Tervetuloa vahvistamaan mielen hyvinvointia Mental Health Art Weekin taide- ja kulttuuritapahtumiin eri puolilla Suomea 23.– 29.5.

Mental Health Art Week tarjoaa live-tapahtumien kirjon korona-ajan eristäytyneisyyden jälkeen. Kuvataidenäyttelyt, paneelikeskustelut ja luontopolut aktivoivat ajatuksia ja kehoa.Työpajoissa voi työstää niin savea, grafiikkaa, muistoja kuin sanoja. Esittävän taiteen puolella tarjolla on sirkustyöpajaa, teatteria, elävää musiikkia ja tanssivideon tekoa.
Mental Health Art Week -tapahtumia järjestävät MIELI ry:n paikalliset jäsenyhdistykset yhteistyökumppaneineen 20 paikkakunnalla. Seitsemällä paikkakunnalla tapahtumia järjestetään Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton taiteilijaseurojen kanssa.
Taide ja kulttuuriosallistuminen tukee tutkitusti mielenterveyttä
Tutkimusnäyttö osoittaa, että taide- ja kulttuuriosallistuminen vahvistaa hyvinvointia ja mielenterveyttä monella tapaa. Se yhdistyy hyvään koettuun terveyteen ja pidempään eliniänodotteeseen. Se parantaa mielialaa, itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta. Se ehkäisee tai vähentää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.
Taide- ja kulttuuriosallistuminen auttaa myös muuttamaan itseen liittyviä negatiivisia tai toimintaa rajoittavia käsityksiä sekä omaksumaan uudenlaisia rooleja. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin, ja vahvistaa sopeutumiskykyä eli resilienssiä. Se tukee muutenkin pärjäämistä arjessa mielenterveyden haasteiden kanssa ja vahvistaa myös sosiaalista osallistumista ja osallisuutta. (Sitra, 2017.)
Tavoitteena lisätä tietoisuutta kulttuurin hyvinvointivaikutuksista
Vuodesta 2014 lähtien Suomessa järjestetty MHAW-tapahtumaviikko on peräisin Skotlannista. Viikon avulla MIELI ry ja sen jäsenyhdistykset haluavat jakaa tietoa paikallisten yhdistysten toiminnasta ja innostaa uusia vapaaehtoisia ja jäseniä mukaan toimintaan. Ennen kaikkea tapahtumilla halutaan rohkaista keskustelua mielenterveydestä ja sen merkityksestä sekä vahvistaa ymmärrystä kulttuurin hyvinvointivaikutuksista.
Jaa tietoa MHAW-tapahtumista ja tule mukaan nauttimaan kulttuurista ja taiteesta!
Yhteyshenkilöt
MHAW-koordinaattori Melis Arı-Gürhanlı, MIELI ry
+358 40 186 8122
melis.ari@mieli.fi
Viestinnän asiantuntija Ellen Tuomaala, MIELI ry
+358 50 590 2052
ellen.tuomaala@mieli.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Dom som riskerar begå självmord får inte tillräcklig vård4.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Dom som kontaktar MIELI rf tar kontakt om allt allvarligare situationer och det är allt vanligare att den som svarar måste ringa 112. Antalet självmord har minskat med hälften sedan den ekonomiska depressionen på 1990-talet, men fortfarande har Finland de högsta självmordssiffrorna i Norden, ungefär 750 per år.
Itsemurhavaarassa olevat eivät saa riittävää hoitoa4.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
MIELI ry:n yhteydenottajien tilanteet ovat aiempaa vakavampia, ja päivystävät soittavat 112:seen yhä useammin. Itsemurhien määrä on puolittunut 1990-luvun lama-aikojen jälkeen, mutta edelleen Suomen noin 750 itsemurhakuolemaa vuodessa on Pohjoismaiden korkein luku.
Satu Raappana johtamaan nuorten mielenterveystyötä MIELI ry:ssä2.9.2023 00:00:00 EEST | Tiedote
Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet noin neljänneksellä koronapandemian jälkeen. Pandemia iski erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointiin. MIELI ry vahvistaa omassa työssään nuorten mielenterveystyötä kokoamalla yhteen talon asiantuntemusta ja suuntaamalla sitä strategisesti.
Rasisminvastaisen tiedonannon merkitys selviää käytännön teoissa1.9.2023 14:20:55 EEST | Tiedote
Pitkittynyt rasismikeskustelu ja epäselvä irtisanoutuminen rasismista on kuormittanut kohtuuttomasti monien kansalaisten mielenterveyttä ja turvallisuudentunnetta. Tiedonanto sisältää tarpeellisia kirjauksia, mutta resursoinnin puute herättää huolen niiden toteutumisesta.
MIELI rf:s kristelefon fick rekordmånga kontaktförsök pga. avbrott i mentalvårdstjänsterna22.8.2023 00:00:00 EEST | Tiedote
Många mentalvårds- och socialtjänster håller paus över sommaren, men människors behov av hjälp fortsätter också i semestertider. Serviceavbrottet syns klart i MIELI rf:s kristelefon, som fick rekordmånga uppringningar i sommar, över 70 450 stycken.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme