Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kasvisten ensisadot valmistumassa

Jaa
Kylmä alkukevät hidasti varhaisvihannesten kasvuun lähtöä niin, että ensisadot alkavat valmistua noin viikon verran tavanomaista myöhemmin. Runsaslumisuus suojasi talvehtivia kasveja, joskin jää puolestaan aiheutti joillekin kasveille tuhoa, eniten syysviljalle. * * * Ensimmäiset kasvisten taimet ja perunat päästiin istuttamaan maaliskuun lopulla. Harsojen avulla lämpöä saatiin lisätyksi maan pintaan useita asteita, ja kasvu lähti vauhtiin. Viljelijät suhtautuvat alkaneeseen satokauteen toiveikkaasti. Tosin tuotantokustannukset ovat nyt ennätyskorkealla polttoaineiden, siementen, taimien ja rahtikulujen hintojen nousun takia. Tämä tulee näkymään myös kuluttajahinnoissa.
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen

Juhannusviikko aloittaa kauden


Juhannusviikko ja juhannusjuhla aloittavat varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden pääsesongin. Tätä aikaisemmat kasvisesikoiset eli primöörit ja ensimmäiset neitsytperunat on saatu harsojen alta tunnelikasvatettuina tai lämmittämättömistä kasvihuoneista.

On ollut havaittavissa, että kotimaista varhaiskaalia odotetaan jo malttamattomina, yhtä hartaasti kuin konsanaan uusia perunoita. Avomaalta tätä ainutlaatuista herkkua päästään leikkaamaan kesäkuun puolivälin tienoilla. Siitä alkaen varhaiskaali nousee salaattiainesten ja kasvislisäkkeiden ykköskaartiin.

Retiisi, broccoliini ja moni muu


Niputetut sipulit ja porkkanat ovat jo kaupoissa. Myös alkukesän retiisiä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Nuoret retiisit maistuvat rapsakoilta dippikastikkeen kanssa ja niitä voi paahtaa uunissa.

Raikasta ja rapeaa jäävuorisalaattia valmistuu parasta aikaa avomaalta. Kotimaan jäävuorisalaatti poikkeaa edukseen, koska se on erityisen mehukasta ja maukasta. Lohkottuna sitä voi grillata. Uuden sadon kiinankaali, samoin kukka- ja parsakaali sekä broccoliini eli varsiparsakaali laajentavat ilahduttavasti kasvisvalikoimia.

Raparperia ja marjoja makeiksi herkuiksi


Jälkiruokiin ja leivonnaisiin alkukesä tuottaa runsaasti raparperia. Kotimaisia vadelmia ja mansikoitakin on jo päästy maistelemaan. Suomalaisen suven uusi, upea kasvis-, marja- ja perunakausi alkakoon! Juhlitaan alkavaa kasvukautta ja ollaan kotimaisesta sadosta ylpeitä.

Valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunan teemaviikkoa vietetään viikolla 25 (20. - 26.6.2022).

Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, puh. 0400 544 728


Kesän herkkureseptejä

Pähkinäiset salaatinlohkot

1 kerä jäävuorisalaattia

1–2 dl saksan- tai cashewpähkinöitä
1 dl persiljaa tai minttua
¾ dl laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä tai voisulaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
3 keitettyä kananmunaa

Paahda ja rouhi pähkinät. Hienonna yrtit. Lisää öljyyn tai voisulaan pähkinärouhe ja mausteet.
Kuori ja lohko kananmunat.

Leikkaa salaatti lohkoiksi niin, että lohkot pysyvät kannastaan kiinni. Jos lohko meinaa hajota, kiinnitä se cocktailtikuilla.

Kuumenna salaattilohkot grillissä, kevyesti öljytyssä parilassa tai paistinpannussa.

Tarjoa salaattilohkot heti niin, että valelet päälle pähkinä-mausteseosta ja lisäät annoksiin kananmunanlohkoja ja persiljaa.

Katso myös: Avomaan salaattien aika on nyt - MTK

Kesäinen coleslaw

2 kotimaista varhaiskaalia (á 450 g)
sitruunan- tai limetinmehua
ripaus suolaa
1/2 nippua retiisejä tai pari kesäporkkanaa
muutama tuoreyrtin oksa, esim. minttua, persiljaa tai tilliä

Kastike
1 ½ dl kreikkalaista jugurttia
4–5 rkl laadukasta majoneesia
1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
½ tl suolaa
1 tl (dijonin)sinappia
mintun- tai persiljanlehtiä

Huuhtaise kaalit ja leikkaa neljään osaan. Leikkaa lohkot ohuiksi suikaleiksi ja siirrä kulhoon. Puserra joukkoon sitrusmehua ja ripauta suolaa. Sekoittele kahdella lusikalla nostellen.

Sekoita kastikkeen ainekset ja tarkista maku. Yhdistä kastike kaalisalaattiin ja siirrä colewslaw peitettynä jääkaappiin vetäytymään.

Lisää salaattiin huuhdottuja, suikaloituja retiisejä tai nippuporkkanoita.

Salaatti sopii oikeastaan kaiken kesäruuan kaveriksi: lihalle, kalalle, makkaralle, kasvisruualle ja erityisesti kaikelle grillatulle ja savustetulle ruualle. Oikein hyvältä salaatti maistuu sellaisenaankin välipalana.

Pirjon paras perunasalaatti

1 kg varhaisperunoita
1 nippu retiisejä
2 nippusipulia
2 maustekurkkua
2 rkl kapriksia

Kastike
6 rkl rypsiöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vettä
2 tl (dijonin)sinappia
1 tl hunajaa
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia

Keitä varhaisperunat hyvin harjattuina suolalla maustetussa vedessä. Siirrä jäähtymään.

Mittaa kastikkeen aineet pieneen, kannelliseen lasitölkkiin. Lisää valkosipuli kuorittuna ja mikroteräraastimella raastettuna ja ravista ainekset sekaisin.

Huuhtele ja viipaloi retiisit. Ota myös pienet, virkeät naatit talteen. Huuhtele sipulit ja leikkaa vinottain viipaleiksi. Leikkaa kurkut pitkittäin neljään osaan ja paloittele.

Paloittele perunat kulhoon. Lisää joukkoon retiisi- ja sipuliviipaleet sekä kurkkupalaset ja kaprikset. Lisää salaattiin myös retiisinlehtiä.

Valele kastike salaattiseokseen ja kääntele varovasti kahdella lusikalla. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja saksi pinnalle tuoretta ruohosipulia.

Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista. Toinen vaihtoehto on pilkkoa perunat heti lämpiminä, lisätä kastike ja muut ainekset mukaan ja syödä salaatti haaleana.

Ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Kuva: Pirjo Toikkanen
Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye