Matkailijan muistilista ja matka-apteekki – poimi asiantuntijan vinkit huolettomaan ulkomaan matkaan

Lomalle lähtiessään moni selvittää kohdemaan sään, mutta yhtä tärkeää on ottaa selvää kohteeseen tarvittavista rokotuksista sekä todistuksista. Nykyään sähköinen tai paperinen koronatodistus on hyvä olla matkassa mukana matkavakuutuskortin ohella.
Lääkkeiden vienti ulkomaille vaatii myös aina hieman esiselvitystyötä ja -valmisteluja. Tuliviranomaisilta voi tarkistaa kohdemaan ja mahdollisen läpikulkumaan ohjeet lääkkeiden maahantuonnista.
– Maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda. On viisasta selvittää lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset ennen matkaa. Tiettyihin reseptilääkkeisiin vaadittavan Schengen-todistuksen saa tarvittaessa apteekista, proviisori Matias Niemi Yliopiston Apteekista neuvoo.
Käytätkö reseptilääkkeitä? Muista nämä!
- Varmista ajoissa, että lääkkeitä riittää koko matkan ajaksi – ja varmuuden vuoksi vähän pidempäänkin.
- Hanki mukaan ottamillesi reseptilääkkeille englanninkielinen jäljennös reseptistä. Apteekissa jäljennös voidaan tulostaa heti sitä pyydettäessä.
- Pakkaa resepti- ja itsehoitolääkkeet käsimatkatavaroihin alkuperäisessä pakkauksessa, myös tuoteselosteiden tulee olla mukana.
- Tulosta lääkelista mukaasi Omakanta-palvelusta – sitä saatetaan kysyä tullissa. Paperi on tärkeä myös silloin, jos tarvitset lääkäriä tai lääkkeitä matkalla.
- Pidemmällä matkalla on hyvä huomioida, että Kela korvaa kerralla enintään kolmen kuukauden annosta vastaavan määrän.
- Hanki Schengen-todistus apteekista, jos matkustat Schengen-maahan ja käytät keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten vahvoja kipulääkkeitä. Saat todistuksen muutamassa arkipäivässä ja se on voimassa 30 päivää matkan alkamispäivästä.
Näin kokoat toimivan matka-apteekin
Täydellinen matka-apteekki sisältää henkilökohtaisten reseptilääkkeiden lisäksi ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä ja -tarvikkeita moneen vaivaan ja tarpeeseen. Jos lomailee tropiikissa, kannattaa valita mukaan parasetamolia sisältävä särkylääke. Tietyillä alueilla hyttyset levittävät verenvuotokuumetauteja, ja parasetamoli ei lisää verenvuototaipumusta. Mahduta matkalaukkuun ainakin nämä:
- maitohappobakteereita
- juomajauhepusseja nesteytykseen
- melatoniinia
- aurinkosuojavoidetta
- after sun -tuotteita
- laastaria
- särkylääkettä
- ripulilääkettä
- pinsetit
- kynsisakset
- kuumemittari
- haavanpuhdistusaine haavan desinfiointiin
–Aikaerorasitus vaivaa etenkin itään matkustavaa ja jet lagiin on hyvä varautua melatoniinilla. Melatoniinia kannattaa ottaa kohdemaassa muutamana iltana ennen nukkumaanmenoa. Jos kokeilet melatoniinia ensimmäistä kertaa, aloita miedosta, Niemi Yliopiston Apteekista neuvoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matias Niemi
proviisori
Yliopiston Apteekki
p. 02 6516 5635
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Apteekkitalouteen esitetyt lakimuutokset vääristävät kilpailua1.7.2025 09:33:13 EEST | Tiedote
Uusi lakiesitys apteekkiverosta vääristää apteekkien välistä kilpailua ja syrjii räikeästi Yliopiston Apteekkia. Yliopiston Apteekin apteekkivero on 43 % ja kilpailevan apteekin apteekkivero 0 % lääkemyynnin myyntikatteesta. Apteekkiveron tulisi olla tasavero.
Mitä lääkelaukkuun kannattaa varata kesäreissulle mukaan?23.6.2025 09:41:35 EEST | Tiedote
Kesällä moni viettää aikaa mökillä, veneellä, telttaillen tai muuten retkeillen. Asiantuntijamme vinkkaa, mitä on hyvä varata mukaan haavereiden tai pienten sairastumisten varalta.
Yliopiston Apteekki valittaa tietosuojavaltuutetun päätöksestä hallinto-oikeuteen4.6.2025 09:51:29 EEST | Tiedote
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tänään 4.6.2025 päätöksensä selvityksestä, joka kohdentuu laajasti suomalaisiin verkkoapteekkeihin. Yliopiston Apteekin verkkoapteekille määrätty seuraamusmaksu koskee kahta palvelua, jotka Yliopiston Apteekki on poistanut käytöstä vuonna 2022. Muiden verkkoapteekkien osalta tietosuojavaltuutetun selvitys vielä jatkuu.
Älä heitä roskiin: palauta lääkejäte apteekkiin20.5.2025 10:47:05 EEST | Tiedote
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Älä heitä lääkkeitä roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Näin suojaudut auringolta6.5.2025 10:56:35 EEST | Tiedote
Keväällä ja kesän kynnyksellä UV-indeksi kohoaa, vaikkei lämpötila nousisi vielä kovin korkeaksi. Talven jälkeen aurinkoon tottumaton iho on erityisen tärkeää suojata auringolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme