Vesilintujen metsästys alkaa
Vesilintujen metsästys alkaa 20.8 kello 12.00. Metsästystä tulee kohdentaa runsaslukuisiin lajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään, joiden kantojen kehitys on ollut suotuisaa.
– Saalistilastojen perusteella sinisorsa, tavi ja telkkä ovat vesilinnuista kolme yleisintä saalislajia, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kertoo.
Merisorsien, allin sekä isokoskelon, metsästys alkaa 1.9. Lisäksi merihanhea sekä kanadanhanhea on voinut metsästää pelloilta elokuun 10. päivästä lähtien ja 20. elokuuta alkaen pyynti on sallittua myös vesialueilla. Merihanhella metsästys on sallittua vain määritellyllä rannikkoalueella ja voimassa on kahden linnun vuorokausikiintiö.
Metsähanhen metsästysaika on Lapin metsästysalueella 20–27.8 tiukoin rajoituksin sekä Kaakkois-Suomessa loka-marraskuun erikseen määritellyllä alueella.
Haahkan, punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästystä rajoitettu
Haahkan syysaikainen metsästys on kielletty. Samoin allin metsästys sisämaassa. Merialueilla allin metsästystä on lisäksi rajoitettu metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä. Metsästäjäkohtainen saaliskiintiö on viisi allia päivässä. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys on kielletty koko maassa.
Monen rehevillä lintuvesillä viihtyvän vesilinnun kannat ovat taantuneet. Etelä-Suomeen painottuneiden laskentojen perusteella Suomen pesimäkanta on vähentynyt varsinkin jouhisorsalla, haapanalla, heinätavilla, punasotkalla, tukkasotkalla ja nokikanalla.
– Tutkimusten mukaan taantuman pääsyy on elinympäristöjen tilan heikkeneminen. Vaikka metsästys ei näytä olevan sorsalajien taantuman syy, tulee metsästäjien kantaa vastuunsa kantojen hoidossa. Metsästys tulee mitoittaa riistakannan tilan ja kannanhoidollisen tavoitteen mukaisesti, Alhainen sanoo.
Saalisilmoitusvelvollisuus on voimassa seuraavilla lajeilla: metsähanhi, merihanhi, haapana, jouhisorsa, heinätavi, lapasorsa, tukkasotka, haahka, alli, isokoskelo sekä nokikana. Lisäksi velvollisuus koskee punasotkaa ja tukkakoskeloa, jotka ovat määräaikaisessa metsästyskiellossa.
Metsästäjiä kehotetaan kirjaamaan kaikki saaliit Oma riista -palveluun, jolloin ei tarvitse erikseen muistaa, mistä lajeista saalisilmoitus täytyy tehdä ja mistä ei.
– Ainoastaan varmasti tunnistettuja vesilintuja saa metsästää ja muut metsästäjät, luonto ja asutus tulee aina ottaa huomioon, Alhainen muistuttaa.
Riistainfon Vastuullinen vesilinnustaja -sivustolla voi päivittää tietonsa lajintuntemuksesta.
Ravintohoukutin vesilintujen metsästyksessä
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan strategiaa, joka luo perustan riistalintutarhauksen ja vesilintujen vastuullisen metsästyksen kestävälle kehittämiselle. Strategiatyössä käsitellään myös ravintohoukuttimen, eli jyväruokinnan, käyttöä vesilintujen metsästyksessä.
Suomen riistakeskus suosittelee malttia viljan sekä erityisesti saaliin määrään ruokintapaikoilla, jos metsästää vesilintuja jyväruokinnalta.
Elinympäristöjen kunnostaminen ja hoito tukee vesilintukantoja. Metsästäjien riistanhoitotyöhön käyttämä aika tulee siirtää ruokinnasta pienpetopyyntiin ja poikue-elinympäristöjen kunnostamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alueelliset lisätiedot alueiden riistapäälliköiltä ja riistasuunnittelijoilta, katso yhteystiedot riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Inga björndispenser till mellersta förvaltningsområdet15.7.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Dispenser för björn beviljades inte för det mellersta förvaltningsområdet. Finlands viltcentral avslog alla ansökningar som inkommit från området, eftersom förutsättningarna för beviljande av dispenser inte uppfylldes. Sju ansökningar om dispens lämnades in från området.
Ei karhulupia keskiselle kannanhoitoalueelle15.7.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Karhun poikkeuslupia ei myönnetty keskiselle kannanhoitoalueelle. Suomen riistakeskus hylkäsi kaikki alueelta saapuneet hakemukset, sillä edellytykset lupien myöntämiselle eivät täyttyneet. Alueelta saatiin seitsemän poikkeuslupahakemusta.
Dispensbesluten för det östra förvaltningsområdet för björn har fattats11.7.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral har beviljat det östra förvaltningsområdet sammanlagt 129 dispenser för jakt på brunbjörn hösten 2025. Dispenserna är riktade till Norra Karelen, Sydöstra Finland och Norra Savolax.
Karhun itäisen kannanhoitoalueen poikkeusluvat päätetty11.7.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt itäiselle kannanhoitoalueelle yhteensä 129 poikkeuslupaa karhun pyyntiin syksylle 2025. Luvat on kohdennettu Pohjois-Karjalaan, Kaakkois-Suomeen ja Pohjois-Savoon.
Sälskador utmaning för fisket – samarbete med jägare tryggar tillgången på inhemsk fisk25.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Havssälarna orsakar skador för kommersiellt fiske. Yrkesfiskarna strävar efter att anpassa sig till situationen, men de fångstredskap som förstörs av gråsälarna och den förlorade fångsten försämrar tillgången på inhemsk fisk. Timo Saarinen är en av de få jägare som specialiserat sig på säljakt. Jakten riktas i samarbete med yrkesfiskarna till de individer som orsakar betydande skador för fisket.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme