Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä, mutta laskusuunnassa

Jaa
Pienten ja keskikokoisten järvien vedenkorkeudet ovat Etelä-Savossa laskusuunnassa. Kevättulva oli tänä vuonna monin paikoin keskimääräistä suurempi, minkä vuoksi vedenkorkeus on edelleen usealla järvellä ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Myös kesäkuun runsaat sademäärät ovat hidastaneet vedenpintojen laskua. Suurien järvien, eli Saimaan ja Puulan, nousu on vähitellen pysähtymässä, ja vedenpinta kääntyy heinäkuussa laskuun. Pintavedet ovat olleet ajankohtaan nähden viileitä viime päiviin saakka, mutta nyt lämpenemään päin.
Sininen järvenselkä. Kuva: Petri Nieminen. Vapaa julkaistavaksi.
Sininen järvenselkä. Kuva: Petri Nieminen. Vapaa julkaistavaksi.

Mäntyharjun reitillä runsaasti vettä

Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 15 cm keskimääräistä ylempänä. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 25 cm keskimääräistä korkeampi. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on 26 m3/s, joka on ajankohtaan nähden noin 7 m3/s keskimääräistä enemmän.

Kissakosken voimalaitoksen keskimääräistä tasoa suuremmista juoksutuksista (noin 40 m3/s) huolimatta Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä 10 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä (NN+94,74 m). Juoksutusten myötä Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on nyt 43 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä.

Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on myös 15 cm ja siihen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 4 cm ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on 11 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä.

Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 13 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä.

Saimaalla vedenkorkeus vasta kääntymässä laskuun

Vuoksen vesistöalueella Saimaa on 24 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+76,17 m). Vedenpinta on kääntymässä hiljalleen laskuun pysyen kuitenkin todennäköisesti koko kesän tavanomaista ylempänä. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus 4 cm ylempänä kuin keskimäärin

Pohjavedenkorkeudetkin ovat ylhäällä

Myös pohjavesimuodostumien pinnankorkeus on monin paikoin ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeammalla, mutta kesäajalle tyypillisesti laskusuunnassa.

Järvien pintaveden lämpötilat vielä viileitä

Järvien pintaveden lämpötilat ovat maakunnan havaintoasemilla tällä hetkellä ajankohtaan nähden vielä hieman keskimääräistä kylmempiä, vaikkakin viime päivien lämpimän sään johdosta alkaneet ripeästi lämmetä.

Kyyveden pintaveden lämpötila oli 23.6. Haukivuorella 17,1 astetta ja vastaavasti Haukivedellä Savonlinnan Oravissa 15,7 astetta. Kyyvedellä lukema on 0,3 ja Haukivedellä 0,5 astetta alhaisempi kuin keskimäärin järvien havaintohistoriassa tähän aikaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 204


Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 211

Kuvat

Sininen järvenselkä. Kuva: Petri Nieminen. Vapaa julkaistavaksi.
Sininen järvenselkä. Kuva: Petri Nieminen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Seuranta-asemien perusteella Etelä-Savon jäätilanteessa ei ole muutosta, virtapaikkojen sulaminen jatkunut21.3.2024 14:51:38 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 44–52 senttimetrin välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 5–10 senttiä keskimääräistä paksumpaa.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Itä-Suomen yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta 107 miljoonaa euroa vuonna 202321.3.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Uuden oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) käyttöönotto vuonna 2023 lisäsi merkittävästi Etelä-Savon ELY-keskuksen mahdollisuuksia myöntää yrityksen kehittämisavustusta itäsuomalaisille yrityksille. ELY-keskus myönsi vuoden 2023 aikana itäsuomalaisille yrityksille ja yhteisöille yhteensä 107 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye