Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Aika ryhtyä toimeen? Vesienhoidon avustushaut käynnistyvät pian

Jaa
Vesien kunnostus- ja hoitotoimia? Kuormituksen vähentämistä? Pohjavesien suojelutoimia? Vesien viivyttämistä valuma-alueella? Nyt on aika pyytää suunnitteluapua, neuvoja ja opastusta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta vesien tilaa parantaville avustettaville hankkeille. Käy myös tutustumassa alueesi vesienhoidon toimenpideohjelmiin etpo.fi-verkkosivuilla.
Niilesjärvi pohjoispäästä etelään, taustalla näkyvät Valkeisjärvi ja Mustalampi. Kuva Juha Siekkinen
Niilesjärvi pohjoispäästä etelään, taustalla näkyvät Valkeisjärvi ja Mustalampi. Kuva Juha Siekkinen

Pohjois-Pohjanmaalla vesistöjen kunnostustoiminta etenee hyvää vauhtia mm. kuntien, yhdistysten, osakaskuntien ja kyläyhteisöjen toimesta. Tarvetta on kuitenkin uusille toimijoille vesistöjen ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ja elinympäristöjen kunnostamiseksi.

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman avustusta voi hakea ajalla 18.10.–30.11.2022 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta vesien tilaa parantaville hankkeille. Avustus kattaa pääsääntöisesti puolet hankkeen kokonaiskustannuksista. Talkootyötä voidaan käyttää hankkeen omarahoituksessa oman ja ulkopuolisen rahoituksen lisäksi.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus opastaa ja neuvoo avustettavissa hankehakemuksissa ja suunnittelussa ja mahdollisten yhteistyökumppanien löytämisessä. Yhteyttä kannattaakin ottaa ennen hankehakemuksen jättämistä.

Vesistökunnostusten avustukset

Ensisijaisesti avustukset kohdistetaan vesistöihin, jotka ovat vesienhoitosuunnitelman (https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-398-003-7) ja toimenpideohjelman (https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-398-004-4) mukaan hyvää huonommassa tilassa, tai jos riskinä on tilan heikkeneminen. Etusijalla ovat myös yhteistyössä eri toimijoiden kanssa tehtävät laajemmat hankekokonaisuudet. Kunnostustoimet hankkeessa ja siihen liittyvät prosessit sujuvat paremmin yhteistyön voimin. Oulun ProAgrian VYYHTI-verkosto myös auttaa vesienhoitoon ja -kunnostuksiin liittyvissä asioissa, yhteistyössä ja tiedonvaihdossa VENE-hankkeen myötä.

Avustettavia kunnostustoimenpiteitä vesistöissä ja valuma-alueella ovat mm. kuormitusta vähentävät rakenteet sekä hoitokalastus, joka rehevillä järvillä voi parantaa vedenlaatua kalaston rakenteen ohella. Valuma-alueelle rakennettavat kaksitasouomat, pohjapatoketjut, kosteikot ja pintavalutuskentät pidättävät kiintoainesta vähentäen ravinteiden kulkeutumista vesistöihin. Rehevöityneiden lahtien ja vesistöjen osien niitot voivat parantaa veden virtauksia paikallisesti. Avustettavia toimenpiteitä ovat lisäksi soiden ja pienvesien kuten purojen ennallistamiset. Lisäksi tuetaan vesienhoidon toimijoiden verkostoitumista sekä suunnitteluhankkeita, joissa kartoitetaan tutkimustyön ja selvitysten perusteella vesistön kunnostustoimenpiteet.

Esimerkkinä Niilesjärven kunnostukset 2022–2023

– Oulun kaupunki ja vesiensuojelun tehostamisohjelman avustusta saanut Pro Valkiais- ja Niilesjärvi ry. ovat aloittaneet yhteistyössä Valkiais- ja Niilesjärven alueen vesiensuojelutoimenpiteiden toteuttamisen ulkoisen ja sisäisen kuormituksen vuoksi. Niilesjärvi sijaitsee Oulussa Niileksen kaupunginosassa. Niilesjärven valuma-alueelle rakennetaan erilaisia vesiensuojelurakenteita kuten laskeutusaltaita ja kosteikkoja sekä tukitaan suoraan Niilesjärveen laskevia ojia maapadoilla ja ohjaamalla vesi pois ojista viereisille pintavalutusalueille. Järvellä hoitokalastetaan ja opastusta annetaan vapaa-ajankiinteistöjen jätevesien käsittelyyn. Kaivettavien laskeutusaltaiden analysoidut happamat sulfaattimaat kasataan, neutralisoidaan kalkkipitoisella aineksella kerroksittain ja maisemoidaan asianmukaisesti altaiden viereen, suunnittelija Juha Siekkinen Kosteikkomaailmasta kertoo.

Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan avustukset

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus vastaa valtakunnallisesti maa- ja metsätalouden vesienhallinnan hankeavustuksista.  Maa- ja metsätalouden valuma-alueilta tuleva kuormitus heikentää huomattavasti vesistöjen tilaa. Avustuksia myönnetään monitavoitteisiin valuma-alueiden vesitalouden hallintaan, joilla parannetaan vesien tilaa huomioiden ilmastomuutoksien aiheuttamat vaikutukset ja luonnon monimuotoisuus.

Vesienhallinnalla tarkoitetaan avustushaussa ratkaisuja, joilla vaikutetaan veden pidättämiseen, veden laatuun ja määrään valuma-alueella, uomissa, pelloilla ja metsissä. Vesienhallinnan keinoja ovat esimerkiksi kaksitasouomat, luonnonmukaiset padotukset, kosteikot, uomien ennallistaminen ja muut vettä valuma-alueella viivyttävät ratkaisut.

Avustuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa yhdistämällä maa- ja metsätalouden edut sekä vesiensuojelun ja ilmastonmuutokseen varautumisen tarpeet. Näihin tavoitteisiin pyritään edistämällä valuma-aluelähtöisten vesistökunnostusten suunnittelua ja toteutusta, kehittämällä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan luonnonmukaisia ratkaisuja ja lisäämällä niiden käyttöönottoa sekä lisäämällä maa- ja metsätalouden vesienhallintaa edistävien toimijoiden yhteistyötä ja osaamista yli sektorirajojen.

Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat

Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla edistetään pohjavesien hyvän tilan saavuttamista ja säilyttämistä sekä pohjavesien suojelutoimia. Suojelusuunnitelman keskeinen tavoite on tunnistaa pohjavedelle ihmistoiminnasta aiheutuvat riskit sekä ennaltaehkäistä pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvata alueen pohjaveden kemiallinen ja määrällinen hyvä tila. Suojelusuunnitelman laatimisen ja päivittämisen tulisi kohdistua erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riskipohjavesialueille ja selvityskohteille. Avustusta myönnetään kunnille pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen ja suunnitelmien päivittämiseen.

Syksyn 2022 avustushaku: vesistökunnostukset ja alueellisten asiantuntijaverkostojen vahvistaminen, maa- ja metsätalouden vesienhallinta, pohjavesien suojelusuunnitelmien laadinta ja päivittäminen sekä kaupunkivesien osalta viemäriylivuotojen hallinta. Haku on avoinna 18.10.–30.11.2022. Vesistökunnostusten ja maa- ja metsätalouden vesienhallinnan avustushakujen yhteinen hakuinfo järjestetään 20.9.2022 klo 13.00–15.30. Ilmoittaudu tilaisuuteen.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Niilesjärven vesienhoitotyöt 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostukset:
Jukka Tuohino, vesitalousasiantuntija, p. 0295 038 426,
Anne Korhonen, ympäristöasiantuntija, p. 0295 038414.


Maa- ja metsätalouden vesienhallinta: Essi Hillgren, ympäristöasiantuntija, p. 0295 022 022, Henri Vaarala, ympäristöasiantuntija, p. 0295 037 089.


Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat:
Hanna Hentilä, ylitarkastaja, p. 0295 016 312
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Niilesjärvi pohjoispäästä etelään, taustalla näkyvät Valkeisjärvi ja Mustalampi. Kuva Juha Siekkinen
Niilesjärvi pohjoispäästä etelään, taustalla näkyvät Valkeisjärvi ja Mustalampi. Kuva Juha Siekkinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti6.6.2024 11:08:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä. Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Vesienhoito- ja kunnostushankkeiden avustukset31.5.2024 13:29:50 EEST | Tiedote

Vesienhoito- ja kunnostushankkeita avustetaan Pohjois-Pohjanmaalla tänä vuonna 280 000 €:lla (8 kpl). Pohjavesien suojelusuunnitelmiin avustusta myönnettiin yhteensä 21 000 euroa kolmelle hankkeelle. Vesistöjen käytön ja hoidon parantamiseen avustusta myönnettiin 180 000 euroa ELY-keskuksen, Oulujoen ja Oulujärven moninaiskäytön sekä Vattenfall-ympäristörahan puitesopimuksista yhteensä 13 hankkeelle. Valtio toteuttaa Helmi- purokunnostushankkeina neljän puron kunnostuksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye