Yhden vanhemman perheiden määrä on kasvanut rajusti – Lähivanhempien matala työllistyminen vaatii erityistoimia

Yhden vanhemman perheissä työllisyys on huomattavasti alhaisempaa verrattuna vastaavan ikäiseen väestöön. Keskimäärin ero työllisyysasteessa vastaavan ikäiseen väestöön on jopa 12 prosenttiyksikköä, mutta ero on suurempi pienten lasten vanhemmilla ja matalampi vanhempien lasten huoltajilla.
Heikko työllisyysaste ilmenee Suomen startup-yhteisön (SSY) ja Monimuotoiset perheet -verkoston hankkimasta tilastoaineistosta. Tilastokeskuksen kokoama tilasto sisältää tiedot yhden- ja kahden vanhemman lapsiperheiden huoltajien työllisyydestä nuorimman huollettavan lapsen iän mukaan vuosina 2018 ja 2019. Lisäksi aineistossa on seurattu vuonna 2003 vanhemmaksi tulleiden työllisyys- ja työttömyyslukuja.
Yhden vanhemman perheessä vanhempi asuu lapsen tai lasten kanssa ilman puolisoa. Vanhempi voi vastata lapsen huollosta yksin tai yhdessä toisessa kodissa asuvan vanhemman kanssa.
Tavanomaisten työaikojen ulkopuolella on vaikeaa saada lapsen hoitopaikkaa.
Työllistymisongelmat saattavat olla tulevaisuudessa suurempia, sillä Tilastokeskuksen mukaan yhden vanhemman lapsiperheiden määrä kasvoi vuosina 1992–2020 lähes kolmanneksella, peräti 31 tuhannella. Samaan aikaan lapsiperheiden määrä vähentyi 14 prosentilla. Melkein joka neljäs lapsiperhe tilastoidaan yhden vanhemman perheiksi.
"Suomen työmarkkinoita vaivaa osaajapula ja työikäisen väestön vähentyessä tilanne vaikeutuu entisestään”, Suomen startup-yhteisön ekonomisti Youssef Zad painottaa. “Tulevaisuutemme kannalta on tärkeää, että jokainen töihin kykenevä pystyy osallistuman työmarkkinoille ilman merkittäviä esteitä”, Zad sanoo.
Muutos lähtee työpaikoilta
Monimuotoiset perheet -verkoston kyselyiden mukaan erilaisissa perhetilanteissa olevat vanhemmat joutuvat välillä irtisanoutumaan työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksien vuoksi. Yhden vanhemman perheiden huoltajiin kohdistuu työelämässä myös ennakkoluuloja ja jopa kiusaamista perhetilanteen vuoksi.
Asenteet työelämässä perheellisiä ja perheystävällisiä joustoja kohtaan ovat usein kielteisiä.
Suomen startup-yhteisö ja Monimuotoiset perheet -verkosto haastavat työyhteisöjä muutokseen, joka tukee myös yhden vanhemman perheiden huoltajien työllisyyttä. Työyhteisöjen olisi tuettava henkilöstön monimuotoisuutta sekä työn ja perheen yhteensovittamista erilaisissa perhetilanteissa.
"Kannustan työyhteisöjä ottamaan perheystävällisyyden tavoitteeksi sen, että jokainen pärjää arjessaan hoivavastuiden kanssa ilman turvaverkkoa”, työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto Monimuotoiset perheet –verkostosta toteaa. “Lastenhoito tai muut hoivavastuut on helpompi järjestää, jos työvuorot ja lomat ovat hyvissä ajoin tiedossa ja ennakoitavissa”, Kaunisto muistuttaa.
Ratkaisuiksi joustava lastenhoito ja vuoroasuminen
Myös päättäjien on joustavoitettava lastenhoitoa niin, että erilaisissa perhetilanteissa olevat vanhemmat pärjäävät lastenhoitovastuiden kanssa. Lastenhoitoa on oltava joustavasti saatavilla läheltä kotia tai työpaikkaa. Vuorohoitoa on oltava saatavilla sekä pienille lapsille että pienille koululaisille. “Päättäjien on myös tuettava vuoroasumista yhden vanhemman perheen huoltajien työllisyyden kohottamiseksi”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen esittää. Vuoroasuminen tarkoittaa tilannetta, jossa lapsi asuu vähintään 40 prosenttia ajasta vuorotellen kahden vanhemman luona.
Vuoroasumista edistää, jos lapsi huomioidaan sekä lähi- että etävanhemman asumistuessa. Myös perheiden palveluita, kuten varhaiskasvatusta sekä sosiaali- ja terveyspalveluita, tulee saada etävanhemman kotikunnasta. Koulukyytien on oltava maksuttomia ja mahdollisia lähivanhemman lisäksi etävanhemman luota.
Pakarinen muistuttaa, että pilottikokeilu koulukyydeistä ehtisi alkaa vielä tällä hallituskaudella. “Uudistuksia ei kannata lykätä seuraavalle hallituskaudelle, sillä vanhemmat kamppailevat jo nyt työn ja perheen yhteensovittamisen haasteiden kanssa”, Pakarinen kannustaa.
Lisää aiheesta: Suomen Startup-yhteisön ekonomistin Youssef Zadin analyysi yhden vanhemman perheiden huoltajien työllisyydestä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
riikka@startupyhteiso.comJan ErolaYhteiskuntasuhteet / Head of Public AffairsSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405064612jan@startupyhteiso.comYoussef ZadEkonomisti / EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comKuvat


Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen startup-yhteisön muodostaa noin 150 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release
The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec
Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen – Greenstep yhä vahvemmin mukaan tukemaan suomalaista startup-kenttää20.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja Greenstepin laajan liiketoimintaosaamisen välillä sekä edelleen edistää yrittäjyyttä ja innovaatioita.
Joint study on spin-off companies: rapid growth in jobs and investment14.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
VTT and the Finnish Startup Community have published a joint analysis on the economic impact of startup companies originating from VTT. According to the study, long-term research efforts have been transformed into new technology companies that attract private venture capital, create jobs, and increase private investment in research and development.
Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme