Turvallistamisen teorian avulla voidaan tutkia turvallisuusuhkia sodista ilmastonmuutokseen

Ole Wæver on tunnettu kielen ja turvallisuuden suhdetta käsittelevästä tutkimuksestaan ja turvallistamisen teoriastaan. Keväällä 2022 hän työskentelee Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa Jane ja Aatos Erkko-vierailijaprofessorina.
Wæver innostui tutkimaan turvallisuusuhkia kylmän sodan viimeisinä vuosina, jolloin itäblokin mailla oli laaja käsitys turvallisuudesta.
– He halusivat turvallisuuden nimissä hallita yhteiskuntaa kulttuurillisesta, poliittisesta ja taloudellisesta toiminnasta lähtien, Wæver sanoo. – Samanaikaisesti, mutta hyvin erilaisista syistä, ympäristö- ja rauhantutkijat kannattivat 'laajempaa turvallisuuskäsitettä' uusien uhkien varalta miettimättä, olivatko uhkat turvallisuusuhkia.
Nämä huomiot johtivat turvallistamisen teorian syntyyn. Teoria selittää, mitä tapahtuu, kun jostain muuten normaalista yhteiskunnallisesta kysymyksestä tehdään turvallisuuskysymys.
– Turvallisuudesta puhuttaessa yhteiskunnat määrittelevät jotkin asiat eksistentiaalisiksi uhkiksi, jotka on ratkaistava keinolla millä hyvänsä, Wæver kertoo.
– Meillä ei kuitenkaan ole turvallisuusmittaria, jolla voisimme mitata uhkien kokoa. Sen sijaan turvallisuuskysymykset rakennetaan kielen avulla, jotta uhkien ratkaisuun on perusteltua käyttää äärimmäisiä keinoja.
Nuoren väitöskirjatutkijan järjetön idea
Suositun ja vaikutusvaltaisen teorian keksiminen on usein sattumaa. Wæver ajattelee olevansa onnekas; nuorena väitöskirjatutkijana hänet palkattiin tutkimusprojektiin, jossa hän sai lukea vapaasti ja kehittää uusia ideoita ilmeisten vastausten antamisen sijaan.
Tästä huolimatta hänen ”järjettömät ideansa” eivät saaneet positiivista vastaanottoa. Esiteltyään turvallistamisen teoriansa väitöskirjaseminaarissa vuonna 1989 kaikki läsnä olevat professorit antoivat täystyrmäyksen: ”ideastasi ei ole mihinkään”.
Vuosia turvallistamisen teoria oli vain tuntematon työpaperi, josta tuli tunnettu vasta, kun Wæveriä pyydettiin kirjoittamaan amerikkalaiseen turvallisuutta käsittelevään teokseen. Kirjan toimittajat pyysivät tutkijoita esittämään villeimpiä ideoitaan turvallisuudesta.
Tämän lisäksi syyskuu 2001 terrori-iskut nostivat maailmanlaajuista kiinnostusta entisestään, varsinkin nuorten tutkijoiden keskuudessa: terrorismin vastainen sota lävisti yhteiskunnat, rajoitti kansalaisvapauksia ja oikeutti laaja-alaisempaa valvontaa.
Pandemian ja ilmastonmuutoksen turvallisuus
Covid-19-pandemia on Wæverille erinomainen esimerkki turvallistamisesta. Se toi esiin turvallistamisen kehityskulun näyttäessään, miten äärimmäiseksi määritelty tapahtuma vaati äärimmäisiä keinoja, jotka ovat ylhäältä määrättyjä, autoritaarisia, pakotettuja ja mahdollisesti epädemokraattisia.
Vaikka turvallistaminen näyttää tarkoittavan sitä, että saamme asiat tehtyä, teoria nostaa esiin turvallistamisen pimeämmän puolen.
– Teoria esittää, että sektorit pitäisi kohdata niiden omilla ehdoilla. Ympäristöasiat ympäristöasioina, uskonto uskontona ja niin edelleen, Wæver tiivistää työnsä ja teoriansa alkuperäisen tarkoituksen.
EU-keskeinen ja Venäjä-keskeinen turvallisuuskokokonaisuus ja sota Ukrainassa
Euroopassa on kylmän sodan jälkeen ollut kaksi tärkeää ryhmittymää, EU-keskeinen ja Venäjä-keskeinen. Integroitumisen sijaan ne ovat etääntyneet toisistaan.
– On ollut aina selvää, että Ukraina on näiden ryhmittymien riskialttein maa, joka olisi vaatinut enemmän hienovaraisuutta, Wæver sanoo. – Jos alueellinen kartta olisi otettu vakavasti, sota olisi mahdollisesti voitu välttää. Tämä ei kuitenkaan Tämä ei kuitenkaan vähennä Venäjän johdon vastuuta aloittamassaan aggressiivisessa hyökkäyssodassa.
Wæver sanoo aina ihailleensa suomalaisen ulkopolitiikan diplomaattisuutta ja luovuutta.
– Jos Suomi liittyy NATOon, voimme menettää osan Suomen tarjoamasta joustavuudesta ja luovuudesta.
Tästä huolimatta Wæver sanoo ymmärtävänsä oikein hyvin, miksi suomalaiset haluavat liittyä NATOon, ja luottaa Suomen tuovan erityisen Venäjä-kokemuksensa ja asiantuntijuutensa NATOon.
Ole Wæver pitää luennon ”Ilmastonmuutos turvallisuuskysymyksenä” 12.5.2022 klo 17:00 (Metsatalo, Luentosali 1)
Ole Wæver on kansainvälisten suhteiden professori Kööpenhaminan yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja CAST-tutkimuskeskuksen (Centre for Advanced Security Theory) ja CRIC-tutkimuskeskuksen (Centre for Resolution of International Conflicts) perustaja. Hän on keksinyt käsitteen "securitization" ja ollut mukana kehittämässä niin sanottua Kööpenhaminan turvallisuustutkimuksen koulukuntaa.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Kaisa Kaakinen, tutkimuskoordinaattori, Helsingin yliopiston tutkijakollegium,
kaisa.kaakinen@helsinki.fi, +358 2 941 22493
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme