Hoida hyönteisten pistot oikein

Hyönteisten pistojen aiheuttama kutina ja kipu ovat jokaiselle tuttuja. Osa ihmisistä reagoi voimakkaammin hyönteisten pistoihin ja puremiin. Pureman aiheuttama reaktio kestää ihmisestä riippuen minuuteista tunteihin ja herkimmillä jopa useisiin päiviin.
”Hyönteisen myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa puremasta normaalin myrkkyreaktion lisäksi allergisen reaktion. Allerginen reaktio on tyypillisesti voimakkaampi ja pitkäkestoisempi kuin myrkkyreaktio”, proviisori Rami Kivistö Yliopiston Apteekista kertoo.
Hyönteisten pistoja hoidetaan oireiden mukaan. Kutinan hillitsemisessä auttavat antihistamiinipuikko, -tabletit ja kortisonivoide. Kutinan rauhoittamiseen kannattaa kokeilla myös kylmää. Puremakohtaa voi painella esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella.
Kutiavan paukaman raapimista kannattaa välttää, sillä ihon rikkoutuminen pidentää paranemisaikaa. Jos iho on jo vaurioitunut raapimisesta, puremaa voi hoitaa antibakteerisella ja viilentävällä voiteella.
”Jos on allerginen hyttysen puremille ja saa puremista joka kesä voimakkaat reaktiot, on järkevää ottaa antihistamiinitabletti jo hieman ennen luontoretkeä tai mökkireissua”, Kivistö sanoo.
Toimi näin, jos ampiainen pistää
Ampiaisen ja mehiläisen pistot aiheuttavat kipua, kuumotusta ja turvotusta. Piston oireiden lievittämiseen auttaa tarvittaessa hydrokortisonia sisältävä kyytabletti.
Osa ihmisistä on allergisia ampiaisen pistoille, jolloin pisto voi olla hengenvaarallinen. Pistolle allergisen henkilön tulee pitää mukanaan adrenaliinikynää, jonka lääkäri tarvittaessa määrää reseptillä.
Ampiaisen pisto voi kuitenkin aiheuttaa myös muille kuin allergikoille voimakkaita oireita. Pistot pään ja kaulan alueelle voivat olla vaarallisimpia.
”Jos ampiainen pistää suun tai kaulan alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, tulee soittaa hätänumeroon. Lääkäriin hakeutuminen voi olla tarpeen myös, jos ampiainen pistää pientä lasta tai vanhusta tai jos pistoja on useita”, Kivistö sanoo.
Lisätietoa:
Rami Kivistö
Proviisori, Yliopiston Apteekki
puh. 09 5420 4701
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Apteekkitalouteen esitetyt lakimuutokset vääristävät kilpailua1.7.2025 09:33:13 EEST | Tiedote
Uusi lakiesitys apteekkiverosta vääristää apteekkien välistä kilpailua ja syrjii räikeästi Yliopiston Apteekkia. Yliopiston Apteekin apteekkivero on 43 % ja kilpailevan apteekin apteekkivero 0 % lääkemyynnin myyntikatteesta. Apteekkiveron tulisi olla tasavero.
Mitä lääkelaukkuun kannattaa varata kesäreissulle mukaan?23.6.2025 09:41:35 EEST | Tiedote
Kesällä moni viettää aikaa mökillä, veneellä, telttaillen tai muuten retkeillen. Asiantuntijamme vinkkaa, mitä on hyvä varata mukaan haavereiden tai pienten sairastumisten varalta.
Yliopiston Apteekki valittaa tietosuojavaltuutetun päätöksestä hallinto-oikeuteen4.6.2025 09:51:29 EEST | Tiedote
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tänään 4.6.2025 päätöksensä selvityksestä, joka kohdentuu laajasti suomalaisiin verkkoapteekkeihin. Yliopiston Apteekin verkkoapteekille määrätty seuraamusmaksu koskee kahta palvelua, jotka Yliopiston Apteekki on poistanut käytöstä vuonna 2022. Muiden verkkoapteekkien osalta tietosuojavaltuutetun selvitys vielä jatkuu.
Älä heitä roskiin: palauta lääkejäte apteekkiin20.5.2025 10:47:05 EEST | Tiedote
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Älä heitä lääkkeitä roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Näin suojaudut auringolta6.5.2025 10:56:35 EEST | Tiedote
Keväällä ja kesän kynnyksellä UV-indeksi kohoaa, vaikkei lämpötila nousisi vielä kovin korkeaksi. Talven jälkeen aurinkoon tottumaton iho on erityisen tärkeää suojata auringolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme