Paluu ritarien ja miekkojen aikaan Pohjanmaan museossa 22.4.–16.10.2022

Pohjanmaan museon kesänäyttelyssä käännetään katse vuosisatojen taakse, ritareiden ja miekkojen aikaan. Vaihtuvien näyttelyiden tilassa nähdään Vallan ja varallisuuden symbolit, joka perustuu antiikkikauppias ja keräilijä Peter Mustosen esinekokoelmiin. Niihin kuuluu muun muassa historiallisia aseita, haarniskoja, suojavarusteita sekä viikinkisotureiden koruja.
Näyttelyn kantavana teemana ovat aseet ja haarniskat vallan ja varallisuuden symboleina. Näyttely esittelee aseiden ja haarniskoiden monimuotoisuutta ja kehityshistoriaa 700-luvun viikinkiajalta 1600-luvun barokkiaikaan ja se koostuu yli sadasta esineestä. Suurin osa niistä on peräisin Euroopasta, lisäksi esitellään sotahistoriallisia esineitä Intiasta, Persiasta ja Japanista.
Näyttelyssä nähdään myös Museoviraston kokoelmiin kuuluvia, Vaasasta vuonna 2014 tehtyjä rautakautisia löytöjä: kupurasolki, kupurasoljen katkelmia sekä rannerengas. Edellisen kerran ne olivat esillä Vaasassa vuonna 2015 Pohjanmaan museon Katse kokoelmiin –näyttelysarjassa.
Esineisiin saa myös koskea
Kävijä pääsee tutustumaan eri aikakausien, muun muassa viikinki- ja ristiretkiaikojen, miekkoihin ja varhaisiin kilpiin. Esillä on myös muita monin eri tavoin koristeltuja asetyyppejä kuten tikareita, nuijia, varsijousia ja varhaisia tuliaseita sekä itämaisia aseita. Miekka oli ritariuden symboli ja Euroopan taistelukentillä se pysyi ratsuväen merkittävimpänä sivuaseena 1800-luvun alkupuolelle saakka. Tuliaseiden, uusien sotastrategioiden ja suurempien armeijoiden myötä perinteinen ritari miekkoineen ja kilpineen jäi ajan mittaan historiaan. Tuliaseet olivat kuitenkin työläitä ladattavia, joten taistelut mies miestä vastaan käytiin edelleen teräasein, sotavasaroin ja keihäin.
Aseiden laatu alkoi parantua 1300-luvulta lähtien, ja niiden hyökkäyksiltä suojauduttiin rengaspanssareihin kiinnitetyin levyin. Koko vartalon peittäneitä haarniskoja käytettiin 1400-luvulta 1600-luvun puoliväliin saakka, minkä jälkeen ne jäivät pois käytöstä tykistön ja kertalaukaistavien aseiden kehittyessä. Alemman varallisuusluokan soturit ja palkkasoturit käyttivät suojavarusteenaan jo viikinkiajalla hyväksi todettua rengaspaitaa, joka suojasi miekan pistoilta tai nuolilta. Näyttelyssä nähdään yksi Euroopan laadukkaimmista rengaspaidoista 1500-luvulta ja kävijä saa kosketella myös aitoja rengaspaidan kappaleita.
Aikansa huippukäsityötä
Aseiden ja haarniskoiden valmistus oli kallista huippukäsityötä. Haarniskan paino jakautui melko tasaisesti ympäri vartaloa, joten ritari pystyi tarvittaessa liikkumaan varsin ketterästi. Tämän päivän armeijan täyspakkaukset tai palokunnan täysvarustus ovat painonsa puolesta verrattavissa haarniskoidun ritarin varustukseen. Näyttelyssä on esillä useita täydellisiä haarniskoita hansikkaineen ja kypärineen. Esillä on myös tunnetun Myochin-suvun valmistama samuraihaarniska pakotettuine rintapanssareineen sekä rengasvarustuksia Persiasta ja Intiasta.
Vallan ja varallisuuden symbolit –näyttelyn on käsikirjoittanut ja tuottanut Peter Mustonen yhteistyössä Vaasan kaupungin museoiden kanssa. Näyttely on ollut aiemmin esillä Pärnussa sekä Kuressaaren piispanlinnassa Virossa. Kokoelman esineitä nähtiin Vapriikin suositussa Ritarit-näyttelyssä, ja kaikki Tampereella esillä olleet esineet nähdään myös Vaasassa. Näyttely Vallan ja varallisuuden symbolit nähdään Pohjanmaan museossa 22.4.-16.10.2022.
Ratsastavia ritareita kesäkuussa
Koska näyttelyn teema vie keskiajalle, Vaasassa nähdään näyttelyn yhteydessä myös ratsastavia ritareita. Ritariasuiset ratsastajat hevosineen vierailevat tiistaina 21.6.2022 Pohjanmaan museon edustalla. He esittelevät ratsastushaarniskoja ja hevosen varusteita sekä muita taidonnäytteitä, jotka olivat tarpeellisia keskiajalla. Tapahtumassa esiintyvät taidokkaat hevoset ja ratsastajat tulevat historialliseen ratsastukseen keskittyvältä varsinaissuomalaiselta ratsutilalta. Rohan tallit toimii Kemiönsaarella ja on tullut tunnetuksi esiintymällä erilaisissa keskiaikatapahtumissa eri puolella Suomea.
Näyttelyn yhteydessä järjestetään yleisöopastuksia sekä asiantuntijatilaisuuksia, joissa muun muassa antiikkikauppias ja keräilijä Peter Mustonen kertoo esinekokoelmastaan ja sen historiasta kesäkuussa. Myös näyttelyn teemaan liittyviä työpajoja järjestetään kesän aikana.
Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/hbNTRavwVmuClcO7/fo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
amanuenssi Nina Takala, Vaasan kaupungin museot, p. 040 487 9233, nina.takala@vaasa.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.
Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad
Småhustomter lediga att sökas i Orrnäs23.5.2025 08:37:01 EEST | Pressmeddelande
Vasa stad bjuder ut tretton småhustomter att sökas på Flugsnappargatan i Orrnäs. Ansökningstiden är 16.5–6.6.2025.
Pientalotontteja haettavana Teeriniemellä23.5.2025 08:36:37 EEST | Tiedote
Vaasan kaupunki tarjoaa haettavaksi kolmetoista pientalotonttia Teeriniemen alueelta Kirjosieponkadulta. Hakuaika on 16.5.–6.6.2025.
Tillfällig avstängning 26–30.5 på Storalånggatan22.5.2025 14:07:43 EEST | Pressmeddelande
Storalånggatan stängs av från fordonstrafik vid Storalånggatan 39 på grund av vattenledningsarbeten under tiden 26–30.5.2025. Gångtrafiken fungerar normalt på området under arbetena.
Tilapäinen tiesulku Pitkäkadulla 26.–30.5.22.5.2025 14:07:19 EEST | Tiedote
Pitkäkatu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä vesijohtotöiden vuoksi Pitkäkatu 39:n kohdalta 26.-30.5.2025. Jalankulkuliikenne toimii alueella normaalisti töiden ajan.
Arbetslöshetsgraden i Österbottens Sysselsättningsområde förblir låg jämfört med övriga Finland22.5.2025 13:06:33 EEST | Pressmeddelande
Enligt Arbetsförmedlingsstatistiken som publiceras varje månad av NTM-centralernas utvecklings- och förvaltningscenter (UF-centret) samt sysselsättningsöversikten från NTM-centralen i Österbotten var arbetslöshetsgraden inom Österbottens Sysselsättningsområde (Kaskö, Korsnäs, Laihela, Malax, Korsholm, Närpes, Nykarleby, Vasa och Vörå) i april en av de lägsta bland sysselsättningsområdena (6,9 %). Motsvarande siffra för hela landet var 11,5 % och 7,2 % i NTM-centralen i Österbottens område. Jämfört med mars minskade arbetslösheten i Österbottens Sysselsättningsområde med 0,1 procentenheter och i hela landet med 0,3 procentenheter.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme