Vaasan Sähkö Oy

Sähkön markkinatilanne vaatii uudenlaisia sopimuksia

Jaa
Tammi–maaliskuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 62,3 miljoonaa euroa (51,0 M€). Korkea liikevaihto ei kuitenkaan tuottanut liikevoittoa. Liikevoitto jäi tappiolliseksi laskien - 3,3 miljoonaan euroon (6,5 M€). Omavaraisuusaste laski 45,3 prosenttiin (53,0 %). Tuloksen taustalla oli ennen kaikkea sähkön korkeat hankintakustannukset, jotka jouduttavat uusien toimintatapojen käyttöönottoa energia-alalla.

Energia-alan murros pakottaa alan yhtiöitä uudistumaan. Uutena normaalina voidaan pitää sähkön markkinahinnan suuria vaihteluita.

- Syitä korkeille nykyhinnoille ovat korkeat polttoainehinnat, vuoden aikana kolminkertaistuneet päästöoikeushinnat, kuiva ja vähätuulinen säätyyppi Pohjoismaissa, mikä vaikuttaa tuulivoiman ja vesivoiman saatavuuteen, sekä Keski-Euroopan hinnat. Keski-Euroopan hintoja on nostanut esimerkiksi kaasuvarastojen alhainen taso. Pohjoismaiden yhä laajentuneet siirtoyhteydet Keski-Eurooppaan aiheuttavat sen, että Euroopan hintatasot vaikuttavat myös Suomen hintoihin. Kyse on tarjonnasta ja kysynnästä, avaa toimitusjohtaja Stefan Damlin tilannetta.

- Ukrainassa käytävä sota luo lisää epävarmuutta jo ennestään epävarmoille markkinoille. Kun energian tuonti Venäjältä vähenee tai loppuu kokonaan, vaikuttaa se suoraan myös energian saatavuuteen Euroopassa, ja sen kautta hintaan – myös Suomessa.

Tavoitteena tarjoama, josta asiakkaat hyötyvät

Asiakkaan näkökulmasta tilanne saattaa näyttäytyä hankalana. Päättyvä määräaikainen sähkösopimus pakottaa valitsemaan uutta sopimusta tilanteessa, jossa kaikki hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin edellistä sopimusta tehdessä.

- Pari vuotta sitten sähkön markkinahinta oli ennätysmatala, nyt se taas on ennätyskorkea. Sähkömarkkinoiden vaihtelevuus onkin todennäköisesti jatkossa ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Meille energiayhtiönä se tarkoittaa tuotevalikoiman uusimista uuden normaalin pohjalta tavoitteena rakentaa sellainen tarjoama, joka on itsellemme toimiva ja josta asiakkaat hyötyvät, Damlin toteaa.

Muutoksia tuotevalikoimaan on siis odotettavissa.

Investointeja puhtaaseen energiaan

Vuoden ensimmäisen kvartaalin heikosta tuloksesta riippumatta Vaasan Sähkö uskoo tulevaan. Pyrkimys päästä nollapäästöihin niin sähkön kuin kaukolämmön tuotannon osalta toimii tärkeänä kannustimena investoinneissa ja yhteistyökuvioissa.

- Teemme kovasti töitä sen eteen, että energiantuotantomme olisi tämän vuosikymmenen aikana hiilidioksidineutraalia. Voi myös ajatella, että nykymarkkinoiden epävarmuus nopeuttaa tätä kehitystä, pohtii Damlin.

Sähköverkon puolella alkuvuosi on ollut toimitusvarmuudeltaan erinomainen. Myös tämän vuoden kaapelointihankkeita on päästy aloittelemaan, niitä on käynnissä Mustasaaren Vallgrundissa ja Vikbyssä, Korsnäsin Moikipäässä ja Vähänkyrön Tapoilassa.

 

Vaasan Sähkö -konserni

1–3/2022

1–3/2021

Liikevaihto M€

62,3

51,0

Liikevaihdon muutos %

22,2

46,7

Liikevoitto M€

- 3,3

6,5

Liikevoitto %

- 5,2

12,7

Investoinnit M€

4,8

5,7

Omavaraisuusaste %

45,3

53,0

 

   

Sähkön myynti GWh

578

584

Kaukolämmön myynti GWh

272

293

Sähkönsiirto GWh

300

320

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye