Pohjoismaisen ruuan juhlaa Emblassa – Suomella vahva edustus kilpailussa – voiton nappasivat Tanska, Norja ja Ruotsi

Tuomariston palkintokriteereissä kiinnitettiin huomiota kestävyyteen, inspiraatioon, alkuperäisyyteen, rehellisyyteen ja pohjoismaiseen tunnettavuuteen.
Kilpailusarjojen voittajat:
Pohjoismainen ruuantuottaja: Fredriksdals Kirsebærvin, Tanska
Pohjoismainen ruokayrittäjä: Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Ruotsi
Pohjoismainen ruoka-artesaani: Undredal Stølsysteri, Norja
Pohjoismainen ruokaviestijä: Det Grønne Museum, Tanska
Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja: The Junk Food Project, Tanska
Pohjoismainen ruokakohde: Kvitnes Gård, Norja
Pohjoismaista ruokaa lapsille ja nuorille: Geitmyra Credo, Norja
Pohjoismaisen ruokakulttuurin nousukausi
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan pohjoismainen ruokakulttuuri elää vahvaa nousukautta. Jokainen osallistujamaa erottautui erinomaisilla edustajilla, joista muutama valikoitui palkinnonsaajiksi.
- Voimme olla ylpeitä rikkaasta ja eteenpäin katsovasta pohjoismaisesta ruokakulttuurista. Erityisen ylpeitä olemme toki suomalaisista osallistujista, jotka ovat vahvassa roolissa ylläpitämässä suomalaisen ruuan näkyvyyttä Pohjolassa.
- Kilpailun jury oli yllättynyt kilpailun kovasta tasosta, mikä kielii siitä, että pohjoismainen ruokakulttuuri on vahvassa nousussa maailmalla, kertoo Siivonen.
Kilpailusarjojen voittajien esittely
Pohjoismainen ruokatuottaja: Fredriksdals Kirsebærvin, Tanska
Fredriksdals Kirsebærvinin luonnonmukaisesti valmistettua viiniä käytetään Euroopan parhaimmissa ravintoloissa. Kirsebærvin on innovatiivisesti pyrkinyt maksimoimaan oman satomääränsä hyödyntäen samalla luonnollista fermentaatioprosessia. Tuottajan oma visio on ollut tuottaa kaikkein autenttisinta viiniä Tankassa. Lopputuote osoittaa sen, että laadukasta kirsikkaviiniä on mahdollista tuottaa Tanskassa.
Pohjoismainen ruokayrittäjä: Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Ruotsi
Andreas Sundgren on osoittanut erityistä sitkeyttä tuottaessaan luonnollisen makeaa siideriä olosuhteissa, joissa kukaan ei uskonut tämän olevan mahdollista. Pitkä ja kylmä talvikausi, kova työ ja terroir-omenat ovat kuitenkin luoneet yhdistelmän premium-tuotteita. Pohjoiset markkinat ovat jo vuosien ajan himoinneet paikallisia viinituotteita kyseiseltä alueelta, ja vihdoin voimme sanoa, että tarjonta vastaa kysynnän asettamat vaatimukset ylivoimaisesti.
Pohjoismainen ruoka-artesaani: Undredal Stølsysteri, Norja
Tämä palkinto myönnettiin ruoka-artesaanille, jonka pohjoismaiset juuret ja traditiot ovat erityisen kunnioitettavat. Nämä yrittäjät ovat aloittaneet pohjoismaisen juuston tuotannon uuden aallon. Se on luonnut uutta lisäarvoa ja työmahdollisuuksia monille sekä uudenlaista markkinatilaa juustoalalle. Omaan unelmaan ja kovaan työhön perustuva juuston valmistus tapahtuu maailman perintökohteessa, josta nousee yksi tärkeimmistä pohjoismaisista juustoartesaaneista.
Pohjoismainen ruokaviestijä: Det Grønne Museum, Tanska
Isketään kädet saveen! Voittaja on elävä museo, missä tietämys ja aktiviteetit kohtaavat elävän historian tarinankerronnan muodossa. Museo tuo yhteen ja levittää tietoa monenlaisille ihmisille – lapsista monen alan ammattilaisiin. Tämä tietopankki tarjoaa mahdollisuuden kaiken ikäisille oppia uutta, ja on avoinna kaikenlaisille vieraille, unohtamatta vierailijoiden erityistarpeita.
Pohjoismaista ruokaa kaikille: The Junk Food Project, Tanska
Voittajaprojekti tarjoaa ruokaa erityisryhmälle, ihmisille, jotka elävät yhteiskunnan reunalla. Ruoka valmistetaan huomioiden kodittomien erityisruokavaliotarpeet. Projektilla on monenlaisia sosiaalisia ulottuvuuksia: kodittomat ja nuoret, jotka valmistautuvat työmarkkinoille osallistumalla ruuan valmistukseen. Tämän lisäksi kestävyys on projektin ytimessä. Ruokaa valmistetaan isolle määrälle ihmisiä, jonka lisäksi valmistuksessa käytetään hävikkiruokaa vaikuttaen näin positiivisesti koko yhteiskuntaan.
Pohjoismainen ruokakohde: Kvitnes Gård, Norja
Arktinen alue on erilaisten kulttuurien punos, jossa on selvitty iät ajat tietoa, taitoa, resursseja ja perinteitä jakamalla. Arktinen luonto ja lyhyt kasvukausi määrittävät tarjolla olevien tuotteiden valikoiman kohteessa. Vierailijat, jotka etsivät alkuperäistä pohjoismaista kokemusta saavat ainutlaatuisen kokemuksen. Voittaja, Kvitnes Gård tarjoaa paikallista ruokaa, jonka tuottaminen perustuu kiertotalouteen ja holistiseen maankäyttöön sekä viljelyyn. Omalla työllään voittaja tekee pohjoismaalaiset ylpeiksi omasta tarjonnastaan ja toimii samalla inspiraationa muille pohjoismaalaisille lokaatioille.
Pohjoismaista ruokaa lapsille ja nuorille: Geitmyra Credo, Norja
Hyödyntämällä inspiroivaa yhteistyötä ja kumppanuuksia, on kyseinen voittaja onnistunut luomaan pohjoismaisen ruokahubin, joka toimii oppimisympäristönä lapsille ja nuorille toimien samalla pohjoismaisen gastronomian kasvuympäristönä tuleville sukupolville.
Lisätietoja kilpailusta ja kilpailun verkkosivut täällä: https://emblafoodaward.com/
Kuvia kilpailusta löytyy täältä: https://www.espen-solli.com/gallery-collection/EmblaMatpris/C0000_psszqvAZqE Kuvat ovat vapaasti käytettävissä.
--------
Lue myös:
Pohjoismainen ruoka on tunnettu puhtaista raaka-aineista, jotka yhdessä maanläheisten ja aromaattisten makujen kanssa luovat hienostuneen ja laadukkaan yhdistelmän, joka tunnetaan pohjoismaisena ruokana.
Embla -pohjoismainen ruokakilpailu
Embla on perustettu juhlistamaan ja vahvistamaan yhteistä pohjoismaista ruokaan perustuvaa identiteettiä ja kulttuuria sekä nostamaan kiinnostusta pohjoismaista ruokaa kohtaan maailmalla. Palkinnot myönnetään joka toinen vuosi. MTK on ollut vahvasti mukana Emblan toiminnassa pyrkien näin nostamaan suomalaisen ruuan mainetta muualla Pohjoismaissa sekä maailmalla.
Tuottajajärjestöt Emblan takana
Embla palkintojen taustalla on kuusi maataloustuottajaorganisaatiota, jotka yhdessä muodostavat Pohjoismaisten maanviljelijöiden keskusyhdistyksen (Nordic Farmers’ Association’s Central Council (NBC). Hanketta tukemassa on myös Pohjoismainen ministerien neuvosto, joka on mukana Nordic Food III -ohjelmassa. Oslossa 20.6.2022 järjestetyn palkintoseremonian järjestävänä tahona toimi Norjan maataloustuottajien liitto. Kyseessä oli kolmas kerta, kun palkinnot jaettiin.
Lisätietoja: ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme