Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kesäkadut avautuvat keskustassa tänään

Jaa
Etelä-Helsingissä neljä vilkasta katua muuntuu tänään 3. kesäkuuta vehreiksi kesäkaduiksi. Kasarmikatu, Pieni Roobertinkatu, Korkeavuorenkatu ja Erottajankatu ovat kaupunkilaisten viihtymisen paikkoja aina elokuun loppuun asti.
Kesäkadut rakentuvat Korkeavuorenkadulla. Kuva: Susa Junnola
Kesäkadut rakentuvat Korkeavuorenkadulla. Kuva: Susa Junnola

Kesäkaduista rakentuu yhtenäinen kävelyverkosto Esplanadilta kohti Designmuseon aukiota. Ensimmäinen osuus on Kasarmikadulla välillä Eteläesplanadi-Pohjoinen Makasiinikatu. Reitti jatkuu Pienelle Roobertinkadulle ja sieltä edelleen Erottajalle. Erottajankadulla on yksi kaista varattu terassien ja jalankulkijoiden käyttöön.

Pieneltä Roobertinkadulta on luonteva siirtymä joko nykyiselle kävelykadulle Isolle Roobertinkadulle, Designmuseon aukiolle tai kohti etelää Korkeavuorenkadulle.

Kesäkaduilla parannetaan katujen viihtyisyyttä, houkuttelevuutta ja palvelujen kirjoa

Kesäkaduista ja kaupunkielämästä voi nauttia aina elokuun loppuun asti leikkien, kävellen, pysähdellen tai vaikkapa terassilla istuen. Kesäkaduilla pääsee nauttimaan myös villistä kaupunkivihreästä. Kaduilta voi etsiä helsinkiläisestä luonnosta tuttuja eläimiä sekä taidetta ja kulttuuria.

”Monille kesäkadut ovat tuttuja muualta Suomesta markkinoineen ja paikallisherkkuineen. Mihin Helsingissä tarvitaan kesäkatuja? Lähtökohtana kesäkatujen suunnittelussa on ollut ihmisten kohtaaminen ja kaupungin elinvoimaisuus. Kesäkadut helsinkiläisittäin saavat niin paikalliset kuin matkailijat viihtymään keskustan kaduilla ja palveluiden parissa. Vehreämmät katutilat kutsuvat kaiken ikäisiä ihmisiä nauttimaan kesästä”, kuvaa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.

”Helteiseen kivikaupunkiin on tuotu kasvillisuutta parantamaan pienilmastoa ja lisäämään viihtyisyyttä. Toiveita kaupunkivihreän lisäämiseen tulee asukkailta paljon, joten on hienoa, että pystymme vastaamaan näihin toiveisiin. Tarjolla on levähdyspaikkoja, varjoa ja kaupunkivihreää. Olemme hyödyntäneet viimevuotisia rakenteita kuten puisia luotoja ja saaria. Kutsun kaikki kaupunkilaiset fiilistelemään kesäkatuja”, lisää Sinnemäki.

Kesäkadut täynnä tekemistä

Viime kesän Kasarmikadun kesäkatukokeilusta saatu kaupunkilaispalaute on kuultu; kesäkaduilla on huomioitu aiempaa enemmän lapsia. Erilaiset elementit sopivat oivasti rakenteluun ja kiipeilyyn. Lasten leikkipaikkojen lisäksi kesäkaduilla on paikallisten ravintoloiden parklet-terasseja, puisia istuskelualueita ja runkolukittavia pyörätelineitä.

Kesäkaduilla liikutaan kävelijöiden ehdoilla. Paikalliskadut rauhoittuvat siten liikenteeltä ja sen aiheuttamalta melulta. Tontille ajo ja huoltoajo on järjestetty toimivaksi.

Kesäkaduille ja niiden terasseille on luvassa myös erilaista ohjelmaa kesän aikana. Helsingin elävät kadut –tapahtumakokonaisuus kutsuu kaupunkilaiset viihtymään musiikki- ja esitystaiteen pariin. Kulttuuriohjelma jalkautuu Kesäkaduille 16.6.–25.8. Compañía Kaari & Roni Martin Goes ROOTS tuo flamencoa, balkan-henkeä ja suomalaista runoutta yhdistelevän kokoonpanonsa Designmuseon edustalle ja tarjoilee kaupunkilaisille modernin rytmimusiikin ja tanssin ilotulitusta 23.6.

Heinä- ja elokuussa nähdään mm. katuteatteriperformanssiryhmä Orkestar Strada, laulaja-lauluntekijä Leo Stillman sekä kaduille jalkautuvat sarjakuvataiteilijat, ”Salaiset Sarjakuvaajat”, piirtämään kaupunkilaisista salapotretteja, jotka piirretty kohde saa itselleen muistoksi. Ohjelma jatkuu läpi kesän torstaisin 16.6.–25.8. Lisätietoa tapahtumista kaupungin tapahtumakalenterissa.

Kesäkadut ovat avoinna 3.6.-31.8.2022. Kesäkatujen purkutyöt aloitetaan 31.8., jonka jälkeen normaalit liikennejärjestelyt tulevat taas voimaan 6.9. alkaen.

Kaupungin tavoitteena on vuotuiset kesäkadut, joilla tuetaan kaupunkistrategian mukaisesti käveltävän ympäristön lisäämistä kaupungissa sekä kävelyn edistämistä ensisijaisena liikkumismuotona. Kesäkatujen sijainti voi pysyä samana tai vaihdella; kohteita haetaan asukkaiden ja yritysten kanssa yhdessä myös tulevina kesinä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:


Anni Sinnemäki
Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari
p. 09 310 36010
anni.sinnemaki@hel.fi


Sirje Lappalainen
projektisuunnittelija
040 656 8935
sirje.lappalainen@hel.fi

Henna Hovi
liikenneinsinööri
p. 040 663 7864
henna.hovi@hel.fi


Anna Kokki
Kesäkatujen projektikoordinaattori
Toimijayhteistyö & toiminnallisuus
p. 040 168 4176
anna.kokki@hel.fi

Kuvat

Kesäkadut rakentuvat Korkeavuorenkadulla. Kuva: Susa Junnola
Kesäkadut rakentuvat Korkeavuorenkadulla. Kuva: Susa Junnola
Lataa
Kesäkadut rakentuvat Korkeavuorenkadulla. Kuva: Susa Junnola
Kesäkadut rakentuvat Korkeavuorenkadulla. Kuva: Susa Junnola
Lataa
Kartta kesäkaduista
Kartta kesäkaduista
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye