Kela-korvauksen tuplaaminen lyhentäisi hammashoidon potilasjonoja
– Suun terveydenhuollossa kärsitään nyt historiallisen pahasta hoitovelasta. Vakavan tilanteen korjaamiseen tarvitaan nopeita toimia. Suun terveydenhuollon Kela-korvauksen korottaminen vähintään kaksinkertaiseksi on yksi tehokas keino paikata valtavaa hoitovelkaa, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.
Monessa kunnassa terveyskeskusten potilasjonot ovat jo venyneet reippaasti yli kuuden kuukauden ja pahimmillaan jopa yli vuoden mittaisiksi. Pahin tilanne on tällä hetkellä suurimmissa kaupungeissa.
Hallitus aikoo syksyn budjettiriihessä tehdä leikkauksia useisiin yksityisen hoidon Kela-korvauksiin, mutta hammashoitoon ja mielenterveyden hoitoon liittyvät korvaukset ovat jäämässä ennalleen.
Vuonna 2021 Kela-korvauksia maksettiin yhteensä noin 45 miljoonaa euroa (lähde: Kelasto). Korvauksen osuutta on leikattu useampaan kertaan 2010-luvulla, joten korvauksen osuus on enää noin 13 % hoidon hinnasta.
Hoitojonoissa suun sairaudet ehtivät edetä
Odottamalla jonossa suun sairaudet ja vaivat ehtivät edetä ja vaikeutua, jolloin potilas tarvitsee isompia ja laajempia hoitoja. Samalla ihminen menettää suunterveyttään osin peruuttamattomasti ja hoidon kustannukset kasvavat.
Suun terveydenhuollon Kela-korvaukset ovat Hammaslääkäriliiton mukaan tehokas keino lyhentää terveyskeskusten potilasjonoja. Kaikki suun terveydenhuollon resurssit on tärkeä saada täysimääräisesti käyttöön.
Hammashoidon korvauksia maksetaan Kelan tilastojen mukaan paljon myös pienituloisille, joten niillä on merkitystä terveyserojen tasaajina.
Kela-korvauksia nostettaessa tulee samalla varmistaa, etteivät korotukset siirry hoidon hintaan, vaan hyödyn pitää jäädä potilaalle.
Valtaosa suun terveyspalveluista on jokaisen säännöllisesti läpi elämänsä tarvitsemaa perushammashoitoa. Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden.
– Terveyskeskusten resursseja ei alun perinkään ole mitoitettu koko väestön hoitoon, vaan aikuispotilaista noin puolet hoidetaan terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla. Siksi Kela-korvauksilla on ollut hammashoidossa erityisen iso merkitys, Virtomaa taustoittaa.
– Hyvä suun terveydenhuolto perustuu säännöllisiin tutkimuksiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Kun suun tulehdukset havaitaan ajoissa, vältytään vakavilta infektioilta ja komplikaatioilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna VirtomaaToiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiTietoja julkaisijasta
Malminkatu 30
00100 Helsinki
09 622 0250http://www.hammaslaakariliitto.fi
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Suun terveydenhuollossa uuden Kela-korvausmallin tulee kannustaa hoidon jatkuvuuteen17.9.2024 10:07:12 EEST | Tiedote
Uuden Kela-korvausmallin pohjaksi Hammaslääkäriliito ehdottaa mallia, joka kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä hoidon jatkuvuuteen. Tavoitteena on myös lisätä hoidon saatavuutta ja turvata entistä suuremmalle osalle väestöä mahdollisuus hakeutua yksityiseen suun terveydenhuoltoon.
Uuden Kela-korvausmallin tulee turvata potilaille vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut19.6.2024 12:40:36 EEST | Tiedote
Uutta Kela-korvausmallia tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kehittää niin, että se kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Mallin tulee parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa julkisen puolen hoitojonoja. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi hammaslääkärin tulee jatkossakin päättää potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.
Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveydestä eurovaalitavoitteissa6.5.2024 14:13:27 EEST | Tiedote
Hampaiden reikiintyminen on saatava kuriin, epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia on rajoitettava ja on vähennettävä runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, painottaa Suomen Hammaslääkäriliitto eurovaalitavoitteissaan.
Avaa suu -kampanja kannustaa nuoria aikuisia huolehtimaan suunterveydestä18.3.2024 12:38:48 EET | Tiedote
Nuorten aikuisten suunterveyteen vaikuttavat elämänvaiheen monet muutokset, kuten itsenäistyminen ja muutto omaan kotiin, varusmiespalvelu, opiskelijaelämä ja perheen perustaminen. Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa erityisesti nuoria aikuisia pitämään huolta suunterveydestä. Kevään kampanja-aika on 18.–31.3. Suunterveyspäivää vietetään vuosittain 20. maaliskuuta.
Hammaslääkärin vastaanotto on kaikkien tarvitsema sote-palvelu24.1.2024 13:14:46 EET | Tiedote
Suomalainen suun terveydenhuolto on jokaisen tarvitsema peruspalvelu, jota noin kaksi miljoonaa suomalaista aikuista käyttää joka vuosi. Tulevien vuosien avainkysymys on, miten tarvittavat palvelut saadaan turvattua ihmisille läpi elämän.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme