Suomen Vuokranantajat ry

Suomen Vuokranantajien kaupunkiranking 2022: Tampere edelleen asuntosijoittajien ykköskaupunki

Jaa
Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin ykköskaupunki on jo toista kertaa peräkkäin Tampere. Myös Turku ja Vantaa pysyivät viime vuoden tapaan kärkikolmikossa. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Vuokra-asuntojen kysynnässä on vahvoja merkkejä palautumisesta koronapandemian jälkeen, mutta kiinnostus uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan on puolestaan laskussa. Heikko vuokrakehitys sekä nousevat hoito- ja korkokulut heikentävät asuntosijoittamisen kannattavuutta.

Kaupunkirankingin muuttumattoman kärkikolmikon lisäksi vertailussa menestyivät Suomen kuusi suurinta kaupunkia, jotka kaikki sijoittuivat kymmenen parhaan joukkoon. Keskisuurista kaupungeista parhaiten pärjäsi Kuopio. Uutena kärkikymmenikköön nousi Kajaani. Vertailun viimeisenä pysyi edelleen negatiivisesta väestökehityksestä kärsivä Kouvola.

”Tampereen kasvu ja kehitys on ollut viime vuosina vahvaa. Koronapandemia ei näyttäisi lainkaan vaikuttaneen tuoreen ratikkakaupungin kasvutrendiin, kun taas esimerkiksi Helsingissä väestönkasvu on hidastunut voimakkaasti. Yleisesti sekä Tampereella että vertailun kakkoskaupungissa Turussa pandemian vaikutukset asuntojen vuokrakehitykseen ja markkinointiaikoihin ovat olleet hyvin maltilliset pääkaupunkiseutuun verrattuna”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan pidemmän aikavälin kehitystekijöiden valossa pääkaupunkiseutu on silti edelleen kiinnostava alue asuntosijoittamisen näkökulmasta, vaikka vuokrataso on ollut historiallisesti laskussa kaksi perättäistä vuosineljännestä ja asuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä.

”Pääkaupunkiseudulla korkeat neliöhinnat suhteessa vuokriin tarkoittavat pienempää vuokratuottoa, mutta pitkässä juoksussa asuntojen arvokehitykseen sekä uuden vuokralaisen löytämiseen liittyy todennäköisesti vähemmän riskejä. Asuntosijoittamisessa aikajänne on tavallisesti pitkä, ja siksi lyhyen aikavälin kannattavuuden ohella keskeinen merkitys on asuntomarkkinan pidempiaikaisilla trendeillä”, Rokkanen toteaa.

Vuokralaiset palaamassa – asuntosijoittajat kaikkoamassa?

Kaupunkirankingin lisäksi Suomen Vuokranantajat on julkaissut tuoreen vuokramarkkinakatsauksen, joka on tehty yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa. Katsaus sisältää yleisen analyysin lisäksi tarkemmat arviot ja tilastot Suomen 26 suurimman kaupungin vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä.

”Vuokramarkkina on lähtenyt palautumaan kohti normaalimpaa tilannetta poikkeuksellisten pandemiavuosien jälkeen. Markkinoille tulevien uusien kohteiden määrä on kääntynyt kevään aikana laskuun ja markkinointiajat ovat alkaneet lyhentymään; loppukeväästä ne olivat koko maassa lyhyemmät kuin viime vuonna minään ajankohtana”, sanoo liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comilta.

Samaan aikaan kun vuokra-asuntojen kysyntä on palautumassa, on ilmassa merkkejä niiden tarjonnan kasvun hiipumisesta. Vuokrien heikko kehitys sekä arviot korkojen ja hoitokulujen noususta ovat laskeneet kiinnostusta asuntosijoittamista kohtaan. Suosion kasvun taittumisesta kertovat sekä Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometri että Suomen Pankin tilastot pankkien luotonannosta. Maalis-huhtikuussa sijoitusasuntolainoja nostettiin neljännes vähemmän kuin vuosi sitten.

”Kulut ja korot nousevat PTT:n arvion mukaan lähivuosina vuokria nopeammin. Tämä luonnollisesti laskee asuntosijoittamisen kannattavuutta ja houkuttelevuutta. Sijoittajakysynnän hiipuminen yhdessä rakennusalan materiaalipulan ja kustannushaasteiden kanssa näkyy todennäköisesti asuntotuotannon hiipumisena loppuvuoden aikana. Muutaman vuoden kulutta tämä taas voi heijastua vuokra-asuntomarkkinan kiristymisenä ja vuokrien nopeampana nousuna”, arvioi Sakari Rokkanen.

Kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin. Vertailussa on mukana yhteensä 27 kaupunkia, joille PTT on laskenut huoneistotyypeittäin ennusteet vuosien 2022–2025 keskimääräiselle vuosittaiselle arvonnousulle ja vuokratuotolle ennen veroja.

Laajemmat aineistot PTT:n tuottotutkimuksesta ja Suomen Vuokranantajien Vuokramarkkinakatsauksesta ovat saatavilla ekonomisti Sakari Rokkaselta. Tutustu Vuokramarkkinakatsauksen koosteeseen tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye