HSY

Maailmanluokan jätevedenpuhdistus suojelee Itämerta

Jaa
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua, sillä puhdistettavaksi tuleva jätevesi sisältää runsaasti fosfori- ja typpiravinteita, jotka suoraan mereen johdettuna aiheuttaisivat voimakasta rehevöitymistä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY puhdistaa jätevedet paremmin kuin mitä viranomaismääräykset edellyttävät.
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)

HSY:n kaksi jätevedenpuhdistamoa Helsingin Viikinmäessä ja Espoon Suomenojalla puhdistavat tehokkaasti yli miljoonan asukkaan ja teollisuuden jätevedet. Pääkaupunkiseudun lisäksi HSY:n jätevedenpuhdistamoille virtaa jätevedet Järvenpäästä, Keravalta, Kirkkonummelta, Sipoosta, Siuntiosta ja Tuusulasta.

- Tänä syksynä otamme käyttöön vaiheittain Blominmäen jätevedenpuhdistamon Espoossa, joka puhdistaa jätevedet vielä paremmin korvaten samalla Suomenojan puhdistamon, kertoo HSY:n uusi jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt. Puhdistamo poistaa jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä. Vaikka asukasmäärä ja puhdistettavan jäteveden määrä kasvaa, sekä asukaskohtainen kuormitus että kokonaiskuormitus Itämereen vähenevät nykyisestä erityisesti typen osalta, hän jatkaa.

Viikinmäessä ja Blominmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Blominmäessä kiekkosuodattimilla fosforinpoisto nousee hieman Viikinmäkeen verrattuna, jossa se jo on myös huipputasoa. Jätevedenpuhdistamolta lähtevän veden fosforipitoisuus saadaan 0,1 mg/l tuntumaan, kun se Viikinmäessä on 0,2 mg/l tasolla ja Suomenojan jätevedenpuhdistamolla n. 0,2–0,25 mg/l.

Aiemmin AFRY:llä suunnittelu-, päällikkö- ja johtotehtävissä työskennelleellä tekniikan lisensiaatti Kristian Sahlstedtilla on pitkä kokemus jätevedenpuhdistuksen parissa ja hän tietää, miten ala on kehittynyt vuosien aikana. Näin korkeiden puhdistustulosten saavuttaminen on ison työn takana ja maailman mittakaavassakin huipputasoa.

- Kun saavutetaan noin kovat puhdistustulokset, alkaa olla yhä vaikeampaa ja myös hinnakkaampaa saavuttaa vielä parempia tuloksia. Esimerkiksi jäännösfosforin pudottaminen pysyvästi 0,2:sta 0,1 mg:aan litrassa vaatii käytännössä oman prosessiyksikkönsä, kertoo Kristian Sahlstedt.

HSY tekee jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä, jonka päämääränä on varmistaa korkeatasoinen jätevedenpuhdistus myös tulevaisuudessa.

- Tutkimus- ja kehitystyömme painottuu vahvasti resurssitehokkuuden parantamiseen, ravinteiden talteenottoon sekä jätevedenpuhdistuksen ilmastovaikutusten minimointiin, sanoo Kristian Sahlstedt.

HSY on mukana Itämeripäivässä 25.8. Se haluaa tapahtumien ja kampanjoiden avulla välittää tietoa muun muassa kotitalouksien haitallisista aineista ja ruuan sopivasta proteiinimäärästä. Katso tarkempi ohjelma: hsy.fi/itameripaiva

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristian Sahlstedtjätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja

Puh:050 331 2256

Kuvat

Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)
Lataa
Viikinmäessä ja Blominmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Kuvassa Viikinmäen ilmastusaltaat (kuva HSY)
Viikinmäessä ja Blominmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Kuvassa Viikinmäen ilmastusaltaat (kuva HSY)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Tikkurilan alueen pääviemärin kapasiteetin nosto pienentää ylivuotoriskiä22.9.2023 10:31:08 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korvaa Vantaan Satomäen ja Maarinkunnaan välisen pääviemärin Keravanjoen länsipuolelle rakennettavalla toimintavarmemmalla kahdennetulla paineviemärilinjalla. Tämän lisäksi rakennetaan neljä jätevedenpumppaamoa, jotta jätevedet saadaan johdettua uuteen paineviemäriin. Lisäämällä viemärikapasiteettia pienennetään riskiä, että jätevettä ylivuotaisi viemäristä maastoon ja lähivesistöön.

HSY:n hallituksen päätökset 22.9.202322.9.2023 10:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä hankesuunnitelman koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella sekä hankesuunnitelman Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollosta. Hallitus päätti valita LT Teollisuuspalvelut Oy:n urakoitsijaksi sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Lisäksi hallitus sai tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin He

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.9.202320.9.2023 07:53:17 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.9.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa hankesuunnitelman hyväksymisestä koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella. Hallitus päättää lisäksi Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollon hankesuunnitelmasta sekä urakoitsijan valinnasta sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Hallitus saa tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme