen hyöty on kuluttajalle suurempi.

Lue myös: 4 kysymystä netotuksesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aurinkopaneeleja omakotitalon katolla. Kuva: Mikko Lehtimäki
Aurinkopaneeleja omakotitalon katolla. Kuva: Mikko Lehtimäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye