Jyväskylän yliopisto

Suomalainen upseeri elää traditioiden ja muutosten ristipaineessa

Jaa
Upseerin ammatin sukupuolittuneisuus sekä murtuu että rakentuu uudelleen, kun se ottaa vaikutteita yhteiskunnallisista ja työelämään liittyvistä muutoksista
Suvi Kouri, kuvaaja Ville Sivonen
Suvi Kouri, kuvaaja Ville Sivonen

Sotilasorganisaatio omine perinteineen ja arvoineen asettaa ammattisotilaalle tiettyjä vaatimuksia ja rooliodotuksia. Länsimaiset asevoimat ovat kuitenkin yhä vahvemmassa vuorovaikutuksessa ympäröivään yhteiskuntaan, jonka muutokset näkyvät myös sotilasorganisaatiossa, sen normeissa ja ihanteissa.

YTM, TM Suvi Kourin väitöstutkimuksessa tarkastellaan Suomen puolustusvoimien upseereita yhteiskunnallisten muutosten, työelämän ja sotilasorganisaation vaatimusten sekä oman elämänsä arvojen ja tavoitteiden ristipaineessa. Pysyvyydet ja muutokset lomittuvat toisiinsa jännitteisinä prosesseina, joiden keskellä upseeri pyrkii paitsi sopeutumaan, myös vaikuttamaan organisaation kulttuuriin ja arvoihin. Tutkimuksen keskiössä ovat pysyvyyksien ja muutosten vaikutukset upseerin ammatin sukupuolittuneisuuteen.

– Sotilasyhteisössä nainen on näkyvä sukupuoli ja mies näkymätön ja vaiettu sukupuoli, jonka mukaan monet sotilaaseen liitettävät normit ja ihanteet kuitenkin rakentuvat, Kouri taustoittaa.

Naisten tulo purkanut osaltaan perinteistä sotilaan muottia

Upseerinaiset ovat joutuneet kehittämään strategioita, joiden avulla he ovat löytäneet paikkansa vahvan miesvaltaisessa organisaatiossa. Monet sotaan liittyvät traditiot elävät edelleen puolustusvoimissa ja vahvistavat upseerin ammatin stereotyyppisesti miehisiksi miellettyjä ihanteita, kuten fyysistä voimaa ja rationaalisuutta. Toisaalta myös organisaatio, sen kulttuuri ja ihanteet voivat muuttua.

Kourin väitöstutkimus osoittaa, että naisten astuminen sotilasorganisaatioon ja ammattisotilaan tehtävään on osaltaan purkanut perinteisen sotilaan muottia ja lisännyt niin ymmärrystä kuin tilaa erilaisille tavoille olla sotilas. Myös yhteiskunnalliset muutokset sukupuolirooleissa, sodankäynnin muutokset sekä työelämän uudenlaiset ihannetyöntekijän vaatimukset ovat edistäneet kyseisiä murroksia.

– Näyttää siltä, että upseerin työstä ja siihen liitettävistä ihanteista on tullut yhä enemmän niin sanotusti työtä muiden joukossa. Palvelutyömäisyys on tullut osaksi lähes kaikkea työtä ja sen myötä arvostetaan korkeammalle vuorovaikutustaitoja, kykyä myötätuntoon ja ihmisten kohtaamiseen – näin myös upseerin työssä, Kouri summaa.

Yhteiskunnalliset kehityslinjat sekä yksilötason ristiriidat ja vastarinta voivat purkaa upseerin ammatin sukupuolittuneisuutta ja avata tilaa luoda erilaisia, yksilöllisempiä sotilasidentiteettejä.

YTM, TM Suvi Kourin sosiologian väitöskirjan "Suomalainen upseeri murroksessa" tarkastustilaisuus pidetään 26.8.2022 alkaen klo 12 Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä toimii professori emerita Päivi Korvajärvi (Tampereen yliopisto) ja kustoksena vanhempi yliopistonlehtori Pertti Jokivuori (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Teos on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations ISSN 2489-9003; 545, ISBN 978-951-39-9358-0 (PDF). Teos on luettavissa sähköisessä muodossa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9358-0.

Suvi Kouri kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulun lukiosta vuonna 1999. Hän valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2017. Kouri on toiminut pitkään sotilaspastorin tehtävässä puolustusvoimissa ennen siirtymistään väitöskirjatutkijaksi. Väitöstutkimuksensa Kouri teki Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella. Väitöstutkimusta on yliopiston lisäksi rahoittanut Maanpuolustuksen kannatussäätiö.

Lisätietoja:

Tutkija Suvi Kouri, puh. 050 536 7212, suvi.j.kouri@jyu.fi

Avainsanat

Kuvat

Suvi Kouri, kuvaaja Ville Sivonen
Suvi Kouri, kuvaaja Ville Sivonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen mikroelektroniikan ja fotoniikan yhteistutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijoille varman työpaikan27.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Ensimmäiset Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronisc and Photonics Technologies) -ohjelman opiskelijat valmistuivat filosofian maistereiksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta. RADMEP-ohjelma mahdollistaa työllistymisen mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla, jotka ovat mukana Euroopan unionin määrittelemällä kasvun mahdollistavien teknologisten alojen listalla. Melkein kaikki ohjelmasta valmistuneet ovat työllistyneet heti valmistumisen jälkeen.

Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta koulutuksesta26.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Koulutuksen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttaneiden tutkinto-opiskelijaksi hakemista tai omalle alalleen työllistymistä Suomessa. Vuoden pituinen maksuton koulutus yhdistää suomen kielen, akateemisten taitojen sekä oman alan sisältöjen opiskelun samaan pakettiin, samalla integroiden opiskelijaa suomalaiseen koulutusmaailmaan ja yhteiskuntaan.

Dissertation 29.9.2023: Environmental change effect on quality of production in boreal lakes (Calderini)25.9.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

In his doctoral dissertation, M.Sc. Marco Calderini delved into the influences of phenomena like global warming, eutrophication, and lake browning on phytoplankton production of essential fatty acids. This is of paramount importance since omega-3 polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic acid, EPA, and docosahexaenoic acid, DHA, are necessary for the development and reproduction of many organisms, including humans.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme