Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus myönsi avustuksia vesien tilaa parantaviin hankkeisiin

Jaa
Lapin ELY-keskus on myöntänyt tänä vuonna vesien- ja merenhoidon toteutusta tukeville hankkeille lähes 65 000 € ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.
Ranuan Kuusijärvellä pyydettiin avorysällä vuonna 2021. Kuva: Pekka Jokitalo
Ranuan Kuusijärvellä pyydettiin avorysällä vuonna 2021. Kuva: Pekka Jokitalo

Suunnitellut kunnostustoimenpiteet kohdistuvat vesistöihin, joiden ekologinen tila on merkittävästi heikentynyt tai riskissä heikentyä. Lisäksi kunnostustoimenpiteitä kohdennetaan hankkeisiin, jotka vaikuttavimmin edistävät vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tavoitteita. Vuoden 2022 avustusmäärärahat kohdennettiin kuudelle hankkeelle.

Yleisimpiä toimenpiteitä hankkeissa ovat vähempiarvoisen kalan hoitokalastus ja vesikasvillisuuden niitto. Lisäksi toimenpiteinä on koekalastusta ja valuma-alueella tehtävien vesiensuojeluratkaisujen toteuttamista. Muutamassa hankkeessa järjestetään vesistökunnostusteemaisia tilaisuuksia, jotka ovat avoimia kaikille kuntalaisille.

Lapin alueella avustettavat hankkeet ja tuen saajat:

  • Kolarin Pasmajärven vesien- ja kalastuksen hoidon toimenpiteet, Honkaniemen osakaskunta
  • Rovaniemen Kuoksajärven kunnostus, Sonkulen osakaskunta
  • Rovaniemen Pisajärven kunnostus, Leipeen ja Pisan erämiehet ry.
  • Rovaniemen Vuoskujärven kunnostus, Viirin osakaskunta
  • Sodankylän Kelujärven kunnostus, Kelujärven osakaskunta
  • Sodankylän Orajärven kunnostus, Orajärven vesialueen osakaskunta

Kunnostustarve johtuu järvissä yleensä liiallisesta kuormituksesta, joka aiheuttaa rehevöitymistä, mataloitumista ja umpeenkasvua. Virtavesissä kunnostustarve voi olla myös seurausta patojen ja perkauksen haitoista. Vesistöjen tila vaikuttaa merkittävästi sekä luonnon että ihmisten hyvinvointiin.

Vesistökunnostuksen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan rahoitushaku alkaa lokakuussa

Lokakuussa on jälleen mahdollista hakea rahoitusta vesistökunnostukseen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallintaan. Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta avustettavilla hankkeilla halutaan parantaa vesien tilaa ja vesiympäristöä, lisätä luonnon monimuotoisuutta ja monitavoitteista kestävää vesienhallintaa sekä vahvistaa vesistökunnostajien ja valuma-alueiden maanomistajien yhteistyötä.

Avustusta voi hakea esimerkiksi rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, vesilain mukainen yhteisö, kunta tai yritys. Haku alkaa 18.10.2022 ja päättyy 30.11.2022. Lapin ELY-keskuksesta on hyvä kysyä neuvoa hankkeen suunnitteluun ja avustuksen hakemiseen. Hausta ilmoitetaan tarkemmin vielä syksyn aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Reijo Kallioniemi, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 346


Sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Ranuan Kuusijärvellä pyydettiin avorysällä vuonna 2021. Kuva: Pekka Jokitalo
Ranuan Kuusijärvellä pyydettiin avorysällä vuonna 2021. Kuva: Pekka Jokitalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme