Suomen Yrittäjät

Yrittäjiltä hoitoalan pelastuspaketti, Kela-korvaukset tuplattava

Jaa
Suomen Yrittäjät esittää hoitajamitoituksen voimaantulon siirtämistä, Kela-korvausten tuplaamista, palvelusetelien käyttöönottoa ja etävastaanottojen lisäämistä. – Kannustamme maan hallitusta ripeisiin päätöksiin, jotta laadukas hoito voidaan turvata koko maassa, sanoo johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä.
Johtaja Harri Jaskari. Kuva: Johanna Kinnari
Johtaja Harri Jaskari. Kuva: Johanna Kinnari

Suomen Yrittäjät ja Suomen Kuntoutusyrittäjät julkaisee hoitoalan konkreettisen pelastuspaketin.

Järjestöjen toimenpide-esitykset hallitukselle ja hyvinvointialueille:

1. Siirretään henkilömitoituksen täytäntöönpanoa. Vanhuspalvelulain 0,7 henkilömitoituksen toimeenpanoa siirretään ainakin vuoden 2024 alkuun. Tavoite olisi mahdotonta toteuttaa nykyresurssein ja kelpoisuusehdoin. Jo nykyinen 0,6 mitoitus on vaikeuttanut palveluiden järjestämistä epätarkoituksenmukaisella tavalla. Lisäksi on hyödynnettävä entistä laajemmin hoiva-avustajien ja tukitehtäviä tekeviä henkilöiden resursseja.

2. Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten leikkausaikeet perutaan, korvauksen määrä tuplataan jakorvattavia kohteita lisätään. Korona-ajan hoitovelan purkamiseksi ja hoitotakuuseen pääsemiseksi Kela-korvausta laajennetaan määräaikaisella lailla esimerkiksi vuosille 2023–2024. Samalla saadaan yksityisen sote-yritysten resurssit ja osaaminen suomalaisten käyttöön.

3. Palvelusetelit otetaan laajalti käyttöön kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla. Palvelusetelillä pientenkin sote-yritysten ammattitaito ja resurssit saadaan suomalaisten käyttöön. Palveluseteleiden tulee arvoltaan vastata palvelun todellisia kustannuksia. Lisäksi sote-alan julkiset hankinnat on jaettava lain edellyttämällä tavalla osiin, jotta myös pk-yritykset voivat niihin tarjota osaamistaan.

4. Otetaan digiloikka etä- ja virtuaalipalveluiden hyödyntämisessä ja liikkuvien sote-palveluiden käytössä. Julkisen sektorin on siirryttävä digiaikaan ja otettava etävastaanotot laajamittaisesti osaksi palveluntarjontaansa. Mallia voi ottaa yksityisen sektorin toimivista käytänteistä.

5. Lisätään hoitoalan aloituspaikkoja ja kehitetään oppisopimuskoulutusta niin, että hoitoalan ammattilaiset pääsevät nopeammin töihin. Näin oppisopimuksella valmistunut voitaisiin nopeammin ohjata osaamista vastaavaan tehtävään

6. Houkutellaan sote-osaajia ulkomailta. Luovutaan saatavuusharkinnasta ja luodaan koulutusjärjestäjien kanssa nopeita koulutusväyliä, joilla voidaan nopeasti perehdyttää osaajia hoitoalalle sekä tarjotaan laadukasta kielikoulutusta.  

7. Julkaistaan kustannukset avoimesti, läpinäkyvästi ja vertailukelpoisesti. Hyvinvointialueiden on otettava käyttöön läpinäkyvä ja yhtenäinen julkisen ja yksityisen sektorin kustannuslaskentamalli. Näin julkisen ja yksityisen sote-palvelutuotantoa voitaisiin pätevästi vertailla keskenään.

8. Toteutetaan tulevalla vaalikaudella sote-uudistuksen korjaussarja. Korjaussarjan keskeisin tavoite olisi aidon monituottajamallin mahdollistaminen. Tällöin useat pienemmät yritykset ovat mukana tuottamassa palveluita omilla vahvuuksillaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Yrittäjissä elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström, 044 555 3885, henrik.wickstrom@yrittajat.fi ja johtaja Harri Jaskari, 050 512 2874, Suomen Yrittäjät, harri.jaskari@yrittajat.fi, (työmatkalla 18.8.–21.8.2022).


Suomen Kuntoutusyrittäjissä toiminnanjohtaja Satu Grekin, p. 050 550 3488, satu.grekin@kuntoutusyrittajat.fi

Kuvat

Johtaja Harri Jaskari. Kuva: Johanna Kinnari
Johtaja Harri Jaskari. Kuva: Johanna Kinnari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Paikallinen sopiminen ja irtisanomisen helpottaminen hallituksen tärkeimmät uudistukset yrityksille25.9.2023 08:00:02 EEST | Tiedote

Yrittäjien ja yritysten edustajien mielestä hallituksen tärkeimmät työllistämistä auttavat uudistukset ovat paikallisen sopimisen lisääminen sekä määräaikaisten työsopimusten sekä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. ”Yrittäjät odottavat, että uudistuksia viedään määrätietoisesti eteenpäin eikä hallitus horju ammattiliittojen painostuksen ja uhkailun alla”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjät: SAK:n liittojen toimet vastuuttomia ja liioittelua21.9.2023 15:01:45 EEST | Tiedote

SAK:n liittojen puheet ja ”järjestölliset toimet” ovat vastuuttomia ja liioiteltuja. ”Suomessa tehdään työmarkkinauudistuksia, joita on tehty kilpailijamaissamme aikoja sitten. On myös suomalaisen duunarin etu, että yritykset työllistävät ja investoivat. Hallituksen esitykset ovat hyvä alku, mutta esimerkiksi paikallista sopimista pitäisi edistää vielä rohkeammin”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme