Lempeä

Lempeä Lämpö investoi puhtaaseen teknologiaan Rantasalmella

Jaa
Rantasalmella käynnissä oleva 820 000 € investointi johdattaa seutua kohti hiilineutraaliutta. Rantasalmen lämpölaitokselle rakennetaan savukaasupesuri ja apulauhdutin, jotka parantavat laitoksen energiatehokkuutta ja vähentävät öljyn käyttöä merkittävästi.

Rantasalmi lämpiää jatkossa 98 % biopolttoaineella. 

Käynnissä oleva investointi lopettaa öljyn käytön laitoksella lukuun ottamatta biokattilan kesän huoltoseisakkeja. Jatkossa kesäajan öljynkäyttö laitoksella vähenee 75 %, kun hakekattilaa voidaan apulauhduttimen avulla käyttää pidemmälle kesään. Lisäksi laitoksen energiatehokkuus nousee savukaasupesurin avulla. Pesuri kerää talteen hukkalämmön kuumasta ja kosteasta savukaasusta ja johtaa sen kaukolämpöverkkoon. Savukaasupesurin ja apulauhduttimen avulla laitos tuottaa jatkossa lämpönsä 98 % biopolttoaineella. Investoinnin avulla biolämpölaitos täyttää vuosien 2025–2030 päästörajavaatimukset jo tänä vuonna.  

Investoinnilla kamppaillaan polttoaineiden hinnannousua vastaan 

Investointi ei tule vaikuttamaan kaukolämmön hintoihin, vaan se edesauttaa alueen kaukolämmön hintavakautta. Arvioiden mukaan pesuri kykenee parhaimmillaan kattamaan huomattavan osan Rantasalmen kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta.Lisäksi polttoöljyn käytön reilu vähentyminen tarkoittaa, ettei öljyn noussut hinta vaikuta merkittävästi kaukolämmön tuotantokustannuksiin. 

”Tämä investointi on monessakin mielessä pelkkää voittoa. Savukaasupesuri estää hukkalämmön karkaamisen harakoille vähentäen polttoaineen tarvetta. Apulauhdutin puolestaan leikkaa öljynkäytön minimiin, vain 2 % laitoksen käyttämästä polttoaineesta. Voimme näin kamppailla hintojen nousua vastaan, ja samalla päästä ympäristötavoitteisiimme”, iloitsee Lempeä Lämmön tuotantopäällikkö Harri Karhu. 

Rantasalmen investointi jatkaa energiatehokkuushankkeiden sarjaa 

Hankkeen rakennusteknisten töiden urakoitsijana toimii Suur-Savon Sähkön pitkäaikainen kumppani, Juvalainen Kisara Oy. Savukaasupesurin toimittaa kotimainen perheyhtiö Condens Heat Recovery Oy, ja apulauhduttimen Ekocoil Oy. 

Investoinnin arvioitu valmistumisaika on marraskuun loppuun mennessä. Apulauhduttimen asennus saatiin valmiiksi jo toukokuun loppupuolella, ja se on ollut käytössä kesän ajan. Investoinnin kustannus on suuruudeltaan 820 000 €, johon on saatu tukea Business Finlandilta. Investoinnin arvioitu takaisinmaksuaika on noin 6 vuotta riippuen öljyn hintakehityksestä. 

Rantasalmen savukaasupesuri on kolmas Suur-Savon Sähkön alueella, ja uusia on suunnitteilla ainakin Mäntyharjulle ja Kangasniemelle. Investoinneilla pyritään saavuttamaan Lempeän tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lempeä
Lempeä
Lempeä Lämpö Oy, Otto Mannisen katu 6
50100 MIKKELI

0800 90990https://www.lempealampo.fi

Lempeä Lämpö Oy toimittaa lämpöä kymmenen järvisuomalaisen kunnan alueella noin 1500 asiakkaalle. Tehtävämme on luoda alueen asukkaille ja yrityksille hyvät olosuhteet asumiseen ja työntekemiseen luotettavasti ja kestävästi. Kehittämämme älykkäät energiaratkaisut tähtäävät hiilineutraaliin ja kustannustehokkaaseen lämmitykseen. Lempeä Lämpö kuuluu tytäryhtiönä järvisuomalaiseen Suur-Savon Sähkö -konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lempeä

Tekoäly tehostaa kaukolämpöä – jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt18.8.2023 07:09:00 EEST | Tiedote

Lempeä Lämpö Oy on saavuttanut Savonlinnassa ja Juvalla hyviä tuloksia tekoälyn käytöstä kaukolämmön tuotannon tehostamisessa. Juvan lämpölaitoksella ja Savonlinnan Pääskylahden voimalaitoksella otettiin vuoden 2021 lopussa käyttöön järjestelmät, jotka auttavat optimoimaan kaukolämpöveden lämpötilaa tekoälyn tekemien ennusteiden perusteella. Optimoinnilla saavutettiin kymmenien tuhansien eurojen rahalliset hyödyt edellisvuoden aikana.

Tekoälyllä ohjattua tuotantoa Savonlinnassa ja Juvalla - Kaukolämmön tuotannon optimoinnista entistä tehokkaampi8.11.2021 10:50:33 EET | Tiedote

Lempeä Lämpö ottaa vielä tämän vuoden aikana käyttöön tekoälyyn perustuvan kaukolämpöveden optimoinnin kahdessa suurimmassa lämpölaitoksessaan, Savonlinnan Pääskylahdella ja Juvalla. Tekoälyennusteiden tarkkuus parantaa merkittävästi Lempeän tuotannon ennustamista: malli paransi pilottivaiheessa kaukolämmön käytön ennustamisen tarkkuutta yli 50 % verrattuna aiemmin käytössä olleeseen menetelmään.

Alueellista yhteistyötä tulevaisuuden puolesta - Kerienergian investointi vähentää lämmöntuotannon päästöjä ja lisää tehokkuutta1.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Kerimäen biolämpölaitoksen investointi vahvistaa paikallista yhteistyötä ja vakauttaa lämmön hintaa. Laitokselle asennettava savukaasupesuri vähentää lämpölaitoksen tuottamia pienhiukkasia 98 % polttamastaan hakkeesta, jota saadaan vieressä sijaitsevalta sahalta. Vastakaupaksi hakkeesta biolämpölaitos tuottaa lämpöä sahan käyttöön.

Pieni Puumala näyttää suuntaa lämmöntuotannon tulevaisuuteen20.5.2021 08:32:55 EEST | Tiedote

Järvi-Suomessa sijaitsevan Puumalan asukkaat saavat lämmön tänäkin kesänä auringosta ja ilmasta. Lämpökeskuksen hakekattila sammutettiin eilen 19.5., josta eteenpäin kunnan kaukolämpö tuotetaan hybridilaitoksella aina syskuun loppuun saakka. Viime kesänä ensimmäistä kertaa toiminnassa ollut hybridilaitos koostuu 400 neliön aurinkokeräinkentästä ja erikoislämpöpumpusta. Tavoitteena on tulevana kesänä kasvattaa uuden laitoksen tuotantoa entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye