Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus

Maanmittauslaitos yhdessä 27 partnerin ja 20 muun yhteistyökumppanin kanssa muodostavat Paikkatietoinnovaatiohubin (The Location Innovation Hub LIH). Sen tavoitteena on laajentaa paikkatiedon eli sijaintiin liittyvän tiedon hyötykäyttöä palveluissa, uudessa liiketoiminnassa ja teknologiassa sekä tuottaa näiden avulla uusia hyötyjä yhteiskunnalle.
Työ- ja elinkeinoministeriö valitsi Suomen ehdokkaat, joiden joukosta Euroopan Komissio valitsi Paikkatietoinnovaatiohubin sekä kolme muuta hubia EU:n digitaaliseen innovaatiohubiverkostoon. Ne toimivat digi-investointeja sekä yritysten ja julkisen sektorin digitalisaatiota vauhdittavina palvelukeskuksina. Toiminta Paikkatietoinnovaatiohubissa käynnistyy vuonna 2023.
Suomessa on jo valmiiksi vahvaa paikkatiedon osaamista. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI sijoittui suomalaisten tutkimuslaitosten ykkössijalle Suomen akatemian teettämässä tieteen vaikuttavuutta seuraavassa Tieteen tila -tilastossa.
Tukea yrityksille, innovaatioita ja etuja uusista teknologioista
Paikkatietoinnovaatiohubin vahvuutena on laaja verkosto, joka koostuu niin yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja yliopistoista kuin julkisesta sektoristakin.
- Mukana on Suomen paikkatietoalan huipputekijät, mikä luo yrityksille ja julkiselle sektorille erinomaisen tilaisuuden kehittää uusia innovaatioita. Se tukee paikkatietopoliittisen selonteon mukaista tavoitetta kehittää Suomeen maailman innovatiivisin ja turvallisin paikkatiedon ekosysteemi, kertoo Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen.
- Paikkatietoinnovaatiohubin verkosto ulottuu Eurooppaan ja laajemmin myös maailmalle. Tästä verkostosta on etua digitaalisten kaksosten kehittämisessä sekä rahoituksen hakemisessa.
Paikkatiedosta ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen haasteisiin
Paikkatietoinnovaatiohubi vahvistaa Suomen kyvykkyyttä paikkatiedon käytössä kokoamalla yhteen alan osaajat. Se tarjoaa niin teknistä kuin liiketoiminnankin tukea paikkatiedon hyödyntämiseen. Se myös muodostaa paikkatiedon testialustoja laajasti sisätilapaikannuksesta, automaattiajoneuvojen testiympäristöihin sekä digitaalisia testidatoja. Lisäksi se kehittää paikkatieto-osaamista tekoälyn ja kyberturvallisuuden aloilla. Paikkatietoinnovaatiohubi tarjoaa verkostoja myös Eurooppaan ja sen ulkopuolelle.
Paikkatietoon perustuvat innovaatiot tuovat mukanaan mahdollisuuksia niin uudelle liiketoiminnalle kuin lukuisiin yhteiskunnan tarpeisiin. Hyötyjä saadaan muun muassa digitaalisista kaksosista eli digitaalisesti mallinnetuista reaalimaailman kohteista.
- Pitkän aikavälin visionamme on kehittää data avaruuksia, kuten digitaalisia kaksosia. Niiden avulla yritykset voivat kehittää uusia ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen lukuisiin haasteisiin. Lisäksi Paikkatietoinnovaatiohubin laaja verkosto tarjoaa ideaalin ympäristön uusien sovellusten testaamiseen, kertoo yli-insinööri Antti Jakobsson Maanmittauslaitoksesta.
Katso Paikkatietoinnovaatiohubin yhteistyökumppaneiden lista täältä, valitse välilehti Candidate European DIHs and ja etsi LIH.
Yhteyshenkilöt
Jarkko Koskinen, ylijohtaja, Paikkatietokeskus 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Antti Jakobsson, yli-insinööri 050 5994123, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme