Suur-Savon Sähkö OySuur-Savon Sähkö OySuur-Savon Sähkö Oy

Elosen leipomon aurinkokenttää tarkastetaan dronejen avulla Jämsässä

Jaa
Elosen Jämsässä sijaitsevan leipomon aurinkopaneelikenttää on viime päivinä tarkastettu dronejen avustuksella. Elosen noin 2300 aurinkopaneelista koostuva kenttä on kooltaan Keski-Suomen suurin. Droneilla tehtävän tarkastuksen avulla on määrä löytää mahdolliset huoltokohteet tehokkaammin kuin perinteisesti jalkaisin tarkastamalla.
Evisionin lennättäjä työssään.
Evisionin lennättäjä työssään.

Jämsässä Elosen leipomon tontilla on viime päivinä lennetty ahkerasti. Mikkeliläinen Evision Oy on tehnyt tarkastusta aurinkokentälle, jonka tuotanto kattaa viidesosan Elosen vuosittaisesta sähköntarpeesta. Aurinkopaneelikenttä on Solarigo Systems Oy:n käsialaa, ja se on tuottanut kiivaasti sähköä valmistuttuaan loppukesästä 2021. Aurinkopaneelien kunto tulee tarkastaa sopivin määräajoin, ja tämä teettää vuosittain paljon työtä jalkaisin tehtynä.

Aurinkokenttien tarkastuksen tehostamiseksi Solarigo on aloittanut yhteistyön Evision Oy:n kanssa, jonka erikoisalaa on dronejen ja analytiikan hyödyntäminen infrastruktuurin tarkastuksissa. Kahden päivän aikana kenttä on ehditty kuvata lentäen useaan kertaan eri olosuhteissa. Näin rajataan pois mahdolliset ulkoisista seikoista johtuvat virheet kuvamateriaalissa. Droneihin asennetun kameratekniikan ansiosta kuvista pystytään havaitsemaan mahdolliset vikaantuneet paneelin kennot, jotka otetaan syvempään tarkasteluun. Dronet ovat merkittävästi nopeampi vaihtoehto kävellen tehtyihin tarkastuksiin. Solarigolla tarkastettavaa riittää, sillä heillä on valvonnassa ja kunnossapidossa yli 120 aurinkovoimalaa eri puolilla Suomea.

”Elosen aurinkovoimalan lähes 2300:n aurinkopaneelin tarkastus jalkaisin ja paljaalla silmällä on työläs ja aikaa vievä urakka, jossa tarkastajan huomio helposti herpaantuu. Puhumattakaan yksittäisten aurinkokennojen tarkastuksesta, joita Elosella käytetyissä aurinkopaneeleissa on 120 yhdessä paneelissa. Dronen käyttö aurinkopaneelien tarkastuksessa muuttuu yhä hyödyllisemmäksi isojen aurinkopuistojen yleistyessä. Lämpökameran avulla voidaan havaita yksittäisen kennon tarkkuudella myös mahdolliset piilevät viat, joita ei paljaalla silmällä ole mahdollista havaita. Elosen voimalasta saaduista kuvista on mukava huomata, että yhteenkään voimalan paneeliin ei ole ensimmäisen käyttövuoden aikana tullut vikaantumista”, kertoo Solarigon kunnossapitoinsinööri Juho-Petteri Mäkelä.

Eloselle aurinkopaneelikenttä on tuottanut suurta iloa. Leipomo saa paneelien avulla auringosta sähköä noin 833 MWh vuosittain. Sillä on myös positiivinen vaikutus kustannuksiin, varsinkin viimeaikojen kasvaneen sähkönhinnan vuoksi. Erityisesti heitä ilahduttaa kuitenkin aurinkosähkön avulla leikatut hiilidioksidipäästöt. Elosella on ollut jo pitkään tavoitteena omavaraisuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Aurinkopaneelien tuotanto pienentää leipomoyrityksen hiilijalanjälkeä 118 000 kiloa CO2-päästöjä vuosittain.

Pienempi ilmastokuorma, energiatehokkuus sekä vastuullinen luonnonvarojen hyödyntäminen ovat Elosen arvojen kulmakiviä. Jämsän aurinkovoimala onkin tärkeä osa Elosen vastuullisuusohjelmaa.

“Halusimme tehdä konkreettisia tekoja sekä uusiutuvan energian lisäämiseksi että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Elonen tekee rohkeasti päätöksiä hiilineutraalimman leivonnan puolesta ja paneelien ekologinen tarkastustapa on linjassa Elosen vastuullisempien toimintamallien kehittämisen kanssa.”, kertoo Elosen toimitusjohtaja Jari Elonen.

Paneelien tarkastuslennot suorittavalle Evisionille hiilineutraalisuus on yksi palvelun kulmakivistä. Aurinkokenttien lisäksi yhtiö tekee muun muassa sähköverkkojen tarkastuksia, joissa aikaisemmin pääasiallisena välineenä ovat olleet useiden vuosikymmenten ajan helikopterit.

”Evisionin tavoitteena on tarjota tehokkaita ja vähäpäästöisiä vaihtoehtoja infrastruktuurin kunnossapitoon ja vianpaikannukseen. Tehokkuuteen pyritään myös hyödyntämällä mahdollisimman laajasti analytiikkaa ja tekoälyä, joka suorittaa kunnossapitotarkastuksen huomattavasti paljon nopeammin, kuin ihmissilmä. Näin ollen asiantuntija voi keskittyä syventymään analysoimaan niitä tärkeitä kohteita, jotka algoritmi on havainnut aineistosta.”, kertoo Evisionin toimitusjohtaja (oto.) Milla Ratia.

“Lisäksi käyttämissämme droneissa on vahvuutena päästöttömyys sekä vähäisempi meluhaitta ympäristölle.”, Ratia jatkaa.

Evision on aloittanut toimintansa vuoden alusta, ja Elosen leipomon aurinkokentän kunnossapitotarkastus on ensimmäinen, joka tehdään yhteistyössä Solarigon kanssa.

Yhteyshenkilöt

Juho-Petteri Mäkelä
Kunnossapitoinsinööri, Solarigo
+358 40 737 1994
juho-petteri.makela@solarigo.fi


Milla Ratia
Digitalisaatiojohtaja, Suur-Savon Sähkö
Toimitusjohtaja (oto.), Evision
0102104320
milla.ratia@sssoy.fi


Jari Elonen
Toimitusjohtaja, Elonen
020 7070 201
jari.elonen@elonen.fi

Kuvat

Evisionin lennättäjä työssään.
Evisionin lennättäjä työssään.
Lataa
Elosen aurinkopaneelikenttä Jämsässä. Oikealla leipomo.
Elosen aurinkopaneelikenttä Jämsässä. Oikealla leipomo.
Lataa
Elosen aurinkopaneelikenttä Jämsässä. Oikealla leipomo.
Elosen aurinkopaneelikenttä Jämsässä. Oikealla leipomo.
Lataa
Elosen leipomo taustallaan aurinkopaneelikenttä. Kentän tuotanto kattaa viidesosan Elosen vuotuisesta sähköntarpeesta.
Elosen leipomo taustallaan aurinkopaneelikenttä. Kentän tuotanto kattaa viidesosan Elosen vuotuisesta sähköntarpeesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suur-Savon Sähkö Oy
Suur-Savon Sähkö Oy
Otto Mannisen katu 6
50101 MIKKELI

https://www.sssoy.fi

Evision Oy on 2022 alussa toimintansa aloittanut yhtiö, joka tarjoaa dataan ja analytiikkaan pohjautuvia älykkään kunnossapidon palveluita. Evisionin toiminta perustuu drone- ja tekoälyteknologioihin, joiden ansiosta sähköverkkojen kunnossapitoa voidaan tehdä ennakoivasti ja paljon nykyistä tehokkaammin. Yhtiön osaamisen ytimessä on datan hyödyntäminen ja se on ensimmäinen yhtiö Suomessa, joka toimii tällä palvelukokonaisuudella. Yhtiön omistajia ovat Suur-Savon Sähkö Oy, Järvi-Suomen Energia Oy ja Elvera Oy. www.evision.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Korjattu tiedote: Osavuosikatsaus 1–4/2024: Liikevaihto kasvoi, mutta tulos jäi edellisestä vuodesta7.6.2024 17:00:51 EEST | Tiedote

Alkuvuoden kylmä säätila kasvatti konsernin liikevaihtoa, mutta tulos jäi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa heikommaksi. Polttoaineiden hinnat jatkavat edelleen nousuaan, mikä pakottaa yhtiötä miettimään polttoainestrategiaa uudelleen. Konsernin liikevaihto 1–4/2024 oli 195,5 milj. euroa (korjattu edellisessä tiedotteessa ollut väärä liikevaihto), mikä on noin 9 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Liikevaihdon kasvu johtui pääosin kylmemmästä alkuvuoden säätilasta. Siirretyn sähkön määrä oli noin 20 prosenttia ja lämmön määrä noin 13 prosenttia suurempi alkuvuoteen 2023 verrattuna. Tulos 1–4/2024 jäi lähes 7 milj. euroa alhaisemmaksi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Toiminta-alueen sähkönsiirto alhaisimmillaan koko 2000-luvulla22.3.2024 10:08:57 EET | Tiedote

Poikkeuksellisen lämmin alkuvuosi 2023 laski sähkönsiirtomäärää, joka jäi alhaisimmaksi koko 2000-luvulla. Investoinnit sähkönsiirtoverkon toimitusvarmuuden parantamiseksi pysyivät edelleen korkealla tasolla. Lämpöliiketoiminnan kannattavuuteen vaikutti heikentävästi energian, polttoaineiden ja kuljetuskustannusten nousu. Kohonneita kustannuksia ei kuitenkaan siirretty täysimääräisesti hintoihin, vaan ne jäivät yhtiön maksettaviksi. Sähköntuotannon volyymi kasvoi edellisvuodesta noin 27 prosentilla, johtuen pääosin Olkiluoto 3 tuotannon käynnistymisestä. Sähkön markkinahinnat laskivat merkittävästi edellisestä vuodesta, millä oli suurin vaikutus siihen, että sähkön tuotannon tulos jäi tappiolliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye