Oulun yliopisto

Istukan proteiinit voivat vaikuttaa ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen

Jaa
Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat, että tiettyjen proteiinien poikkeava määrä istukassa on yhteydessä sikiön riskiin syntyä ennenaikaisesti.
Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Lastentautien ja perinnöllisyystieteen tutkijoista koostuva ryhmä osoitti uudessa tutkimuksessaan, että alfa-1-antitrypsiiniproteiinin määrä on matalampi ennenaikaisesti syntyneiden lasten istukoissa verrattuna täysaikaisesti syntyneiden istukoihin.

Ennenaikainen synnytys on maailmanlaajuinen ongelma, sillä useampi kuin joka kymmenes lapsi syntyy ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikainen syntymä altistaa lapsen elinikäisille sairauksille ja lisää merkittävästi kuolleisuusriskiä.

Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa istukassa olevia proteiineja ja tarkastella niiden määrien mahdollista yhteyttä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen. Yksi proteiineista, jonka määrän havaittiin olevan matala ennenaikaisesti synnyttäneiden istukoissa, oli alfa-1-antitrypsiiniproteiini. Alfa-1-antitrypsiinin tehtävä on suojata kudoksia kudosvaurioiden tai bakteeri-infektioiden yhteydessä. Sen pitoisuus kohoaa tulehdustiloissa ja kudostuhon yhteydessä. Lisäksi sen pitoisuuden äidin veressä on havaittu nousevan raskauden aikana.

Tutkimuksessa havaittiin, että alfa-1-antitrypsiiniä esiintyy istukkakudoksessa sekä istukan solujen sisällä että solujen ulkopuolella olevissa rakenteissa. Tämä sidekudosrakenne toimii eräänlaisena "liimana", joka kiinnittää istukan kohdun seinämään ja sillä on aiemmissa tutkimuksissa esitetty olevan tärkeä rooli äidin ja sikiön immuunivuorovaikutuksessa. Tutkimus osoitti, että alfa-1-antitrypsiinillä saattaa olla suojaava vaikutus istukan sidekudosrakenteisiin.

Tutkijat uskovat, että alfa-1-antitrypsiinin vähäisempi määrä asettaa raskauden ylläpitämiselle välttämättömiä rakenteita alttiiksi kudosvaurioille. Tämä voi johtaa spontaaniin ennenaikaiseen synnytykseen.

Tällä hetkellä ei ole olemassa tehokasta tapaa ennustaa ennenaikaisuutta tai ehkäistä ennenaikaista syntymää. Jatkossa tutkijat pyrkivät selvittämään, mitkä tekijät johtavat alfa-1-antitrypsiinin poikkeavaan määrään, ja voitaisiinko alfa-1-antitrypsiinivalmisteen avulla vaikuttaa synnytyksen käynnistymiseen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa BMC Medicine -lehdessä.

Tutkimusjulkaisu: Tiensuu H, Haapalainen AM, Tissarinen P, Pasanen A, Määttä TA, Huusko JM, Ohlmeier S, Bergmann U, Ojaniemi M, Muglia LJ, Hallman M, Rämet M. Human placental proteomics and exon variant studies link AAT/SERPINA1 with spontaneous preterm birth. BMC Med 20, 141 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02339-8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heli Tiensuu, väitöskirjatutkija
Oulun yliopisto, PEDEGO-tutkimusyksikkö
heli.tiensuu@oulu.fi
Puh. 0294 48 63 09


Mika Rämet, professori
Oulun yliopisto, PEDEGO-tutkimusyksikkö
mika.ramet@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye