Mielenturvaa-verkosto haastaa työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä

Suomalaisen työelämän mielenterveyskriisiin pureutuva verkosto on työmarkkinajärjestöjen, yritysten ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyön tulos. Sen ovat perustaneet Akava, Barona, Ellun Kanat, Heltti, Hyvinvointiala HALI ry, Janssen, Kukunori ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Mehiläinen, SAK, STTK ja Vincit. MIELI ry on mukana asiantuntijana ja Hyvän mielen työpaikka -merkin kotiorganisaationa.
Työelämä kuormittaa monen mieltä. Mielenterveyden häiriöistä johtuva työkyvyttömyys on ollut viime vuodet kasvussa ja mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin. Jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Tutkimusten mukaan jopa neljännes aikuisista kärsii mielenterveyden ongelmista vuosittain. Silti vain joka toinen uskaltaa puhua niistä työpaikalla.
Johtuen heikentyneestä mielenterveydestä suomalainen työelämä menettää vuosittain yli 17 miljoonaa työpäivää. OECD-raportin 2018 mukaan mielenterveyshäiriöiden kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat 11,2 miljardia euroa vuodessa, josta työmarkkinoiden osuus on 4,7 miljardia euroa. Mielenturvaa-verkosto haluaa kääntää tämän kehityskulun ja tehdä mielenterveydestä työelämän voimavaran.
Ratkaisuja mielenterveyden tukemiseksi Mielenturvaa-mallista
Verkosto on luonut tutkittua tietoa hyödyntävän Mielenturvaa-mallin, joka auttaa tukemaan mielenterveyttä työpaikoilla. Mallin toimenpiteet auttavat vahvistamaan työhyvinvointia ja vähentämään mielenterveysperustaisia sairauspoissaoloja.
Keskeinen osa Mielenturvaa-mallia on MIELI ry:n Hyvän mielen työpaikka® -merkki. Se on kannustin ja tunnus työpaikoille, jotka sitoutuvat tekemään työtä henkilöstön mielenterveyden sekä hyvinvointia edistäviä toimintatapojen ja rakenteiden vahvistamiseksi. Merkki osoittaa, että organisaatiossa huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista ja kannetaan sosiaalista vastuuta.
Eri kokoiset työyhteisöt toimialasta riippumatta voivat hakea merkkiä. Tähän mennessä merkki on myönnetty noin viidellekymmenelle organisaatiolle. Joukossa on suuria organisaatioita kuten VTT, Alko, Valio, HOK-Elanto, ISS-Palvelut ja Accenture, pieniä alle 10 työntekijän organisaatiota eri toimialoilta yhdistyksiä ja säätiöitä kuten Y-säätiö ja Suomen lukiolaisten liitto sekä kaksi kuntaa, Kempele ja Kangasalan kaupunki.
”MIELI ry:n tavoitteena on suomalaisen työelämän mieliystävällisempi arki. Siinä on otettava huomioon samaan aikaan niin johtaminen ja esihenkilötyö, sujuvat prosessit, selkeästi määritellyt työtavoitteet kuin työpaikan arjen käytännöt”, sanoo MIELI ry:n johtaja, asiantuntijalääkäri Meri Larivaara.
Tule mukaan ja haasta työyhteisösi liittymään verkostoon!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hyvän mielen työpaikka -merkki
Suunnittelija Sirpa Väänänen, MIELI ry
040 679 1501
Johtaja Meri Larivaara, MIELI ry
044 534 0152
Viestinnän asiantuntija Ellen Tuomaala, MIELI ry
050 590 2052
sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme