Valokuvaaja ja antropologit tarkastelevat Välimeren alueen yhteyksiä ja katkoksia
Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, vuorille rakennettuja luostareita Kreikassa ja muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa? Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?
Lena Malm on aiemmassa työssään kuvannut Euroopan rajaseutuja. Crosslocations-valokuvateoksen töissä hän kuvaa erilaisten vaikutuksen piirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri itsessään ei ole kuvien kohde: katse ei suuntaudu merelle, vaan niille maille, joita se yhdistää. Malmin työ Crosslocations-tutkimushankkeen ja kirjan parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämistä monipaikkaisen etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta.
“Rather than look at each place on its own terms, we wanted to understand how its connections with, and separations from, other places, affect the place. For instance, everyone sometimes feels that they live in a different world from other people around them, even though they share the same place.”
– Crosslocations-tutkimushankkeen johtaja, professori Sarah Green
Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana näiden kenttätyöjaksoilla ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen vuosien aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.
Teksti perustuu pääosin valokuvaajan ja tutkijoiden välisiin keskusteluihin, joiden pohjalta kirjan on toimittanut Ninnu Koskenalho.
Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ennen kuin aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on myös valokuvannut akateemisia projekteja varten. Ensimmäinen näistä hankkeista oli EastBordNet, joka tutki Euroopan itärajoja. EastBordNetin tuloksena julkaistiin kirja Borderwork, joka johti oman Jasilti-kustantamon perustamiseen.
Crosslocations: Mapping the Mediterranean oli EU-rahoitettu (ERC Advanced Grant) viisivuotinen tutkimushanke, jonka johtajana toimi antropologi, professori Sarah Green. Helsingin yliopistolla toteutettava hanke päättyy vuoden 2022 aikana.
Tutkijat (tavattavissa juliistustilaisuudessa):
Carl Rommel (Egypti), Patricia Scalco (Istanbul), Phaedra Douzina-Bakalaki (Kreikka), Laia Soto Bermant (Melilla), Samuli Lähteenaho (Libanon), Sarah Green (Israel ja Palestiina).
PDF-versio kirjasta ladattavissa Helsingin Yliopiston sivuilta: Crosslocations PDF
Lisätietoja:
Lena Malm: mejl@lenamalm.fi
Crosslocations: looking for something in particular across the Mediterranean
ISBN: 9789527313381, kovakantinen, 118 sivua.
Rosebud/ Le Monde diplomatique
Arvostelukappaleet: rosebud@rosebud.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Israel/Palestiina: Kahden kansan luvattu maa apartheidin varjossa17.9.2024 14:00:27 EEST | Tiedote
Syksy Räsäsen "Israelin apartheid" ja Hannu Reimen "Israel/Palestiina – Kahden kansan luvattu maa" tietokirjojen päivitetyt painokset julkaistaan kansainvälisenä rauhanpäivänä 21. syyskuuta kello 11–13 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Helsingin Kaisaniemessä. Hannu Reimettä ja Syksy Räsästä haastattelemassa toimittaja, Arabikansojen ystävyysseuran puheenjohtaja Taina Dahlgren.
Tyhmeneekö demokratia? Uutuusteos tiedontuotannosta16.9.2024 14:27:11 EEST | Tiedote
Mikä erottaa moniäänisen demokratian kahlituista ja rapautuvista demokratioista? Uuutuustietokirja Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila kertoo miksi vastaus on vapaita vaaleja laajempi, ja liittyy oleellisesti demokratiaa tukevan kriittisen tiedon tuotantoon. Yhteiskunnallinen valta ei kumpua ainoastaan siitä, kuka saa tehdä päätöksiä. Keskeistä on myös, kenen intressit voittavat kamppailun faktojen määrittelystä. Tervetuloa julkistustilaisuuteen tiistaina 17. syyskuuta kello 18 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Helsingin Kaisaniemessä.
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 3813.9.2024 16:15:58 EEST | Tiedote
Ti 17.9. klo 17 Peter von Bagh -stipendin jakotilaisuus Risto Jarva -seura järjestää tilaisuuden, jossa jaetaan vuoden 2024 Peter von Bagh -stipendi kotimaisen elokuvakirjoittamisen tukemiseksi ja edistämiseksi. Paneelikeskustelussa "Elokuvakirjoittaminen nyt – Missä mennään?" pohditaan, mitä on tapahtunut suomalaiselle elokuvakirjoittamiselle ja Peter von Baghin perinnölle. Armoitetun ja laaja-alaisen elokuvakirjoittajan kuolemasta on kulunut jo 10 vuotta. Keskusteluun osallistuvat elokuvatutkijat Antti Alanen, Satu Kyösola ja Jari Sedergren. Keskustelun vetäjänä toimii Jouko Aaltonen. Ti 17.9. klo 18 JULKISTAMISTILAISUUS: Teppo Eskelinen ja Matti Ylönen: Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa (Rosebud Books) Yhteiskunnallinen valta ei kumpua ainoastaan siitä, kuka saa tehdä päätöksiä. Keskeistä on myös, kenen intressit voittavat kamppailun faktojen määrittelystä. Tyhmenevä demokratia? nostaa etualalle kriittisen ja autonomisen tiedontuotannon: sen edellytykset
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikoilla 36 & 3729.8.2024 16:55:46 EEST | Tiedote
Ma 2.9. klo 17 Emilia Kilpua ja Hannu Koskinen: Aurinko - tuttu ja tuntematon tähtemme (Gaudeamus) Kirjailijat keskustelevat lavalla tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa. Päivätähtemme on loistanut jo miljardien vuosien ajan, mutta se ei ole niin seesteinen kuin kesäisellä taivaalla loistavasta valopallosta voisi kuvitella. Auringon pintakerrokset ovat alituisessa myllerryksessä ja sen voimakas magneettikenttä saa aikaan suunnattomia purkauksia, joiden vaikutukset tuntuvat maapallolla saakka. Kotiplaneettamme kohtalo on kytköksissä Auringon kehitykseen: millainen sen elinkaari on? Kilpua on Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori ja Koskinen avaruusfysiikan emeritusprofessori. Ti 3.9. klo 18 Ville-Juhani Sutinen ja Ville Ropponen: Emigrantit (Vastapaino) Ville-Juhani Sutisen ja Ville Ropposen kertova tietokirja Emigrantit – Venäläisten maanpakolaiskirjailijoiden jäljillä tarkastelee venäläisten emigranttien ja erityisesti kirjailijoiden värikkäitä kohtaloita. Teoksessa kart
Rosebud Sivullisen ohjelma viikolla 3523.8.2024 16:24:35 EEST | Tiedote
Tiistai 27.8. kello 17.30 Rax Rinnekangas: Mehiläiskerääjä (Lurra Editions) JULKKARIT Mehiläiskerääjä – kertomus nuorten seksuaalisesta väkivallasta ja kouluväkivallasta ja niiden toteuttajista Osin toista kulttuuria oleva Aida raiskattiin pienessä suomalaisessa kaupungissa lukion viimeisenä syksynä. Koulukiusaajana tunnettu nuorukainen ilmoittautui teon tekijäksi ja sai vankilatuomionsa. Vuosia myöhemmin julmaan tapaukseen eri tavoin liittyneet neljä henkilöä – uhri, rangaistuksensa jo kärsinyt tekijä ja kaksi opettajaa – tapaavat toisensa hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kirjanjulkistustilaisuudessa keskustelevat kirjailija, ohjaaja Rax Rinnekangas, Raiskauskriisikeskus Tukinaisen johtava kriisityöntekijä Johanna Linner Matikka ja psykoterapeutti Heli Heinjoki. Keskiviikko 28.8. kello 18 Emil A. Fellmann: Leonhard Euler – Neron tarina (Basam) Filosofian ja tekniikan tohtori Johan Stén keskustelee tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa suomentamastaan kirjasta. Leonhard Euler
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme