Vaasan Sähkö Oy

Yhdellä investoinnilla hukkalämpöä lähes 2 000 omakotitalon tarpeisiin

Jaa
Vaasan Sähkö rakennuttaa Påttin jätevedenpuhdistamon yhteyteen laitoksen, joka ottaa talteen hukkalämpöä puhdistetusta jätevedestä. Lämpö käytetään kaukolämpöverkossa ja se kattaa lähes 2 000 omakotitalon lämmöntarpeet. Se riittää näin ollen kaikkien Vaasan Sähkön kaukolämpöverkossa olevien omakotitalojen lämmitykseen.
Påttin jätevesipuhdistamo (c) Vaasan Vesi
Påttin jätevesipuhdistamo (c) Vaasan Vesi

Hukkalämmön käyttö kaukolämpöverkossa on hyvä esimerkki kiertotaloudesta. Tässä kyseisessä ratkaisussa hyödynnetään kotitalouksista jätevesipuhdistamoon kulkeutuvan veden lämpöenergia lämmönlähteenä. Laitoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 lopussa, ja se tukee sekä Vaasan Sähkön että Vaasan kaupungin tavoitteita hiilineutraaliudesta tämän vuosikymmenen aikana.

Ratkaisulla on myös kaukolämmön kustannuspainetta tasapainottava vaikutus.

- Laitos takaa sen, että kaukolämpömme hinta pysyy kilpailukykyisenä. Kun kaukolämpö tuotetaan puhtaasti, ei hinnoitteluun vaikuta esimerkiksi päästömaksut, toteaa Vaasan Sähkön kaukolämpöjohtaja Markus Tuomala.

Laitokseen asennetaan kaksi lämpöpumppua, jotka vuodessa ottavat talteen 50–60 gigawattituntia lämpöä. Sillä lämmitetään koteja ja käyttövettä.

Kyseessä on Vaasan Sähkön investointi, eikä ratkaisu siis vaikuta vesi- tai jätevesimaksuihin.

- Hyödyntämättömänä puhdistetun jäteveden lämpö johdetaan mereen, kertoo Vaasan Veden instrumenttiteknikko Timo Auranen Påttin jätevedenpuhdistamolta.

- Uuden lämpöpumppuratkaisun myötä pääosa jäteveden lämmöstä saadaan hyötykäyttöön kaukolämpönä.

”Nopein tapa siirtyä päästöttömään aikakauteen”

Kaukolämmön tuotantoon kohdistuva muutos on tehokas tapa pienentää asukkaiden hiilijalanjälkeä. Lähes 2 000 kotia siirtyy kertaheitolla vihreän lämpöenergian piiriin.

- On parempi investoida yhteen tehokkaaseen lämpöpumppulaitokseen sen sijaan, että parituhatta omakotitalo-omistajaa alueellamme joutuisi itse vaihtamaan lämmityksensä päästöttömäksi, toteaa Tuomala.

- Kaupungeissa kaukolämpö on nopein tapa siirtyä päästöttömään aikakauteen. Olemassa olevan verkoston avulla saadaan aina tehokkaasti käyttöön parasta saatavilla olevaa teknologiaa, ilman yksittäisten kiinteistöjen omia, tulevaisuuden tarpeisiin perustuvia investointeja.

Tuleva ratkaisu on myös tärkeä osa Vaasan alueen energiaomavaraisuutta.

- Påttin jätevedenpuhdistamon nykyinen lämpöpumppu on mitoitettu puhdistamon tarpeisiin. Uuden lämpöpumppulaitoksen käyttöönoton jälkeen sille löytyy toivottavasti jatkokäyttöä. Kiinnostuneet voivat yhteydessä Vaasan Veteen, vinkkaa Auranen.  

Tietoa hankkeesta

Mitä: Hukkalämmön talteenotto puhdistetusta jätevedestä
Hinta: n. 11 miljoonaa euroa
Tuki: Työ- ja elinkeinoministeriön investointituki 1,9 miljoonaa euroa
Energian määrä: 50–60 gigawattituntia (GWh) lämpöä/vuosi
Suunniteltu käyttöönotto: vuonna 2024

Påttin jätevedenpuhdistamossa puhdistetaan koko Vaasan kaupungin jätevedet sekä osa naapurikuntien Mustasaaren ja Maalahden jätevesistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Påttin jätevesipuhdistamo (c) Vaasan Vesi
Påttin jätevesipuhdistamo (c) Vaasan Vesi
Lataa
Påttin jätevesipuhdistamon sula-alue (c) Vaasan Vesi
Påttin jätevesipuhdistamon sula-alue (c) Vaasan Vesi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye