Salon taidemuseo Veturitalli

Laura Laineen lasiveistoksia Salon taidemuseo Veturitallin Sivuraide-galleriassa 14.5. alkaen

Jaa
Kutsu medialle: Tervetuloa tutustumaan ennakkovarauksella tai vapaasti perjantaina 13.5. kello 13-18 kuvataiteilija Laura Laineen näyttelyyn Egg, Sugar & Pink Flora Salon taidemuseoon (os. Mariankatu 14). Varaa Veturitallilta oma aikasi näyttelyyn tutustumista varten ti 10.5. kello 16 mennessä.
Laura Laine, Pink flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen
Laura Laine, Pink flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen

Salon taidemuseo Veturitallin galleria Sivuraiteessa nähdään kesällä ilmeikkäitä ja mielikuvituksellisia lasiveistoksia piirtäjänä ja myös lasitaiteilijana tunnetulta kuvataiteilija Laura Laineelta (s. 1983). Laineen piirtämiä surrealistisia, langanlaihoja naisia hulmuavine hiuksineen on nähty niin New Yorkin päärautatieaseman metrotunnelissa kuin kansainvälisten aikakauslehtien sivuilla. Lasi on kuitenkin tuntunut mahdollistavan hänelle sellaista, mihin kynä ei ole pystynyt. Ensimmäiset lasiteoksensa taiteilija esitteli kutsuttuna taiteilijana Hollannin kansallisessa lasimuseossa vuonna 2014, minkä jälkeen Laine on jatkanut materiaalin huolellista tutkimista.

Lasi on haastava ja kallis materiaali ja sen läpikuultava aineettomuus lumoaa olemuksellaan. Laineen teosten runsaus vie tulkinnan helposti barokin ja rokokoon muotoihin. Samoin hänen käyttämänsä keinot tuovat mieleen pop-taiteen maailman. Laine on kiinnostunut väreistä, maalauksellisuudesta ja lasin rajattomista mahdollisuuksista.

Teosten muotokieli on löytynyt Laineen piirustuspöydällä vapaasti piirtäen. Laine hurmaantuu tarinoista ja myyteistä, joissa tapahtuu muodonmuutos, tai ajatus sellaisesta leijailee ilmassa. Tarinoissa ihminenkin voi saada kasvin muodon. Muuntumisen ajatus on ollut myös näyttelyn teosten lähtökohta; taiteilija on tutkinut kasvien ja kasvillisuuden (flora) elämää ja kiinnostunut sen suhteesta ihmiskehoon. Ihmisen ja kasvien fyysiseen olemukseen liittyy todellista tai kuviteltua samankaltaisuutta – molempien elämänkaaressa kasvetaan ja muututaan. Muutos on elämää eteenpäin vievä voima ja jossain vaiheessa tulee kukoistuksen hetki.  

Laine ei ole kuitenkaan halunnut toisintaa kasvimaailmaa veistoksilla, jotka viittaisivat suoraan tuttuun esikuvaan. Rönsyily lasimateriaalin kanssa on synnyttänyt hehkuvia, tuntemattomia kasveja ja syvänmeren uusilta korallilajeilta näyttäviä hahmoja. Tšekkiläiset puhaltajamestarit ovat puhaltaneet teokset Nuutajärven lasikylässä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Tämä menetelmä vaatii yhteistyötä ja se viehättää taiteilijaa – kontrollin ja vastuun antaminen myös muille vapauttaa.

Laura Laine on opiskellut vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) ja valmistunut taiteen kandidaatiksi. Hänen piirustuksiaan ja kuvituksiaan on nähty kansainvälisten lehtien sivuilla ja muotimerkkien kampanjoissa. Tällä hetkellä taiteilija työskentelee pääasiassa oman taiteellisen tuotantonsa parissa ja piirustuksiin painottuvia näyttelyitä nähdään muun muassa Yhdysvalloissa. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Lehdistölle: Varaa oma aikasi näyttelyyn tutustumista varten ti 10.5. kello 16 mennessä puhelimitse 044 7784888 tai minna.nyqvist@salo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Laura Laine, Pink flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen
Laura Laine, Pink flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen
Lataa
Laura Laine, Blue flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen
Laura Laine, Blue flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä. Näyttelyt vaihtuvat kolme kertaa vuodessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme