Monimuotoiset perheet -verkosto

Laki ja perheiden monimuotoisuus -hanke selvittämään erilaisten perheiden lainsäädännöllistä asemaa

Jaa
Hankkeen avajaisseminaarissa 24.5. korostuivat tutkitun tiedon tarpeellisuus ja lainsäädännön muutosten merkitys perheille.

Jokaisella lapsella on oikeus hoivaan ja huolenpitoon, ja vanhempien ja huoltajien tehtävänä on huolehtia lastensa kasvatuksesta ja hoivasta. Näihin lähtökohtiin perustuvat myös monet YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ihmisoikeusvelvoitteet. Miten nämä oikeudet toteutuvat silloin, kun laki ei tunnista kaikkia vanhempia vanhemmiksi, tai kun perhesuhteissa tapahtuu syystä tai toisesta muutoksia? Muun muassa tätä selvittää uusi valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminnasta rahoituksensa saava hanke ”Laki ja perheiden monimuotoisuus”.

Hankkeessa työskentelee kolme tutkijaa: Erikoistutkija, OTT Sanna Koulu tarkastelee lainsäädännön muutostarpeita oikeudellisen analyysin avulla,erikoistutkija, PsT Kia Aarnio (Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos) toteuttaa useita perheille suunnattuja kyselyjä ja arvioi muutostarpeita perheiden näkökulmasta jaerikoistutkija,VTT Ella Sihvonen (Kela, Kelan tutkimusosasto) paneutuu sosiaaliturvajärjestelmän haasteisiin ja mahdollisuuksiin erilaisissa perhetilanteissa.

Hankkeen avajaiswebinaari järjestettiin 24.5.2022. Webinaarissa lapsen oikeuksien näkökulmaa aiheeseen käsitteli johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta. ”Yhteiskunnalla on velvollisuus huolehtia lapsen oikeuksien toteutumisesta ja tukea vanhempia”, Iivonen totesi. ”Tämän velvoitteen toteutuminen vaatii jatkuvaa seurantaa ja arviointia myös lainsäädännön muutostarpeista.”

Webinaarissa kuultiin myös psykoterapeutti Kalle Partasen esitys lainsäädännön merkityksestä perheiden näkökulmasta. ” Perheiden näkökulmasta lainsäädäntö määrittelee toimintaympäristöä ja sitä kautta vaikuttaa perheen hyvinvointiin. Lainsäädännöllä voidaan lisätä tai vähentää perheen kokemaa henkistä kuormitusta vaikuttamalla toimintaympäristöön. Perheen hyvinvoinnin kannalta hyvä yhteiskunta on sellainen, joka aiheuttaa perheille mahdollisimman vähän ympäristöstä lähteviä ongelmia”, Partanen totesi.

Hankkeen tutkijat Koulu ja Aarnio puolestaan nostivat esiin perheiden arjen ja lainsäädännön mahdollisia ongelmakohtia. ”Haasteet saattavat liittyä esimerkiksi perheiden perustamisvaiheeseen, perhearjen pyörittämiseen tai hyvinvointiyhteiskunnan rakenteisiin”, tutkijat totesivat. ”Konkreettisia kysymyksiä ovat vaikkapa tosiasiallisen vanhemmuuden tunnistaminen, lapsen huolto- ja tapaamisjärjestelyt sekä sosiaaliturvan haasteet eri perhetilanteissa.”

Webinaarin avauspuheenvuoron piti oikeusministeriön puolesta hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Salla Silvola.

Hanke on aloittanut toimintansa 1.3.2022 ja päättyy 31.3.2023, jolloin sen loppuraportti julkaistaan. Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.lakijaperhe.fi. Hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2022 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lisätietoja antaa:

Anna Moring
Vastuullinen johtaja
Laki ja perheiden monimuotoisuus
050 3750832
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet -verkosto
Monimuotoiset perheet -verkosto
Haapaniemenkatu 7-9C
00530 HELSINKI

http://www.monimuotoisetperheet.fi

Monimuotoiset perheet on kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto. Järjestöt edustavat eri tavoin normeista poikkeavia perheitä, ja kattavat noin kolmasosan kaikista suomalaisista perheistä. Monimuotoiset perheet -verkosto tekee vaikuttamistyötä politiikan, palveluiden ja työelämän parissa. Verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Järjestöjen rahoitusleikkaukset haittaavat ennaltaehkäisyä, syntyvyyttä sekä työn ja perheen yhteensovittamista12.4.2024 11:06:17 EEST | Tiedote

Monimuotoiset perheet –verkoston perhejärjestöt arvioivat, että järjestöjen rahoitusleikkauksilla voi olla arvaamattoman suuria ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Vaikutukset voivat näkyä paitsi hyvinvoinnin heikkenemisenä ja sosiaalisina ongelmina myös syntyvyydessä, työelämässä, palveluiden laadussa ja vapaaehtoistyössä, jonka arvoksi on Suomessa laskettu 3 miljardia euroa vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye