Kantasolusiirto pelastaa vuosittain kymmeniä potilaita – 30 vuotta täyttävä Kantasolurekisteri tarvitsee jatkuvasti uusia jäseniä

Onnistunut kantasolusiirto edellyttää sitä, että potilaan ja kantasolujen luovuttajan kudostyypit sopivat yhteen. Sopivan kantasolusiirteen löytäminen on usein vaikeaa ja edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Noin ¾ suomalaisten potilaiden saamista siirteistä tuodaan ulkomaisista rekistereistä, ja Suomen Kantasolurekisteri onkin kansainvälisesti vahvasti verkostoitunut.
”Kantasolusiirtoa käytetään syöpähoidoissa usein viimeisenä hoitomuotona, kun muita parantavia vaihtoehtoja ei enää ole. Suomessa tehdään vuosittain noin 150 kantasolusiirtoa terveeltä luovuttajalta kerätyillä siirteillä”, kertoo Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen. Yleisimmin kantasolusiirrolla hoidetaan leukemiapotilaita.
Tällä hetkellä Kantasolurekisterissä on jo yli 63 000 jäsentä. Rekisteriin liittyy uusia jäseniä vuosittain 3 000 – 10 000. Uusia liittyjiä tarvitaankin jatkuvasti, sillä kantasolusiirron tulokset ovat parhaat, kun luovuttaja on mahdollisimman nuori.
Kantasolurekisteri järjestää juhlavuoden kunniaksi symposiumin 25.5. klo 13–15.30. Tilaisuudessa keskustellaan Kantasolurekisterin ajankohtaisista aiheista ja soluhoitojen tulevaisuuden näkymistä. Median edustajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen 19.5. mennessä täällä.
- Katso myös tilaisuuden ohjelma.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylilääkäri Matti Korhonen: puh. 050 396 9450, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, matti.korhonen@veripalvelu.fi
Tiedottaja Tuuli Vuori, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, puh. 029 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Kesän alku haastaa verenluovutuksessa: verenluovuttajien tarve on jatkuva21.5.2025 12:10:08 EEST | Tiedote
Touko-kesäkuun vaihde on haastava ajankohta saada riittävästi verenluovuttajia luovutuspisteille. Samalle viikolle toukokuun lopussa osuvat helatorstai ja koulujen päätösviikonloppu, joten monilla on kalenterissaan juhlakiireitä. Helatorstaina 29.5. luovutuspisteet ovat kiinni, ja verenluovutuspäiviä on viikossa viiden sijasta vain neljä. Jokainen verenluovutus on korvaamattoman tärkeä apu.
Verenluovutus on tutkitusti helppoa - Suomalaiset julkkikset näyttävät, että auttaminen on ihanan helppoa8.4.2025 09:00:26 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kyselytutkimusten mukaan verenluovutus koetaan helpoksi tavaksi auttaa. Veripalvelun Ihanan helppoa -kampanja tuo julkisuudesta tunnettujen henkilöiden avulla verenluovutuksen vaivattomuutta ja tärkeyttä. Verenluovutus vie vain tunnin, mutta voi pelastaa hengen.
Henkeä pelastavaa vapaaehtoistoimintaa jo 90 vuotta – Partiolaiset ja verenluovutus ovat aina kuuluneet yhteen31.3.2025 10:02:21 EEST | Tiedote
Verenluovutustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1935 partiolaisten aloitteesta. Partiolaisten esimerkki elää ja voi hyvin edelleen. Tänä vuonna Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Suomen Partiolaiset juhlistavat 90-vuotista merkkipaalua kannustamalla partiolaisia ja kaikkia muitakin luovuttamaan verta.
Veripalvelu mukaan lääketutkimusta kehittävään hankkeeseen28.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Business Finland on myöntänyt Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle rahoituksen kolmivuotiseen DATA-INDUCTOR -tutkimushankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa malleja, joilla nopeutetaan ja tehostetaan suomalaista lääketutkimusta.
Veripalvelun tutkimusapurahojen haku aukeaa14.3.2025 10:21:35 EET | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahaston vuoden 2025 apurahojen haku tutkijoille aukeaa 17.3.2025. Apurahojen tavoitteena on tukea tutkimusta, joka liittyy Veripalvelun nykyisiin ja tuleviin valmisteisiin ja palveluihin. Hakuaika päättyy 14.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme