Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät slopar avgiften för överföring av egenproducerad el till nätet: solpaneler ger större inbesparing

Dela
Vasa Elnät slopar överföringsavgiften för småskalig energiproduktion, vilket bland annat betyder att överskottsenergin från solpaneler framöver ger större nytta. Avgiften slopas tillsvidare.
Foto: Ann-Sofi Berg
Foto: Ann-Sofi Berg

Överföringen av överskottsel till elnätet har haft en liten avgift, 74 cent per megawattimme, dvs. 0,074 cent per kilowattimme. Ändringen ger med andra ord en liten inbesparing för den som producerar egen energi, men är framför allt ett sätt för bolaget att förenkla sina processer.

- Vi vill främja ett koldioxidfritt och elektrifierat samhälle samt utvecklingen av konsumenternas egen närproduktion, berättar Vasa Elnäts verkställande direktör Juha Rintamäki.

- Det här är ett sätt för oss att göra det enklare att dra nytta av solenergi. Ett annat exempel var vår lösning från i fjol när vi införde nettoberäkning på timbasis.

Ändringen träder i kraft 1.8.2022 och den gäller småskalig energiproduktion inom Vasa Elnäts område. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Ann-Sofi Berg
Foto: Ann-Sofi Berg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 150 personer och omsättningen år 2023 utgjorde ca 200 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye