Porokolarista paliskunnille ilmoittava hälytysjärjestelmä uudistuu

Liikennevahinkoarviomiehen tehtävänä on huolehtia loukkaantuneen poron jäljittämisestä, vahingonkorvausilmoituksen tekemisestä ja poronomistajan tiedottamisesta. Porokolari-palvelun avulla tieto kolarista tulee reaaliaikaisesti arviomiehen matkapuhelimeen suoraan hätäkeskukselta, ilman turhia välikäsiä.
- Poronomistajille, paliskunnille, hälytyskeskuksille ja poliisille järjestelmä tuo konkreettista hyötyä, kun tieto kolarista saadaan nopeasti ja helposti oikealle henkilölle. Järjestelmässä on myös eläintensuojelullinen, kärsimystä vähentävä näkökulma, kun loukkaantunut eläin päästään tarvittaessa lopettamaan nopealla aikataululla, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu.
Uuden järjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Liikennevakuutuskeskus, joka korvaa keskitetysti kolareissa menetetyt porot omistajille. Vuosittain liikennevahingoiden seurauksena korvataan yli 4 000 poroa ja keskimääräinen korvaus on lähes 900 euroa. Liikennevakuutuskeskus vastaa järjestelmän kehittämisestä, jotta palvelun toimintavarmuus voidaan taata myös jatkossa ja porovahinkojen korvausprosessi saadaan pidettyä sujuvana
- Porokolari-järjestelmä korvaa aiemmin käytössä olleen järjestelmän, joka oli kehitetty yksityisen toimijan voimin. Uusi järjestelmä on toiminnallisuudeltaan ja sisällöltään pitkälti entistä vastaava, mutta siinä on muutamia toiminnallisia parannuksia edelliseen verrattuna. Käyttäjä esimerkiksi näkee hälytyspaikan Maanmittauslaitoksen maastokartalta ja voi siirtää tiedot puhelimen omaan karttasovellukseen. Lisäksi käyttäjä voi siirtää hälytyksen seuraavalle hälytysringissä olevalle, jos ei itse pääse paikalle, Tuulensuu kertoo.
Ennakointi voi estää kolarin
Poronhoitoalueella ajettaessa on syytä kiinnittää huomio omaan ajotapaan ja -nopeuteen. Vauhti tulee suhteuttaa ajo-olosuhteisiin, ja kun näkee poron, vauhtia on syytä hiljentää entisestään. Porot ovat ennalta arvaamattomia, ja ne eivät usein liiku yksin.
Porokolarin sattuessa on tärkeää estää lisävahinkojen syntyminen. Varoituskolmion avulla voi varoittaa muita tiellä liikkujia. Jos kolarissa on loukkaantunut ihmisiä, heidän ensiavustaan tulee huolehtia ja soittaa hätäkeskukseen (112). Ilmoitus hätäkeskukseen on tehtävä aina, jos kolhaisee poroa, vaikka eläin jatkaisi matkaansa, koska se on todennäköisesti loukkaantunut. Eläintä ei saa jättää kärsimään. Jos eläin on kuollut, ruho siirretään pientareelle ja paikka merkitään mahdollisimman näkyvästi. Mahdolliset henkilö- tai omaisuusvahingot ilmoitetaan omaan vakuutusyhtiöön.
Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi
Lisätiedot Porokolari-järjestelmästä:
Liikennevakuutuskeskus, korvauspäällikkö Antti Tuulensuu: 040 450 4671, antti.tuulensuu(@)liikennevakuutuskeskus.fi
Liikennevakuutuskeskus viestintä, 040 450 4700
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus
Vuokraskuuttien aiheuttamat kolarit korvataan liikennevakuutuksesta19.6.2025 11:55:36 EEST | Tiedote
Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla tulee olla lakisääteinen liikennevakuutus. Jos vuokralaudalla kolaroi, vakuutus korvaa vahingot. Viime päivinä julkisuudessa on ollut tapaus, jossa alaikäinen lapsi törmäsi vuokratulla sähköpotkulaudalla henkilöautoon. Vuokraskuutilla aiheutetut vahingot korvataan ensisijaisesti laudan liikennevakuutuksesta, eikä laudan kuljettaja ole lähtökohtaisesti korvausvelvollinen.
Miksi sähköpotkulaudan vuokrayhtiöllä on väliä onnettomuustilanteessa?17.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat liikennevakuutettaviksi viime vuonna. Lakimuutoksen tavoitteena oli hillitä yhteiskunnalle tulevia kustannuksia onnettomuuksista, kun korvaukset oli tarkoitus maksaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta. Tässä ei ole kuitenkaan onnistuttu odotetusti. Elokuussa voimaan tuleva liikennepalvelulaki tarjoaa uudenlaisia ratkaisuja tilanteeseen.
Tieliikenteessä sallitut sähköpyörät eivät yleensä vaadi liikennevakuutusta22.5.2025 06:09:00 EEST | Tiedote
Valtaosa Suomessa myytävistä sähköpyöristä on tieliikenteeseen soveltuvia sähköavusteisia pyöriä, joita ei liikennevakuuteta. Viime kesän lakiuudistus toi vakuuttamisvelvollisuuden piiriin lähinnä tieliikenteeseen soveltumattomia sähköpyöriä.
Moottoripyörien liikennevahingoista aiheutuu erittäin kalliita henkilökorvauksia2.5.2025 06:23:00 EEST | Tiedote
Moottoripyöräonnettomuuksien keskimääräiset henkilökorvaukset ovat merkittävästi suuremmat kuin muissa ajoneuvoluokissa. Erilaisten moottoripyörätyyppien välillä on suuria eroja vahinkotiheydessä ja korvausten määrissä, ilmenee Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksesta.
Sähköpotkulaudalle voi napsahtaa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu9.4.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Viime kesäkuussa voimaan tullut liikennevakuutuslain uudistus toi osan sähköpotkulaudoista vakuuttamisvelvollisiksi. Vakuutusta ei kuitenkaan ole otettu kaikille niille laudoille, joilla se pitäisi olla, ja seurauksena voi olla jopa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu. Vakuuttamattomien lautojen aiheuttamista vahingoista on jo tullut Liikennevakuutuskeskukselle vahinkoilmoituksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme