Kainuussa palkittiin kaksi pitkäaikaista hydrologista mittaajaa
Tuomo Romppainen ja Otto Mäkäräinen ovat suorittaneet lumen syvyyden ja kosteuden mittauksia jo vuosikymmeniä: Romppainen vuodesta 1983 ja Mäkäräinen vuodesta 1971 alkaen. Mittaustulokset antavat tärkeää tietoa lumitilanteesta ja sen vaihtelusta etenkin nyt, kun ilmastonmuutoksen vaikutuksia kartoitetaan ja seurataan. Vuosikymmeniä kattava mittausaineisto on arvokas timantti, ja sen kerryttäminen ei olisi ollut mahdollista ilman vapaaehtoisia mittaajia.
Romppainen jatkoi lumilinjamittauksia isänsä jalanjäljissä Hyrynsalmella, kun taas Mäkäräinen otti Puolangalla vastaan hänelle tarjotut saappaat, kun tuttu mittaaja jäi uraltaan eläkkeelle. Kummankin lumilinja on säilynyt lähes samanlaisena, joskin Romppaisen linjalta on jätetty pois Ristisuon alue ja Mäkäräisen linjalla on tehty hakkuita. Romppaisen lumilinja on 1,5 kilometriä ja Mäkäräisen neljä kilometriä pitkä, ja lumilinjoille tyypillisesti niiden varrelle mahtuu monenlaista maastoa ja sen muotoa.
”Välineet eivät ole paljoa vuosien varrella muuttuneet”, Mäkäräinen naurahtaa. Edelleen lumen syvyys mitataan mittauskepillä ja kosteus lieriöpuntarilla. Romppainen sanoo tekevänsä mittaukset edelleen lumikenkäpatikalla, kun taas Mäkäräinen on siirtynyt suksista moottorikelkkaan, jolla mittausreissu hujahtaa nopeasti. Pysähdyksiä lumilinjan varrelle ehtii kertyä jokunen: syvyyttä mitataan 80–100 kertaa ja punnituksia tehdään kahdeksan.
Sekä Romppaisen että Mäkäräisen mielestä mittaukset ovat sujuneet sulavasti ja lunta on riittänyt talvesta toiseen.
”Vuoden 1989 talvi on jäänyt mieleen, koska silloin talvi oli todella luminen. Lumen syvyys oli parhaimmillaan 1,63 metriä”, Romppainen kertoo. Mittaustulokset lähetetään kirjeitse Helsinkiin Suomen ympäristökeskukselle. Romppainen sanoo jättävänsä kirjeen joko postilaatikkoonsa, josta postiauto nappaa sen matkaansa, tai lähikaupan kirjelaatikkoon. Mäkäräinen taas kertoo, että hänen vaimonsa Terttu hoitaa tulosten eteenpäin lähettämisen.
Lumen koostumus vaihtelee vuodenajan mukaan: esimerkiksi keväisin lumi on kosteimmillaan eli painaa paljon. Lumen määrä on pysynyt melko samanlaisena vielä toistaiseksi. Romppainen ja Mäkäräinen kuitenkin muistelevat kumpikin, että viimeisen muutaman vuoden aikana mittausten aloitus on venynyt marraskuulle, sillä lokakuussa lunta ei vielä ole ollut. Kuitenkin vasta myöhemmin nähdään, mihin suuntaan kokonaistrendi alkaa viettää ja myöhästyykö talvi pysyvästi. Sekä Romppaisen että Mäkäräisen uralle onkin ehtinyt mahtua jo monenlaista talvea.
”Kyllä tässä on tarkoitus jatkaa niin pitkään kuin terveyttä riittää”, Romppainen hymyilee, kun pohditaan tulevaa. Mäkäräinen taas vihjaa, että pikkuhiljaa olisi aika antaa saappaat taas eteenpäin. Puolangalle tarvitaan siis mittausten jatkaja, jotta arvokasta dataa saadaan jatkossakin.
Kainuun ELY-keskus kiittää vielä sekä Tuomo Romppaista että Otto Mäkäräistä pitkästä mittausurasta!
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
Yksikön päällikkö Jari Pesonen
p. 0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi
Ympäristösuunnittelija Pasi Toro
p. 0295 023 897, pasi.toro@ely-keskus.fi
Viestintäharjoittelija Veera Niutanen
p. 0295 023 515, veera.niutanen@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Hukkajoen raakkuesiintymän yliajoon liittyvän luontovahinkoasian hallintomenettely etenee27.6.2025 14:53:38 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on käynnistänyt luontovahingon korjaamiseen tähtäävän hallintomenettelyn, jossa tavoitteena on alueen palauttaminen vahinkoa edeltäneeseen tilaan.
Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle on annettu valvontaviranomaisen hallintopakkopäätös26.6.2025 12:45:49 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle hallintopakkopäätöksen, joka velvoittaa laitoksen saattamaan toimintansa ympäristöluvan mukaiseksi.
Kesän peltoalavalvonnat alkamassa26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus aloittaa heinäkuun alusta lähtien jokakesäiset maatiloilla tehtävät peltotukien tilavalvonnat.
Työttömyyden kasvu Kainuussa maan pienintä25.6.2025 08:00:08 EEST | Tiedote
Kainuussa oli toukokuun lopussa reilut 2 900 työtöntä työnhakijaa. Alueen työttömyys on kehittynyt maaliskuusta lähtien parempaan suuntaan. Työttömyysaste 9,8 % oli maan neljänneksi matalin. Avoimia työpaikkoja edelleen selvästi vuoden takaista vähemmän.
Valtion aluehallinnon palvelut Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla jatkossa Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:38:35 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Aluehallintovirastoista ja Valvirasta muodostetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle perustetaan Pohjois-Suomen elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat elinkeinot ja osaaminen, maaseutu ja ympäristö sekä liikenne. Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikka tulee olemaan Oulussa, ja toinen toimipaikka on Kajaanissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme