Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n johtokunnan kriisikokous: EU:n kotieläinpalkkiot maksettava ajallaan

Jaa
MTK:n johtokunta vaatii maataloushallintoa maksamaan EU:n eläinpalkkiot suomalaistiloille normaalissa aikataulussa eli kuluvan vuoden loppuun mennessä

 Ruokaviraston ilmoittama maksatusten viivästyminen aiheuttaisi suurelle joukolle tiloja täydellisen kassakriisin. Tätä on mahdotonta hyväksyä, johtokunta totesi tiistai-iltana pitämässään kriisikokouksessa. Hallinto vaatii viljelijöiltä ehdotonta päivämäärien noudattamista. Samaa pitää vaatia myös hallinnolta, MTK:n johtokunta painottaa.

Ruokaviraston viimeviikkoinen ilmoitus EU:n eläinpalkkioiden maksatusten viivästymisestä on tyrmistyttävä. Eläinpalkkiot ovat vuoden tärkein tukimuoto erityisesti eteläisen Suomen nautakarjatiloille. Kustannusten rajun nousun vuoksi valmiiksi kriisissä olevat maito- ja nautatilat elävät nyt maksamattomien laskujensa kanssa epävarmuudessa kymmenien tuhansien eurojen tulovirrasta. Tälle epävarmuudelle on saatava nopea loppu, johtokunta vaatii.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) tekee MTK:n vaatiman ”tupatarkastuksen” Ruokavirastoon Seinäjoelle elokuussa. MTK:n johtokunta edellyttää, että viimeistään tuolloin saadaan myös sitova vahvistus eläinpalkkioiden maksamisesta ajallaan eli joulukuun aikana. Viljelijän on voitava luottaa, että maataloushallinto toimii sovitusti. Yllättävä ilmoitus eläinpalkkioiden viivästymisestä luo viljelijöiden keskuudessa yleistä epävarmuutta siitä, mikä järjestelmässä pettää seuraavaksi, johtokunta huomauttaa.

MTK:n johtokunta varoittaa suomalaisen kotieläintuotannon hallitsemattomasta alasajosta keskellä maailman pahenevaa ruokakriisiä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on johtamassa pitkään poikkeustilaan maailman ruoka- ja energiamarkkinoilla. Suomen etu vaatii nyt nopeaa, viisasta ja vastuullista toimintaa sekä päättäjiltä että ruokaketjun kaikilta toimijoilta.

Lisätietoja:

Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja Jyrki Wallin, MTK:n toiminnanjohtaja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme