Maanmittauslaitos

Lampaat ja ilmakuvat auttavat perinneympäristön palauttamisessa

Jaa
Fiskarsin Ruukissa perustetaan perinnebiotooppia, jonka ennallistamisessa hyödynnetään vanhoja ilmakuvia. Ilmakuvista näkee ympäristön muutokset pitkältä aikaväliltä. Ilmakuvien lisäksi Fiskarsissa työhön tarvitaan aktiivista metsäpäällikköä ja lammaslaumaa.
Lammas. Kuva: Pixabay
Lammas. Kuva: Pixabay

Tien reunalta avautuu maisema, jossa taivaaseen kurkottaa ryhmä komeita mäntyjä. Taempana näkyy hentovartisten lehtipuiden rivi, selvästi ihmisen käden jälkeä. Siellä täällä on tuoreita kantoja. Olemme Fiskarsin Ruukissa, Tulilinjan alueella.

– Katso, noista männyistä näkee, että ne ovat olleet täällä pitkään ja kasvaneet avoimessa maisemassa. Sen kertoo puun muoto ja kasvutapa, viittilöi ilmaa Fiskars Oyj Abp:n metsäpäällikkö Robert Lindholm. Lindholm vastaa Fiskars Oyj Abp:n maa- ja metsäomaisuudesta. Sitä riittää, sillä hänen työmaansa koko on noin 15 000 hehtaaria.

On Lindholmin ansiota, että metsittynyt maapläntti on kevään aikana paljastanut muotonsa. Hän on ohiajaessaan useamman kerran pohtinut, että maiseman voisi ennallistaa.

– Tämä alue on vanhaa peltoa. 20-luvulla tämä oli ihan avointa aluetta. Vanhoilta ilmakuvilta näkee, miten alue on kehittynyt vuosien saatossa, kuvista näkee alueen rakennuksetkin. Alue on ollut hoitamatta pitkään. Nyt perustamme tähän perinnebiotoopin, Lindholm kertoo.

Kadonnutta maisemaa metsästämässä

Perinnebiotooppi eli perinneympäristö on alue, jota näkee vanhoissa satukirjoissa. Ne voivat olla ketoja, niittyjä ja metsälaitumia, joissa esimerkiksi lehmät laiduntavat. Ne ovat runsaslajisia elinympäristöjä, joissa viihtyvät monenlaiset hyönteiset ja kasvit. Maatalouden kehitys ja sen tuomat muutokset ovat ajaneet perinnebiotooppeja ahtaalle jo vuosikymmeniä.

Tulilinjan perinnebiotoopin perustaminen tehdään osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Sen tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja muun muassa kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja. Tulilinjan perinnebiotoopin perustaminen tarkoittaa, että ekosysteemi muuttuu ja monimuotoistuu jo tänä kesänä. Satukirjan maisema tekee paluun.

– Eläimet tuovat monimuotoisuuden mukanaan. Tänne tulee lampaita, joiden tehtävä on pitää alue avoimena, Lindholm kertoo. Alueen ihmisille lampaiden kesäinen laidunnus on hauskaa katsottavaa. Samalla pölyttäjät ja laidunmaille tyypilliset kasvit saavat elintilaa ja mahdollisuuden kukoistaa.

Ilmakuvat auttavat ennallistamistyössä

Perinnebiotooppi rajautuu olemassa olevaan kulttuurimaisemaan, jonka reunamille Lindholm tähyää.

– Kaikkea ei voi ennallistaa perinnebiotoopeiksi eikä kaikkea kannata ennallistaa. Tämä on alue, jossa se kannattaa tehdä. Palautamme tähän arvoltaan tärkeän maiseman, Lindholm toteaa. Tavoite on, että tulos säilyy tuleville sukupolville. Maisema ei saisi kasvaa enää umpeen. Ennallistamistyössä ja sen ylläpidossa auttavat Maanmittauslaitoksen tuoreet ja historialliset ilmakuvat.

– Vanhoista valokuvista näkee vain siivun maisemasta. Ilmakuvat näyttävät suuremman kokonaisuuden, Lindholm sanoo. Työpaikan toimistolla on arkisto, jossa on myös vanhoja ilmakuvia. Arkiston kaivelu on kuitenkin paljon työläämpää, kuin Maanmittauslaitoksen sähköisten ilmakuvien selailu ja vertailu.

– On tärkeää, että kuvia voi helposti verrata eri aikoina ja laittaa näkyviin eri tasoja, Lindholm kertoo.

Pörinää ja lampaiden mäkätystä luvassa pian

Maanmittauslaitoksen palveluista tulostetut kartat rapisevat tuulessa, kun Robert Lindholm osoittelee pian laitumeksi muuttuvaa aluetta. Kauempana näkyy rakennustarvikkeita, joista rakennetaan aita lampaiden suojaksi. Aitaan laitetaan portti, jotta talvella alueella voi hiihtää ja nauttia perinneympäristöstä.

– Ja katso, tuohon jätettiin raitoja pystyyn, ne ovat tärkeitä puita pölyttäjille, Lindholm sanoo. Hänen katseensa pysähtyy mäntyihin. Ne ovat seisseet siinä paikallaan vuosikymmeniä ja näkyvät hyvin vanhoissa ilmakuvissa. Pian niiden varjoihin saapuvat laiduntavat lampaat. Pörriäisten surina voimistuu ja kohteen monimuotoistuminen voi alkaa.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Näin historiallisia ilmakuvia hyödynnetään perinnebiotoopin perustamisessa Fiskarsissa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lammas. Kuva: Pixabay
Lammas. Kuva: Pixabay
Lataa
Heli Laaksonen ja Robert Lindholm. Kuva: Maanmittauslaitos
Heli Laaksonen ja Robert Lindholm. Kuva: Maanmittauslaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Metrin mitta täyttää 150 vuotta 20.5. – tieteellinen tutkimus varmistaa, että mittayksiköiden tarkkuus pitää20.5.2025 06:17:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen metrisopimus, johon myös Suomi on sitoutunut, täyttää 150 vuotta 20.5.2025. Mittayksiköiden tarkkuudessa pysyminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja tieteellistä tutkimusta. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n suorittamat vuosittaiset painovoimamittaukset sekä Nummelassa sijaitseva maailman tarkin viiva ovat esimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä, jolla Suomi varmistaa osaltaan mittausten yhdenmukaisuutta.

Kiinteistönvälittäjät: asuntokaupan kulku on nopeutunut huoneistotietojärjestelmän tultua – kesällä alkaa seuraava hyötyjä tuova vaihe15.5.2025 07:44:07 EEST | Tiedote

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä on jo nyt nopeuttanut ja sujuvoittanut asuntokaupan etenemistä, arvioivat kiinteistönvälittäjät. Lisää hyötyjä huoneistotietojärjestelmästä on odotettavissa tänä ja ensi vuonna, kun kesällä alkaa taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen ilmoittaminen huoneistotietojärjestelmään.

The National Land Survey will be photographing a third of Finland from an airplane – datasets will be made available to authorities and the general public13.5.2025 08:17:07 EEST | Press release

The National Land Survey has started its annual aerial photography and laser scanning season to collect crucial data to help strengthen comprehensive security. The data is also used by the forestry and environmental sector. In addition, the datasets will be made available to the general public free of charge. A continuation of the aerial photography and laser scanning programme that is about to end this year is already being planned because an investment of 4.3 million euros gives a benefit of 11 million euros.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye